Igazságügy-miniszter: vizsgálatot indítok a DNA-nál, a DIICOT-nál és a legfőbb ügyészségen

Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfő este bejelentette, vizsgálatot indít valamennyi nagy ügyészségen, vagyis az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon (DNA), a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT), valamint a legfőbb ügyészségen. Az intézmények menedzsmentjét ellenőrzik.

36 afișări
Imaginea articolului Igazságügy-miniszter: vizsgálatot indítok a DNA-nál, a DIICOT-nál és a legfőbb ügyészségen

Igazságügy-miniszter: vizsgálatot indítok a DNA-nál, a DIICOT-nál és a legfőbb ügyészségen

„Én elvégeztem az a kiértékelést, amit az alkotmány 132. cikkelye megengedett nekem, mert én is úgy gondoltam, hogy kisiklás van, de nem felejtettem el, hogy a 303-as törvény az ügyészek alapvető ellenőrzését teszi lehetővé, és elrendelek egy külső vizsgálatot, ami nem csak a DNA-t és a legfőbb ügyészséget veszi górcső alá, hanem a DIICOT-ot is, mivel a romániai ügyészek, 2650 ügyész az alapszinteken dolgozik. És akkor igazságtalan lenne egyesekhez elmenni, a többit meg kikerülni. Egy, még nem rögzített időszakban külső vizsgálatot rendelek el a DNA-nál, a legfőbb ügyészségnél és a DIICOT-nál. (…) Az igazságügyi miniszter hatáskörébe tartozó vizsgálat nem felszínes volt, hanem a legfőbb ügyészségnek az alkotmányos feladatkörökhöz való viszonyát értékelte ki. Egy korrekt kiértékelés emellett a menedzsment kiértékelőjével is jár” – magyarázta Toader az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

Közölte, górcső alá veszik egyebek mellett az ügyek rendezésének időtartamát, a vádlottak számát, a letartóztatottak számát, a felmentesék számát, illetve az Európai Emberi Jogi Bíróság (EJEB) ítéleteit is.

A DNA-nak és a legfőbb ügyészségnek a 13-as rendelet kivizsgálása nyomán született kiértékelője kapcsán megjegyezte, az, hogy megállapítást nyert, hogy konfliktus merült fel az államhatalmi ágak között, nem von maga után büntetést.

„Sajnos, nem az első alkalom, hogy az egyik hatalom beférkőzik a másik hatalom alkotmányos területére. (…) Sajnos, sok ilyen konfliktus volt, talán súlyosabbak is, az alkotmánybíróság pedig ugyanazt a három iránymutatást adta, megállapította a konfliktust, annak okát, és jogorvoslatot nyújtott, hogy ne legyen leállás. (…) Az alkotmánybíróság által megállapított konfliktusok esetében soha nem voltak szankciók, leszámítva a testület által javasolt jogorvoslatot, ami megmutatta, hogyan kell a jövőben eljárni” – fejtette ki az igazságügyi tárca vezetője.

Annak kapcsán, hogy mielőtt tárgyalt volna Laura Codruţa Kövesivel, a DNA főügyészével, találkozott Hans Klemmel, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetével, Tudorel Toader azt mondta, nem került szóba az ügyészségek kiértékelése, nem befolyásolták a döntés meghozatalában.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici