Sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale, realizat de patru studenţi din Timişoara | FOTO

Un sistem de inteligenţă artificială capabil să analizeze radiografii şi să pună automat un diagnostic a fost realizat de o echipă formată din patru studenţi de la Universitatea Politehnica din Timişoara. În viitor,programul i-ar putea înlocui pe medicii radiologi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

722 afișări
Imaginea articolului Sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale, realizat de patru studenţi din Timişoara | FOTO

Sistem care analizează radiografii cu ajutorul inteligenţei artificiale, realizat de patru studenţi din Timişoara | FOTO

Sistemul de inteligenţă artificială care poate analiza radiografii a fost realizat de patru studenţi înscrişi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, care formează echipa “X Vision”.

Potrivit reprezentanţilor universităţii timişorene, deocamdată, programul poate analiza doar radiografii pulmonare şi pune automat un diagnostic.

“Sistemul creat de studenţii Universităţii Politehnica din Timişoara analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicaţie în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială creaţi de ei, iar rezultatul este afişat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, şi a unei hărţi a zonelor de anomalii. Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicaţia este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net”, a informat Universitatea Politehnica din Timişoara.

Ştefan Iarca, unul dintre cei patru studenţi care au realizat sistemul de inteligenţă artificială, a declarat, joi, că în viitor acest program informatic ar putea înlocui specialiştii din domeniul radiologiei.

„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcţionează pe torace şi fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicaţia e disponibilă online, îşi poate oricine încărca radiografia, noi lucrăm cu radiologi colaboratori. Deocamdată, programul are un rol informativ, urmează ca în trei - patru ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96% dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă. Din discuţiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program, aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numeşte oboseala medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii, apare neatenţia şi, ulterior, greşeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaşte anomalia şi o va putea prezenta specialistului. O altă situaţie este cea în care nu există specialiştii umani. De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai nouă radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment, algoritmul nu înlocuieşte părerea specialistului, dar în perspectivă se doreşte eliminarea totală a factorului uman”, a explicat Ştefan Iarca.

Echipa care a realizat sistemul de inteligenţă artificială este format din studenţii Ştefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu, care sunt coordonaţi de profesorul Sebastian Fuicu.

În data de 21 iulie, studenţii timişoreni vor pleca în Statele Unite ale Americii, la Seattle, pentru a participa la finala mondială a competiţiei “Big Idea Challenge”, organizată de Microsoft. Câştigătorul marelui premiu al concursului va primi suma de 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici