Kövesi a CSM-nél: semmiféle lemondást nem nyújtok be. Semmi konfliktus nincs a DNA-nál

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze kedden, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén azt mondta, nem mond le, a DNA-nál pedig semmilyen konfliktus nincs. A DNA ülésén készült felvételt úgy kommentálta, ő feladatkörének megfelelően járt el, amit a vizsgálat is megállapít majd.

24 afișări
Imaginea articolului Kövesi a CSM-nél: semmiféle lemondást nem nyújtok be. Semmi konfliktus nincs a DNA-nál

Kövesi a CSM-nél: semmiféle lemondást nem nyújtok be. Semmi konfliktus nincs a DNA-nál

„Nincs szó semmiféle konfliktusról a DNA-nál, két ügyész visszahívását kértem, az eljárásnak megfelelően. Nem részletezhetem az indokokat, a pénteken elmondottakon túl nem kommentálom az ügyet. Eljárás van folyamatban, nem fűzök hozzá további kommentárt. Nem magyarázhatom meg az indokokat. Amit mondani akarok, azt majd elmondom az ülésen. (…) Semmiféle lemondást nem nyújtok be, nincs okom rá” – mondta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze.

A három ügyész, Mihaela Iorga, Doru Ţuluş és Nicolae Marin által benyújtott panasz kapcsán, amelyben azt kifogásolják, hogy a hangfelvétel kapcsán hazugságvizsgálós tesztet kértek tőlük, Kövesi azt mondta: „Nem válaszolhatok. Nyomozás van folyamatban. Az üggyel foglalkozó ügyész független, ő koordinálja a nyomozást, egy bűnvádi eljárásban semmilyen tevékenységről nem dönt más személy”.

Arra a kérdésre, hogy ő maga szólt-e bele a nyomozásba, ahogyan azt a három ügyész állítja, Kövesi így felelt: „Jöjjön a CSM, és vizsgálja meg!”

Laura Codruţa Kövesi nem akarta megmondani, ki készítette a felvételeket, hozzátéve: nyomozás van folyamatban. A DNA tevékenysége kapcsán Kövesi úgy nyilatkozott, azt nem érinti az ügy, a munka rendben halad. „Nincs szó semmilyen feszültségről. A tevékenység normális módon folyik. Csak a DNA-nál több mint 160 ügyész dolgozik, kettőnek a visszahívásáról beszélünk” – mondta Kövesi.

A rögzített ülés kapcsán, amelyen magyarázatot kért az ügyészektől, a DNA főügyésze azt mondta: „kérem, olvassák el a DNA szervezési és működési szabályzatát, amelyben pontosan le van írva, milyen feladatköre van a főügyésznek. Ezeket a feladatokat el kell látnom, és ezt csak úgy tehetem meg, ha beszélek a kollégákkal, munkamegbeszéléseket tartok, ellenőrzéseket végzek, üléseket tartok a főügyészekkel, emaileket küldök, írásbeli parancsokat adok, elrendelek, ez a normális tevékenység, amit egyébként az Igazságszolgáltatási Felügyelet is megvizsgál majd”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici