O carte pentru copii despre doi pinguini homosexuali, stârneşte controverse în SUA

Cartea ilustrată pentru copii "And Tango Makes Three" - povestea unui cuplu de pinguini homosexuali care a adoptat un pui - a suscitat controverse în Statele Unite, fiind considerată fie o poveste tandră, fie un text periculos care trebuie exclus din bibliotecile americane.

341 afișări
Imaginea articolului O carte pentru copii despre doi pinguini homosexuali, stârneşte controverse în SUA

O carte pentru copii despre doi pinguini homosexuali, stârneşte controverse în SUA (Imagine: Wikipedia)

Cartea, care urmăreşte să-i informeze pe copii în legătură cu existenţa cuplurilor de părinţi homosexuali, este pe primul loc pe lista "celor mai contestate titluri", compilată anual de American Library Association (ALA).

Lista este prezentată în cadrul "Săptămânii cărţilor interzise", eveniment care, anul acesta, va avea loc în perioada 26 septembrie - 3 octombrie.

Lucrarea a suscitat numeroase critici şi a generat numeroase plângeri în librăriile din cel puţin 15 state americane. Cel mai adesea, cei care au depus plângeri au solicitat fie interzicerea cărţii, fie includerea, pe copertă, a unui avertisment referitor la vârsta minimă a cititorului sau chiar plasarea cărţii în alte raioane decât în cele destinate copiilor, potriit reprezentanţilor ALA.

Controversele din jurul cărţii ilustrate i-au determinat pe membrii American Library Association să declare că astfel de situaţii fac necesară "Săptămâna cărţilor interzise", întâlnire anuală lansată în 1982 pentru a sublinia faptul că multe cărţi sunt încă interzise, puse sub semnul întrebării în SUA sau chiar retrase din biblioteci pentru că anumite persoane nu sunt de acord cu conţinutul lor.

"Potrivit estimărilor noastre, auzim vorbindu-se doar despre 25% din totalul cărţilor contestate. Este suficient ca un singur părinte să se plângă şi o carte este imediat retrasă din biblioteci, iar noi nu auzim niciodată despre acest caz", a declarat o reprezentantă a asociaţiei, precizând că plângerile înregistrate vizează tot mai mult cărţile ale căror subiecte tratează homosexualitatea sau sexul.

Lista cărţilor contestate cuprinde de altfel seria "Gossip Girl", care relatează viaţa aventuroasă a adolescenţilor bogaţi din cartierele şic din Manhattan, sau "The Perks of Being Wallflower", criticată de Asociaţia părinţilor din Statele Unite care militează împotriva cărţilor proaste din şcolile americane, din cauza numeroaselor pasaje referitoare la droguri, sinucidere şi sexualitatea adolescenţilor.

"Anumite cărţi prezintă comportamente sexuale foarte bine detaliate, care nu au caracter pedagogic şi care nu sunt potrivite pentru copii", a declarat Dan Kleinman, directorul site-ului safelibraries.org. "Tot ceea ce doresc este să se aplice legea", a spus el, acuzând ALA că deformează realitatea şi "înşeală oamenii" atunci când acuză cenzura.

Potrivit unui cercetător de la Brown University, există anumite cărţi care pot să afecteze sensibilitatea copiilor, însă părinţii ar trebui să se ferească de orice formă de cenzură excesivă. "Nu există nicio dovadă că toate lucrurile citite de copii ar avea efecte nocive asupra lor. Dimpotrivă, ele îi învaţă că există în lume comportamente de o mare diversitate", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici