Gîrbovan: a SIPA archívumát látogatók neve mellett közöljék az időpontokat is

Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Szövetségének (UNJR) elnöke üdvözli, hogy az igazságügyi miniszter kész nyilvánosságra hozni az egykori Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát, de azt is kéri, hogy a nevek mellett közöljék, mikor fértek hozzá a dokumentumokhoz.

23 afișări
Imaginea articolului Gîrbovan: a SIPA archívumát látogatók neve mellett közöljék az időpontokat is

Gîrbovan: a SIPA archívumát látogatók neve mellett közöljék az időpontokat is

„Üdvözlöm az igazságügyi miniszter, Tudorel Toader abbéli szándékát, hogy kész nyilvánosságra hozni azok nevét, akik meglátogatták a SIPA-archívumot, esetleg azt is, hogy hány alkalommal. Remélem, hogy ez még ma megtörténik. Ugyanakkor arra kérem a miniszter urat, hogy ezeknek a személyeknek a neve mellett hozza nyilvánosságra az időpontot is, amikor beléptek a SIPA archívumába” – írta a bírák szövetségének elnöke hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfő reggel úgy nyilatkozott, nyilvánosságra hozza azoknak a nevét, akik meglátogatták a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát. Azt mondja, a titkosszolgálat archívuma „folt az igazságszolgáltatás becsületén”.

„A SIPA archívuma folt az igazságszolgáltatás becsületén! Tetszik vagy sem, igazságot napvilágra kell hozni. Első lépésként nyilvánosságra hozom azok nevét, akik meglátogatták az archívumot, esetleg azt is, hogy hány alkalommal” – írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében az igazságügyi tárca vezetője.

Dana Gîrbovana legnagyobb közösségi portálon közzétett bejegyzésében arra is kitért, hogy várja Monica Macovei válaszait a nyilvánosan nekiszegezett kérdésekre.

„Átvizsgálták a SIPA archívumát a 2006. január 26-ai, 127-es számú sürgősségi kormányrendelet (amelyik megszüntette a SIPA-t – szerk. megj.) kiadása előtt? Ha igen, ki rendelte el ezt a kutatást, ki végezte el, és hol közölték a következtetéseket? A kormányrendelet kiadása és a SIPA június 30-ai megszüntetése között létezett egy bizottság, ami hozzáfér, kutatja, felleltározza és nyilvántartásba veszi a SIPA archívumát? Ha igen, mikor alakították meg ezt a bizottságot, és meddig folytatta a tevékenységét? A SIPA tevékenységének megszüntetését követően az ön miniszteri mandátumának a végéig működött még bizottság, amelyik kutatta, felleltározta és nyilvántartásba vette a SIPA archívumát? Ha igen, mikor alakították meg ezeket a bizottságokat, és mikortól meddig folytatták tevékenységüket? Honnan tudja, mit tartalmaztak a SIPA archívumában található dossziékban található feljegyzések? Honnan tudja, hogy a SIPA olyan bírák és ügyészek segítségével gyűjtött adatokat, akik fedett ügynökök voltak? Értesítette arról a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), hogy fedett ügynökök vannak a bírák és ügyészek között? Mire alapozza kijelentését, miszerint a SIPA archívumában csak 2001-től kezdődően vannak iartok, és mi történt a korábbi dokumentumokkal?” – írta Dana Gîrbovan szombati Facebook-bejegyzésében.

A kérdéseket azt követően tette fel, hogy Monica Macovei pénteken bizonyítékokat kért a bírák szövetségének elnökétől, miután utóbbi a közszolgálati televízió műsorában Victor Ponta és a róla szóló SIPA-adatok kapcsán Macoveit idézte.

„Ugyan a hazugságok és félretájékoztatások Romániájában élük, mégsem számítottam arra, hogy egy bíró, aki a bírák szövetségét vezeti, belemegy egy játékba valótlan információkkal és gyanúsítgatásokkal, amelyek célja az igazságszolgáltatás hitelvesztése, illetve a bírák és ügyészek támadása. Sajnálatos lenne, ha egy bírót manipulálnának vagy rosszindulatú lenne” – fogalmazott Monica Macovei.

A SIPA archívumára Dan Andronic irányította rá a figyelmet, amikor azt állította, hogy lemásolták a dokumentumokat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici