Povestea celui mai mare cimitir din lume: Wadi al-Salam se extinde, unele familii săpând morminte pe poteci - VIDEO, FOTO

Cel mai mare cimitir din lume, la Najaf, în Irak, cu aproximativ cinci milioane de morminte, se extinde, iar unele familii sapă noaptea morminte pe potecile din incintă sau fură locuri de mormânt pentru a-i îngropa pe cei dragi.

4703 afișări
Imaginea articolului Povestea celui mai mare cimitir din lume: Wadi al-Salam se extinde, unele familii săpând morminte pe poteci - VIDEO, FOTO

Cel mai mare cimitir din lume, în Irak, se extinde, unele familii săpând morminte pe poteci (Imagine: EPA / Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei numărul morţilor îngropaţi în cimitir s-a dublat, ajungând la 200 pe zi, în contextul violenţelor din ţară, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia electronică.

Cimitirul are o suprafaţă de peste 600 de hectare, iar în incinta acestuia se află un sanctuar şiit venerat. La unele dintre morminte au fost depuse flori artificiale, ale căror culori, puternice altădată, au pălit în lumina soarelui deşertic. Distanţa dintre morminte este de aproximativ 30 de centimetri. Afişe cu portrete ale decedaţilor şi săgeţi indică vizitatorilor drumul prin cimitir.

Cele mai căutate locuri - aflate în apropierea Moscheei Imamului Ali - sunt pe cale să se epuizeze, anunţă serviciile de pompe funebre. Însă autorităţile municipale de la Najaf afirmă că este suficient spaţiu pentru alte mii de morminte. Competiţia pentru locurile din apropierea sanctuarului reizbucneşte cu fiecare nou val de violenţe în această ţară.

"Este ca în zilele în care, la Bagdad, aveau loc explozii zilnic", a declarat Najah Abu Sebei, reprezentantul unui serviciu de pompe funebre, în timp ce muncitorii firmei sapă un mormânt cu târnăcopul, transpirând puternic. "În primele zile ale crizei, ritmul era lent. Dar numărul celor ucişi în confruntări creşte", a adăugat el.

De când imamul Ali, vărul şi ginerele profetului Mahomed, a fost îngropat la Najaf, în urmă cu aproximativ 1.300 de ani, şiiţii din întreaga lume râvnesc la un loc de mormânt în Wadi al-Salam - Valea Păcii. Ei cred că dacă sunt înmormântaţi aici, se vor ridica din morţi, în ziua judecăţii, împreună cu liderul lor spiritual.

Cimitirul reprezintă evenimentele din istoria violentă a Irakului. O întreagă secţiune este dedicată victimelor Războiului dintre Iran şi Irak, în anii 80, iar alta şiiţilor masacraţi când s-au ridicat împotriva lui Saddam Hussein, în 1991.

Cele mai recente morminte sunt în principal ale unor militari, activişti şi civili ucişi în confruntările dintre trupe guvernamentale susţinute de către miliţii şiite şi sunniţi, potrivit unor servicii de pompe funebre.

Potrivit ONU, 2.417 persoane au fost ucise în confruntări armate în iunie, dintre care 1.531 sunt civili. În mai, bilanţul a fost de 799 de morţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici