Scrisori inedite expediate de Himmler soţiei sale, publicate în Franţa şi în Germania

O serie de scrisori inedite expediate de liderul nazist Heinrich Himmler soţiei sale, Marga, între 1927 şi 1945, vor fi publicate pe 20 februarie de editura franceză Plon, care deţine drepturile de autor asupra acestor documente, au anunţat reprezentanţii companiei.

146 afișări
Imaginea articolului Scrisori inedite expediate de Himmler soţiei sale, publicate în Franţa şi în Germania

Heinrich Himmler (Imagine: Wikipedia)

Realizat sub îndrumarea lui Katrin Himmler, nepoata lui Heinrich Himmler, şi a profesorului de istorie Michael Wildt, acest volum inedit va apărea în aceeaşi zi în Franţa şi în Germania, sub titlul "Heinrich Himmler, d'après sa correspondance avec sa femme, 1927-1945".

Aceste scrisori ce vor fi publicate în premieră mondială îl confirmă pe Himmler în rolul persoanei care a ordonat aplicarea "Soluţiei finale" şi atestă faptul că liderul nazist a fost mult mai apropiat de Hitler decât credeau anumiţi istorici, au dezvăluit reprezentanţii editurii Plon.

Istoricii au crezut multă vreme că aceste scrisori adresate de Heinrich Himmler soţiei sale, Marga, alături de alte documente ce au aparţinut liderului nazist erau definitiv pierdute. Însă, la 60 de ani după sinuciderea sa, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrisorile au fost regăsite la Tel Aviv, în Israel.

Considerate un complement perfect pentru cele scrise de Marga, care sunt păstrate în Arhivele oraşului Koblenz, aceste scrisori oferă o perspectivă inedită asupra vieţii private a uneia dintre figurile cele mai importante ale regimului nazist. Istoricii nu deţin o astfel de cantitate de documente personale pentru niciunul dintre ceilalţi lideri nazişti.

Până la apariţia scrisorilor s-a crezut că, după numirea sa în postul de Reichsführer SS, Heinrich Himmler s-a "topit" în această organizaţie, însă scrisorile descriu o altă imagine, a aceluia care a fost unul dintre cei mai mari criminali din secolul al XX-lea: un bărbat care oscila între banalitate şi vanitate, între o atitudine distantă şi atenţie pentru familia sa şi care încerca să îşi construiască o viaţă privată armonioasă, organizând în acelaşi timp, în fiecare zi, persecutarea şi exterminarea în masă a populaţiilor considerate non-ariene şi a opozanţilor regimului.

Katrin Himmler, nepoata lui Heinrich Himmler, este scriitoare şi politolog. Ea este autoarea volumului "Les Frères Himmler", ce prezintă istoria unei familii germane. Michael Wildt este profesor de istorie germană a secolului XX la Universitatea Humboldt din Berlin. Specialist în istoria doctrinei naziste şi apreciat pe plan internaţional, Michael Wildt a publicat numeroase studii şi cărţi de referinţă în acest domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici