Părul uman i-ar putea ajuta pe criminalişti să identifice mai uşor autorii unor infracţiuni grave

Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory, SUA, afirmă că părul uman ar putea fi la fel de eficient precum probele de material genetic în criminalistică, deoarece acesta conţine mutaţii ale unor proteine care se păstrează chiar şi 250 de ani.

619 afișări
Imaginea articolului Părul uman i-ar putea ajuta pe criminalişti să identifice mai uşor autorii unor infracţiuni grave

Părul uman i-ar putea ajuta pe criminalişti să identifice mai uşor autorii unor infracţiuni grave

În eventualitatea în care tehnicile convenţionale se dovedesc a fi insuficiente, studierea probelor ADN rămâne singura variantă pe care criminaliştii o mai pot utiliza pentru a afla identitatea autorului unui delict grav. Pentru că evidenţele de acest tip nu sunt întotdeauna foarte uşor de identificat, oamenii de ştiinţă au venit cu alternativa analizării firelor de păr detectate în locul săvârşirii infracţiunii.

Potrivit Descoperă, experţii încearcă de câţiva ani să găsească noi metode prin care probele de ADN, atât de greu de identificat de către criminalişti, să poată fi înlocuite cu alte evidenţe care să indice identitatea criminalilor. Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Laboratory, SUA, spun că părul uman ar putea fi la fel de eficient precum probele de material genetic, deoarece el conţine mutaţii ale unor proteine care se păstrează chiar şi 250 de ani.

,,Oamenii de ştiinţă au putut examina probe de păr prelevate de la indivizi care au trăit în urmă cu 250 de ani. Ei au analizat aceste probe împreună cu alte mostre de păr prelevate de la 76 de persoane aflate încă în viaţă, care au origini europene, americane şi africane. Specialiştii au descoperit până acum un total de 185 de markeri, consideraţi a fi suficienţi pentru a caracteriza un individ şi a-l distinge dintr-o populaţie de un milion", spun reprezentanţii Lawrence Livermore National Laboratory.

Experţii spun că rezultatele cercetării lor nu vor înlocui automat folosirea probelor ADN în domeniul investigaţiilor criminalistice. Cu toate acestea, reuşita savanţilor americani este un pas important în direcţia dezvoltării unor noi metode de identificare a celor care au comis fapte ce contravin legii.

,,Cu identificarea proteinelor suntem în aceeaşi postură în care s-au aflat cei care identificau criminalii cu ajutorul ADN-ului la începutul dezvoltării acestei tehnici. Această metodă le va oferi criminaliştilor noi oportunităţi, însă, chiar dacă noi am încercat să îi dovedim eficienţa, vor trebui realizaţi paşi importanţi pentru a-i cunoaşte potenţialul maxim", a adăugat Brad Hart, chimist la Lawrence Livermore National Laboratory.

Sursa: http://bit.ly/2c9QAB0.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici