Mărturia scrisă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, vândută la licitaţie

Mărturia scrisă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, care relatează aspecte din timpul naufragiului din 1912, a fost vândută pentru 20.000 de lire sterline (23.000 de euro) la o licitaţie ce a fost organizată sâmbătă, de casa Henry Aldridge and Son, în Marea Britanie.

996 afișări
Imaginea articolului Mărturia scrisă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, vândută la licitaţie

Mărturia scrisă a unei supravieţuitoare de pe Titanic, vândută la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest document, Laura Francatelli, secretara baronului britanic Cosmo Duff-Gordon, îşi amintea de "ţipetele şi plânsetele" sutelor de pasageri rămaşi prizonieri pe transatlanticul care se scufunda.

"Nivelul apei a început să urce (...). Un bărbat mi-a pus o vestă de salvare, asigurându-mă că era doar o măsură de precauţie şi că nu trebuia să fiu îngrijorată", povestea această supravieţuitoare, într-o declaraţie scrisă acordată oficialilor britanici care au anchetat naufragiul transatlanticului Titanic.

"Când am ajuns pe puntea superioară, bărcile de salvare erau pe punctul de a fi coborâte. Mi-am dat seama că nivelul apei era deja ridicat şi i-am spus lui Sir Cosmo Duff-Gordon: «Ne scufundăm!». El mi-a răspuns: «Aiurea!»", a povestit Laura Francatelli.

În acel moment, aproape toate bărcile de salvare erau deja ocupate, însă secretara şi patronul ei au reuşit să îşi găsească locuri într-o barcă, ocupată pe jumătate de o parte a echipajului de pe Titanic.

"Ne-au aşezat într-o barcă şi ni s-a cerut să vâslim, pentru a ne îndepărta de navă. Am auzit spunându-se că dacă Titanic se va scufunda, ne va lua cu el în adâncuri. Eram deja destul de departe atunci când l-am văzut înclinându-se şi apoi plonjând în adâncuri. S-a auzit un zgomot puternic, iar apoi am auzit ţipete şi plânsete. Nu ştiu cât timp au durat. Noi nu spuneam nimic. Eram în barcă, în întuneric".

Laura Francatelli, care a decedat în anul 1967, avea 31 de ani în momentul în care pachebotul Titanic s-a ciocnit de un aisberg în aprilie 1912 şi s-a scufundat în largul Oceanului Atlantic, cauzând moartea a peste 1.500 de pasageri.

Un colecţionar din Europa de Est, care a preferat să rămână anonim, a cumpărat, sâmbătă, pentru 20.000 de lire sterline (23.000 de euro) mărturia secretarei Laura Francatelli, în cadrul unei licitaţii ce a fost organizată de casa Henry Aldridge and Son în oraşul Devizes din sudul Marii Britanii. Preţul estimativ al acestui document era cuprins între 10.000 şi 15.000 de lire sterline (11.400 - 17.100 euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici