Polanski trebuie să se prezinte în faţa instanţei, potrivit deciziei unui judecător american

Regizorul Roman Polanski a eşuat în încercarea de a obţine o hotărâre a justiţiei americane în ceea ce-l priveşte fără a compărea în instanţă, după ce un judecător american a decis că prezenţa acestuia în faţa curţii este obligatorie pentru soluţionarea cazului, informează BBC News Online.

21 afișări
Imaginea articolului Polanski trebuie să se prezinte în faţa instanţei, potrivit deciziei unui judecător american

Polanski trebuie să se prezinte în faţa instanţei, potrivit deciziei unui judecător american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe numele lui Polanski a fost emis un mandat de arestare, în urmă cu 32 de ani, într-un proces în care era acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani.

Un judecător american a decis, vineri, că Polanski, în vârstă de 76 de ani, trebuie să fie prezent în faţa completului de judecată dacă vrea să se ia o decizie în ceea ce priveşte acuzaţiile care îi sunt aduse.

Judecătorul Peter Espinoza a precizat că a luat această decizie pentru a proteja "demnitatea instanţei", în timp ce avocatul lui Polanski a anunţat că va contesta hotărârea în apel.

Polanski a fost arestat în Elveţia în septembrie, în legătură cu acuzaţiile care i-au fost aduse în cadrul unui proces declanşat în 1977 pentru relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. El a fugit din Statele Unite în 1978, înainte ca instanţa să ia o decizie în legătură cu acuzaţiile care îi erau aduse, şi nu a mai revenit niciodată pe teritoriul american.

Regizorul, pe numele căruia au fost iniţial formulate şase capete de acuzare, inclusiv viol şi sodomie, a pledat vinovat pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o minore, în cadrul unui aranjament la care a ajuns cu autorităţile în 1977.

În prezent, Polanski este arestat la domiciliu şi încearcă să scape de extrădarea în Statele Unite, cerută de autorităţile americane.

Pe parcursul ultimului an, echipei de avocaţi a regizorului i-a fost respinsă o cerere de organizare a unei audieri în legătură cu acuzaţia de viol în afara teritoriului american.

Avocatul lui Polanski, Chad Hummel, şi Lawrence Silver, cel care o reprezintă pe victima acestuia, Samantha Geimer, au făcut demersuri repetate pentru a-l determina pe judecător să îşi modifice decizia. Judecătorul Espinoza a invocat însă o lege care stipulează că o persoană care fuge de justiţie nu are dreptul să beneficieze de serviciile instanţei dacă nu revine în faţa curţii.

Silver a declarat în faţa judecătorului că Samantha Geimer vrea să se pună capăt procesului. "Vă implor să puneţi capăt, după 32 de ani, suferinţei prelungite a victimei", a spus el, citând un amendament al constituţiei statale cunoscut drept Marcy's Law şi care protejează drepturile victimelor în procese.

Judecătorul a spus că nu consideră că respectiva lege "a avut vreodată menirea să fie utilizată în astfel de circumstanţe" şi a observat că drepturile victimei nu au fost încălcate în cadrul procedurilor în derulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici