Jegybankelnök: nem az a kérdés, hogy bevezetjük-e az eurót, hanem az, hogy mikor

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus, joi, în cadrul summitului "Bunei Guvernări" organizat de think tank-ul Strategikon, că în situaţia adoptării monedei euro de către România, întrebarea care ar trebui să fie pusă este "când", nu "dacă" .

22 afișări
Imaginea articolului Jegybankelnök: nem az a kérdés, hogy bevezetjük-e az eurót, hanem az, hogy mikor

Jegybankelnök: nem az a kérdés, hogy bevezetjük-e az eurót, hanem az, hogy mikor

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke csütörtökön egy konferencián arról beszélt, hogy az egységes európai fizetőeszköz romániai bevezetése kapcsán az a kérdés, hogy „mikor”.

A jegybankelnök szerint az euró bevezetése egy összetett gazdasági és kulturális folyamat.

Ahhoz, hogy Románia csatlakozhasson az euróövezethez, alacsony szinten kell tartania a költségvetés hiányát. Isărescu azt mondja, nyomás nehezedik a kormányzati deficitre, s szerinte ezt nem csak három évig kell fenntartani, hanem a teljes időszakra.

A központi pénzintézet vezetője kitért arra is, hogy az európaiak kezdik megérezni az euró bevezetésének költségeit. „Az emberek rádöbbennek, hogy az euró bevezetése nem csak előnyökkel jár, hanem költségei is vannak” – hangsúlyozta Isărescu.

„Az euróövezeti csatlakozáshoz be kell tartani a maastrichti egyezményben rögzítetteket: az eurózóna országaiban mérthez hasonló infláció és kamatok, az árfolyam fenntarthatósága, alacsony költségvetési hiány és állami adósság. Ugyanakkor ott vannak a reális konvergencia kritériumai, mint az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság nyitottsági foka stb. Egy másik elvárás az európai szabályozások átültetése a nemzeti törvénykezésbe” – áll a BNR honlapján.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici