Alkotmánybíróságon támadja meg a bizalmatlansági indítvány szavazását Grindeanu

Alkotmánybíróságon tett panaszt csütörtökön Sorin Grindeanu hivatalban lévő miniszterelnök, mert úgy véli, a kabinetjének bukásához vezető bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazás nem volt titkos, mivel sokan felmutatták a golyót, mielőtt bedobták a szavazóurnába.

24 afișări
Imaginea articolului Alkotmánybíróságon támadja meg a bizalmatlansági indítvány szavazását Grindeanu

Alkotmánybíróságon támadja meg a bizalmatlansági indítvány szavazását Grindeanu

A Grindeanu alkotmánybírósági panaszában az áll, hogy a 88. cikkely alapján „a vita lezárultával szavazásra bocsátják a bizalmi javaslatot. A szavazás titkos, és golyókkal történik.”

A bejelentés szerint ugyanakkor „a 2017. június 21-én történt együttes ülésen, ahogyan az minden televíziócsatornán jól látható volt, amely élőben közvetítette az ülést, a konkrét szavazás során egyes képviselők és szenátorok láthatóan szavaztak, ami miatt megkérdőjelezhető a golyós szavazás titkosságára vonatkozó eljárás betartása, ahogyan az a képviselőház és a szenátus együttes üléseinek szabályzatában szerepel.”

A szabályzat kapcsán Sorin Grindeanu javaslattal is élt: azt mondta, amennyiben az eljárást nem tartották be, a jogszabályban azt kellene rögzíteni, hogy tartsanak új szavazást.

„Úgy vélem, hogy a 2017. június 21-i bizalmatlansági szavazás szabálytalanul történt, ez pedig valódi, alkotmányossági, jogi konfliktust eredményezett a hatóságok között, hiszen a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt” – áll a bejelentésben.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici