Sting, printre vedetele care şi-au manifestat public sprijinul pentru grupul rus Pussy Riot

Cântăreţul britanic Sting se alătură vedetelor internaţionale care şi-au manifestat public sprijinul pentru Pussy Riot, un grup rus ale cărui trei membre au fost arestate după ce au interpretat, în februarie, într-o biserică din Moscova, un cântec anti-Putin.

225 afișări
Imaginea articolului Sting, printre vedetele care şi-au manifestat public sprijinul pentru grupul rus Pussy Riot

Sting, printre vedetele care şi-au manifestat public sprijinul pentru grupul rus Pussy Riot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un mesaj difuzat de organizaţia Amnesty International, Sting, care avea programat miercuri seară un concert la Moscova, a declarat: "Este revoltător că muzicienele de la Pussy Riot riscă pedepse de până la şapte ani de închisoare". "Protestul este un drept legitim şi primordial în democraţie", a mai spus acesta, "în sensul în care măsura şi umorul sunt semne ale forţei şi nu ale slăbiciunii'.

"Autorităţile ruse vor renunţa cu siguranţă la acuzaţii şi vor permite acestor femei, artiste, să se întoarcă la vieţile lor, la copiii lor", a mai spus acesta.

Maria Alyokhina, Nadejda Tolokonnikova şi Ekaterina Samutsevitch, trei dintre membrele trupei punk-rock Pussy Riot, se află în detenţie provizorie de aproape cinci luni, pentru că au interpretat, pe 21 februarie, cu măşti pe faţă, dar cu chitare electrice şi instalaţie de sunet funcţională, "o rugăciune punk" intitulată "Maica Domnului, alungă-l pe Putin!" (actualul preşedinte al Rusiei), în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Cele trei cântăreţe riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare pentru "huliganism".

Vineri, un tribunal din Moscova a ordonat menţinerea lor în detenţie până în ianuarie 2013.

La sfârşitul săptămânii trecute, Anthony Kiedis, solistul trupei californiene Red Hot Chili Peppers, a apărut pe scenă, la Moscova şi Sankt Petersburg, cu un tricou pe care apărea scris "Pussy Riot".

La începutul lunii iulie, alte membre ale grupului Pussy Riot au urcat pe scenă, cu ocazia unui concert susţinut la Moscova de grupul american Faith No More, pentru a interpreta o piesă ale cărei versuri îi îndeamnă pe compatrioţii lor să declanşeze "o revoluţie în Rusia".

Cazul trupei Pussy Riot a generat multe reacţii de dezaprobare în Rusia, ţară în care, după căderea regimului comunist, în 1991, religia a căpătat un avânt fără precedent.

Cu toate acestea, numeroase personalităţi care aparţin de comunitatea ortodoxă şi-au exprimat în mod public dezacordul faţă de gravitatea acuzaţiilor aduse celor trei cântăreţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici