Un inel care a aparţinut romancierei Jane Austen, vândut la licitaţie. Bijuteria a depăşit de peste cinci ori suma estimată

Un inel din aur cu turcoaz care a aparţinut celebrei romanciere britanice Jane Austen a fost vândut la licitaţie cu suma de 152.450 de lire sterline (236.557 de dolari), depăşind de peste cinci ori estimările specialiştilor, au anunţat, marţi, reprezentanţii casei Sotheby's.

334 afișări
Imaginea articolului Un inel care a aparţinut romancierei Jane Austen, vândut la licitaţie. Bijuteria a depăşit de peste cinci ori suma estimată

Un inel care a aparţinut romancierei Jane Austen, vândut la licitaţie. Bijuteria a depăşit de peste cinci ori suma estimată (Imagine: www.sothebys.com)

Inelul din aur cu turcoaz a fost licitat între opt persoane şi a fost cumpărat în cele din urmă de un colecţionar privat care a licitat prin telefon.

Inelul a fost depus la casa de licitaţii chiar de familia scriitoarei, alături de un bilet semnat de cumnata acesteia, Eleanor Austen, în noiembrie 1863. Aceasta din urmă îi scria nepoatei lui Jane Austen, Caroline, următoarele: "Draga mea Caroline, Acest inel i-a aparţinut odată mătuşii tale Jane. Mie mi l-a dat mătuşa ta Casandra, când a aflat că m-am logodit cu unchiul tău. Ţi-l las moştenire ţie. Fii binecuvântată!".

Potrivit specialistului în literatură de la Sotheby's doctorul Gabriel Heaton, descoperirea unui obiect personal al lui Jane Austen, despre care nu se ştia anterior, este ceva extrem de rar. "E ceva foarte romantic în asta", a spus el.

Heaton a mai precizat că se fac multe speculaţii privind persoana care i-a dăruit inelul romancierei.

"L-am dus la Dublin şi l-am arătat oamenilor de acolo şi mulţi spuneau că probabil i-a fost dat lui Jane de iubitul ei irlandez, Tom Lefroy", a spus Heaton. Lefroy era "prietenul irlandez" despre care Austen îi scria surorii ei Cassandra: "Imaginează-ţi tot ce e mai destrăbălat şi mai şocant în felul în care dansăm şi stăm împreună".

Despre Lefroy, care nu a fost poate chiar iubitul scriitoarei, deşi a existat un flirt, iar ea îl plăcea, potrivit lui Heaton, se crede că ar fi inspirat-o în crearea personajului Mr. Darcy din "Mândrie şi prejudecată".

Pe de altă parte, Heaton crede mai degrabă că inelul, aflat într-o cutie ce poartă marca unui aurar din Londra, ar fi fost un cadou de la fratele scriitoarei Henry, care era bancher în capitală, deci se afla la locul potrivit şi avea şi mijloacele necesare pentru a achiziţiona bijuteria.

Jane Austen a crescut într-o familie mare, cu şase fraţi şi o soră - Cassandra Elizabeth -, care, ca şi scriitoarea, nu s-a măritat niciodată.

Jane Austen este una dintre cele mai renumite scriitoare britanice din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum "Mândrie şi prejudecată" şi "Raţiune şi simţire", care au devenit apoi romane clasice în literatura britanică.

În 2011, cel mai vechi manuscris al scriitoarei Jane Austen care a supravieţuit până în zilele noastre, o copie scrisă de mână a unei cărţi ce nu a fost niciodată publicată, s-a vândut cu 1,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici