Pionierul transplantului de organe a murit la vârsta de 93 de ani

Joseph Murray, chirurgul american care a realizat primul transplant de rinichi din lume, recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru medicină pentru această reuşită, a murit luni, în oraşul Boston, la vârsta de 93 de ani.

265 afișări
Imaginea articolului Pionierul transplantului de organe a murit la vârsta de 93 de ani

Joseph Murray (Imagine: nobelprize.org)

Joseph Murray a murit după ce suferise un accident vascular cerebral săptămâna trecută, a anunţat Tom Langford, purtătorul de cuvânt al spitalului Brigham and Women's Hospital din Boston, informează Reuters.

Murray şi medicii din echipa sa au reuşit primul transplant al unui organ uman în anul 1954, prelevând un rinichi de la un geamăn monozigot şi transplantându-l fratelui acestuia, şi au deschis astfel un nou domeniu în medicină.

Ulterior, în cariera sa, Joseph Murray a continuat să studieze noi metode de suprimare a reacţiei imunitare a pacienţilor, pentru a preveni respingerea de către organism a ţesuturilor străine, şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 1990.

"«Dificultăţile reprezintă oportunităţi». Acest citat trona pe biroul tatălui meu. El reflectă optimismul nestrămutat al unui om mare, care a fost generos, curios şi întotdeauna modest", a declarat fiul său, Rick Murray.

Joseph Murray şi-a început cariera în medicină după ce a absolvit cursurile de la Harvard Medical School, în anii 1940, şi a devenit interesat de transplantul de ţesuturi în timp ce se ocupa de militarii răniţi în Al Doilea Război Mondial, potrivit site-ului Britannica Online Encyclopedia.

A efectuat un stagiu în chirurgie la Brigham and Women's Hospital, unde s-a angajat ulterior şi a ocupat funcţia de şef al secţiei de chirurgie plastică.

Interesat de numeroase alte domenii pe lângă medicină, Murray a declarat într-o scurtă autobiografie pe care a trimis-o comitetului Nobel că a fost, alături de numeroase sa familie, "binecuvântat în viaţă, dincolo de cele mai curajoase visuri".

"Singura mea dorinţă ar fi aceea de a trăi încă 10 vieţi pe această planetă. Dacă acest lucru ar fi posibil, aş petrece câte o viaţă lucrând în embriologie, genetică, fizică, astronomie şi geologie. Celelalte vieţi le-aş petrece muncind ca pianist, tăietor de lemne, jucător de tenis sau scriitor pentru National Geographic", a declarat ilustrul chirurg american.

După operaţia reuşită de Joseph Murray în 1954, peste 600.000 de persoane din lumea întreagă au beneficiat de transplanturi de organe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici