Dragnea a bérezési törvényről: 1 a 12-höz lesz az arány, a BNR-nél és az ASF-nél EU-s fizetések

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfő este közölte, a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény alapját az a 1 a 12-höz arány képezi, ahol az 1 a minimálbér, a 12 pedig az államfő fizetése, az lesz ugyanis a legmagasabb a közszférában.

41 afișări
Imaginea articolului Dragnea a bérezési törvényről: 1 a 12-höz lesz az arány, a BNR-nél és az ASF-nél EU-s fizetések

Dragnea a bérezési törvényről: 1 a 12-höz lesz az arány, a BNR-nél és az ASF-nél EU-s fizetések

„Szó van a fizetések közötti arányról, vagyis a legkisebb és a legnagyobb fizetés közötti arányról. Jelenleg 1 a 15-höz. A társadalmi partnerek már rég 1 a 13-hoz arányt kérnek. Mi úgy határoztunk, hogy legyen 1 a 12-höz. Az arány 1 a 12-höz lesz, ahol az 1 a minimálbért jelenti, annak 12-szerese pedig Románia elnökének fizetését. Az 1 most 1450 lej. A minimálbér minden évben nőni fog, ahogyan azt a kormányprogramban rögzítettük” – magyarázta Dragnea az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

Megjegyezte, arról is döntöttek, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) és a Pénzügyi Felügyelet (ASF) tagjait kivonják az egységes bérezési törvény hatálya alól, és ezekben az intézményekben „nagyjából akkora” fizetések lesznek, mint az Európai Unió hasonló intézményeiben.

Dragnea közlése szerint az államfő után a miniszterelnök, a szenátus és a képviselőház, valamint a legfelsőbb bíróság elnöke következik.

„A legfelsőbb bíróság elnökének a fizetése ma nagy, és ezzel nekem bajom van. Ha mi ide felsorakozunk, azt jelenti, hogy minden fizetés nőni fog. Én nem igen értek ezzel egyet” – fejtette ki a képviselőház elnöke.

Rámutatott, azzal az üzenettel fordult a törvénytervezeten dolgozó PSD-s kollégáihoz, hogy a felzárkóztatás a bérlista alsó fertályában történjen.

„Azt mondtam neki, hogy lennebb megyünk. Ha lennebb megyünk, akkor a honatyák lennebb kerülnek, mint akik a parlamentben dolgoznak, a parlamenti hivatalnokok alá. Ismét abba a helyzetbe kerülünk, hogy az államtitkárok kevesebbet keresnek, mint a minisztériumokban dolgozó közhivatalnokok” – emelte ki Dragnea.

Hozzátette: szóba került, hogy a minisztereket ugyanabba a kategóriába sorolják be, mint a honatyákat, és a minimálbér 5, 6, 7 vagy 8-szorosát keresnék meg.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke hétfő este ugyanakkor bejelentette, elkészült a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény tervezete, csütörtökön pedig az alakulat országos végrehajtó bizottságának (CExN) sinaiai ülésén alá is írják, majd parlamenti kezdeményezésként terjesztik be.

„Ma a bérezési törvény tervezete kész van. Csütörtökön vagy talán szerdán a munkaügyi miniszter bemegy a parlamentbe, hogy összegyűjtse az aláírásokat. Csütörtökön aláírják a koalíció vezetői és honatyái. Meghívom csütörtökre Tăriceanu elnököt Sinaiára, hogy együtt írjuk alá ezt a tervezetet” – mondta el a képviselőház elnöke az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

Megjegyezte, a törvénytervezetet parlamenti kezdeményezésként terjesztik a döntéshozók elé és nem a kormány javaslataként, hogy időt nyerjenek.

A PSD országos végrehajtó bizottsága csütörtökön Sinaián ül össze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici