Proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit. Ce se întâmplă cu averea şi cele 6.000 de opere de artă din hotel

Jeanne Augier, proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa, Franţa, fondat şi deţinut iniţial de românul Henri Negresco, a murit la vârsta de 95 de ani, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat reprezentanta legală a acesteia, potrivit europe1.fr.

1547 afișări

Suferind de pierderi de memorie şi constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaş apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă în 2013.

În acelaşi an, hotelul cu faţadă belle epoque pe care Jeanne l-a moştenit de la tatăl său în 1957 a fost plasat sub administrare judiciară.

Inaugurat în 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Mării Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco - fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.

Cuplul i-a redat strălucirea de odinioară şi a făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.

Mare admiratoare a Palatului Versailles, colecţionară impulsivă, Jeanne Augier deţinea circa 6.000 de opere de artă.

Hotelul, care şi-a revenit financiar după o perioadă de criză, este ultimul palat familial care a rămas 100% francez şi este inclus în patrimoniul naţional, fiind evaluat la 300 - 400 de milioane de euro, potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic şi operele de artă.

Jeanne Augier nu a avut copii şi a creat în 2009 un fond care va administra averea acesteia după moartea sa, veniturile urmând să revină hotelului, unor organizaţii pentru apărarea animalelor, a persoanelor cu handicap şi "dezvoltării artei franceze".

În 2017, procurorul din Nisa Jean-Michel Prêtre a cerut tribunalului comercial să decidă asupra moştenirii, solicitare care a fost percepută de conducerea hotelului şi de salariaţi drept o "pre-vânzare mascată". O anchetă a parchetului naţional este în curs, iar locuinţa şi biroul procurorului au fost percheziţionate luna trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici