Primul profil molecular şi chimic al unei lumi îndepărtate observat cu ajutorul telescopului spaţial James Webb al Nasa

  • Oamenii de ştiinţă au observat noi detalii despre o planetă îndepărtată, într-o descoperire majoră care ar putea transforma căutarea vieţii extraterestre.
  • Cercetările au permis oamenilor de ştiinţă să vadă atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar mai detaliat ca niciodată.
  • Iar o versiune a noii cercetări ar putea într-o zi să ne permită să vedem viaţa pe alte lumi, spun ei.
3823 afișări
Imaginea articolului Primul profil molecular şi chimic al unei lumi îndepărtate observat cu ajutorul telescopului spaţial James Webb al Nasa

Sursa foto: Twitter

Noile informaţii au fost colectate cu ajutorul telescopului spaţial James Webb al Nasa. De când a fost lansat anul trecut, oamenii de ştiinţă au sperat că telescopul ar putea fi folosit pentru a studia detaliile atmosferelor altor planete şi pentru a ne oferi o mai bună înţelegere a condiţiilor acestora.
 
Acum, cercetătorii spun că au adunat un nou nivel de date de observaţie despre o altă planetă, cunoscută sub numele de WASP-39b. Aceştia au descoperit informaţii complet noi despre chimia atmosferei sale, despre norii săi şi date despre compoziţia sa chimică care ne-ar putea spune cum s-a format planeta, potrivit Independent.
 
Cercetătorii spun că descoperirile reprezintă un "schimbător de joc" şi începutul unor tehnici care ar putea permite cercetătorilor să găsească viaţă pe alte lumi.
 
Acestea sunt raportate în cinci noi lucrări, publicate în Nature, care arată întreaga putere a telescopului spaţial James Webb şi sunt un indiciu despre ceea ce ar putea arăta în viitor.
 
Noua cercetare a fost unul dintre aceste proiecte şi a permis oamenilor de ştiinţă să se concentreze asupra planetei WASP-39b. Aceasta este considerată a fi asemănătoare cu o versiune pufoasă a lui Saturn al nostru, care se află la aproximativ 700 de ani lumină de noi.
 
Oamenii de ştiinţă ştiu despre această planetă de mai bine de 10 ani şi este interesantă în parte pentru că se crede că are cantităţi mari de apă, dioxid de carbon şi alte substanţe chimice în atmosfera sa, ceea ce s-ar putea dovedi util în căutarea vieţii extraterestre. Dar atmosfera sa rămâne încă în mare parte necunoscută.
 
Pentru a o înţelege mai bine, oamenii de ştiinţă folosesc JWST pentru a observa planeta în timp ce aceasta a trecut prin faţa stelei sale de patru ori în iulie 2022. Pe măsură ce fac acest lucru, ei pot vedea culorile prezente în atmosferă, ceea ce le permite să deducă ce ar putea fi prezent în ea.
 
Un element anterior misterios al atmosferei este, de fapt, dioxid de sulf, sugerează noul studiu, ceea ce reprezintă prima dată când acesta a fost găsit pe o altă planetă. Iar proporţiile diferitelor substanţe chimice din atmosferă ne permit să înţelegem cum s-ar fi putut forma: faptul că există mult mai mult oxigen decât carbon, de exemplu, sugerează că planeta s-a născut mult mai departe de steaua sa decât se află acum.
 
Studiul indică, de asemenea, că planeta este acoperită de pete de nori, în colecţii, mai degrabă decât ca un singur strat mare de acoperire peste planetă. Aceşti nori nu sunt făcuţi din apă, ca pe Pământ, ci mai degrabă din substanţe precum sulfuri şi silicaţi.
 
Ca atare, noile descoperiri sunt, de asemenea, un test pentru tipul de tehnici pe care le-am putea folosi pentru a găsi în cele din urmă extratereştrii, precum şi pentru a ajuta la furnizarea de informaţii despre alte lumi în sine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici