REPORTAJ: Peter Gabriel, la Bucureşti: Show-ul este un adevărat festin. Sunt fericit că mă aflu aici

Cântăreţul britanic Peter Gabriel a descris show-ul susţinut, joi seară, în Pavilionul Central Romexpo ca un festin care cuprinde aperitivul, felul principal şi desertul şi a declarat, în limba română, că este fericit că se află pentru prima dată în Bucureşti şi că iubeşte publicul de aici.

1263 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Peter Gabriel, la Bucureşti: Show-ul este un adevărat festin. Sunt fericit că mă aflu aici

Peter Gabriel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Show-ul de la Bucureşti a făcut parte din turneul "Back to Front", care marchează 25 de ani de la lansarea celui mai cunoscut album al artistului, "So", material care a fost remasterizat şi este disponibil începând cu luna noiembrie 2013 într-o ediţie de colecţie.

Joi seară, la ora 20.00, Peter Gabriel a intrat pe scenă pentru a le prezenta pe cele două cântăreţe suedeze care au interpretat câteva piese în deschiderea concertului său. Artistul britanic a vorbit în limba română. "Vom începe seara asta cu doi muzicieni foarte talentaţi din Stockholm. Şi acum, minunatele Linnea Olsson şi Jennie Abrahamson", a spus Peter Gabriel.

Cele două două tinere suedeze au cântat timp de o jumătate de oră, iar, la 45 de minute trecute de ora 20.00, Peter Gabriel a urcat pe scenă din nou, în aplauzele publicului.

Cântăreţul britanic şi-a întâmpinat fanii cu un mesaj rostit în limba română. "Sunt fericit (că sunt, n.r.) pentru prima dată în Bucureşti. Nu vreau să vă mai distrug limba, aşa că am cerut subtitrare", a spus Peter Gabriel, după care a prezentat în limba engleză modul în care se va desfăşura show-ul, în timp ce pe monitoarele amplasate în stânga şi în dreapta scenei erau traduse vorbele sale. Acesta a precizat că spectacolul va avea trei părţi. Despre prima parte, numită aperitiv, Peter Gabriel a spus că este asemănătoare cu atmosfera de la repetiţii. Partea a doua a concertului, care reprezintă felul principal, este dedicată experimentelor muzicale, în care pot fi ascultate acorduri electro, urmată de partea a treia a spectacolului, desertul, compus din piesele de pe albumul "So".

Peter Gabriel i-a avut alături, la acest concert, pe muzicienii împreună cu care colinda mapamondul acum mai bine de două decenii - Tony Levin (bass), David Rhodes (chitară), David Sancious (clape) şi Manu Katche (tobe) -, dar şi pe cele două tinere suedeze Linnea Olsson şi Jennie Abrahamson.

Aşadar, după ce "meniul" a fost stabilit, concertul a început. Prima piesă din program a fost "O But", urmată de "Come Talk To Me", "Shock The Monkey" şi "Family Snapshot". Acesta a fost aperitivul. După ce Peter Gabriel a trecut la felul principal, publicul s-a molipsit de energia cântăreţului britanic şi atmosfera s-a însufleţit. Câteva persoane care aveau loc pe scaune au renunţat la confort, s-au ridicat şi au început să danseze. Odată cu piesa "Digging In The Dirt", efectele vizuale speciale au început să capete contur, iar luminile au început să "se mişte" pe muzica lui Peter Gabriel.

Designul iniţial al show-ului a fost discutat de Peter Gabriel cu Gary Trew, production manager, şi Rob Sinclair, unul dintre cei mai apreciaţi designeri de lumini din lume, recunoscut pentru producţiile unor artişti ca Adele, Miley Cyrus, Queen & Adam Lambert, Pet Shop Boys, Goldfrapp şi Mumford & Sons. Una dintre ideile de bază a fost aceea de a combina elemente vechi, clasice, cu tehnologia de ultimă oră.

Fanii cântăreţului au putut astfel urmări cum cele cinci reflectoare suspendate pe braţe de macarale uriaşe, operate manual, au creat impresia unei coregrafii inedite cu roboţi gigantici ce cântăresc cinci tone. De asemenea, proiecţiile 3D de pe ecranul din spatele scenei au creat un efect vizual suprarealist, completat de jocurile de lumini bine integrate în scenografia show-ului.

Piesele "Secret World", "The Family And The Fishing Net", "No Self Control", "Solsbury Hill" şi "Why Don't You Show Yourself?" au completat felul principal al concertului.

În continuarea show-ului au fost interpretate piesele de pe albumul "So". Astfel, desertul a fost ornat cu "Red Rain", "Sledgehammer", "Don't Give Up", "That Voice Again", "Mercy Street", "Big Time", "We Do What We're Told (Milgram's 37)", "This Is The Picture (Excellent Birds)" şi "In Your Eyes".

După două ore de muzică, energie şi multă culoare, cântăreţul britanic i-a făcut pe toţi cei aflaţi în Pavilionul Central Romexpo să cânte, să danseze şi să aplaude împreună cu el.

"Mulţumesc foarte mult. Vă iubesc", a declarat Peter Gabriel, în limba română. "Sunteţi oameni uimitori", a completat artistul, de această dată în limba engleză.

Peter Gabriel le-a mulţumit şi celor din echipa sa, "pentru munca fantastică" pe care au făcut-o.

Spectacolul s-a terminat, însă aplauzele publicului l-au făcut pe artistul britanic să revină pe scenă. Întors în faţa publicului, Peter Gabriel a dedicat piesa "Biko" "tuturor tinerilor care s-au jertfit pentru poporul lor şi în special pentru Stephen Biko" - care a fost un activist antiapartheid din Africa de Sud în anii 1960 şi 1970.

După mai bine de două ore, concertul lui Peter Gabriel a luat sfârşit, iar fanii artistului au plecat, mulţi dintre ei cu zâmbetul pe buze pentru că l-au putut asculta pe artistul britanic la Bucureşti.

Recent inclus în The Rock and Roll Hall of Fame, Peter Gabriel este unul dintre artiştii internaţionali a căror carieră impresionează prin longevitate, inovaţie şi versatilitate. Cu şase premii Grammy, trei Brit Awards şi alte 13 trofee MTV Video Music, Peter Gabriel este unul dintre cei mai influenţi artişti din industria muzicală internaţională, fiind recunoscut ca atare şi la BMI London Awards, odată cu acordarea trofeului BMI Icon pentru întreaga activitate.

Membru fondator al trupei Genesis, Peter Gabriel s-a remarcat odată cu primele concerte ale formaţiei, devenind tot mai cunoscut datorită costumaţiilor nonconformiste şi a poveştilor improvizate înaintea fiecărei piese din set-list. După opt ani petrecuţi alături de membrii Genesis, Peter s-a hotărât să-şi continue drumul în muzică pe cont propriu, decizie ce avea să-i aducă un succes nebănuit. Dacă primele patru albume lansate după despărţirea de trupă l-au ajutat să-şi definească traiectoria muzicală, cel de-al cincilea material, intitulat "So", a fost cel care i-a adus succesul internaţional, consacrându-l drept un artist complet.

Răsplătit cu nenumărate discuri de platină, atât în Statele Unite ale Americii, cât şi pe continentul european, albumul "So" a fost privit ca o adevărată revelaţie încă din primele zile de la apariţie, ajungând pe prima poziţie în UK Album Chart şi pe locul al doilea în Billboard 200 US.

În toamna anului 2012, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la apariţia albumului "So", Peter Gabriel a decis să remasterizeze piesele incluse iniţial pe celebrul material discografic, lansând o ediţie specială disponibilă în trei formate: CD simplu, set ce include atât albumul "So", cât şi două alte CD-uri "Live in Athens 1987", nepromovate până acum, şi deluxe box, în ediţie limitată, care, pe lângă album şi cele două CD-uri "Live in Athens 1987", conţine şi materialul "So DNA" care ilustrează mai multe etape din procesul de creaţie şi inregistrare a albumului. Această lansare a fost urmată de turneul mondial care a readus pe scenă cele mai cunoscute piese din repertoriul Peter Gabriel.

Acesta se anunţă a fi şi ultimul turneu al artistului din perioada imediat următoare, Peter Gabriel anunţându-şi deja intenţia de a lua o pauză pentru a se putea dedica în totalitate vieţii de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici