Tăriceanu: nem hiszem, hogy a családi adót egyhamar be lehetne vezetni

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, a családi adót nem lehet egyhamar bevezetni, ugyanakkor meglátása szerint a közszolgálatok minőségének a javítása érdekében, szélesíteni kell az adóalapot.

18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: nem hiszem, hogy a családi adót egyhamar be lehetne vezetni

Tăriceanu: nem hiszem, hogy a családi adót egyhamar be lehetne vezetni

„Nem hiszem, hogy egyhamar be lehetne vezetni. de magyarázzak el önöknek egy dolgot, mivel mindenféle magyarázatokat láttam az egységes adókulcs eltörlése kapcsán. Romániában nagyon sok ember, és ezt úgy mondom, mint aki miniszterelnökként bevezette az egységes adókulcsot, fetisizálta az egységes adó gondolatát, mint egy alapvetően liberális dolgot” – fejtette ki a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke.

Magyarázata szerint a cél az adóalap kiszélesítése.

„A mi célunk az, hogy csökkentsük a 2000 lejesnél kisebb fizetések adókulcsát, legyen az nulla, 2000 lej felett pedig 10 százalék. (…) Ahelyett, hogy lenne egy nagy adónk, ami kevés adófizetőre vonatkozik, szélesítsük ki az adófizetők körét. 4,7 millió alkalmazott fizet adót, s van még 5 millió nyugdíjas. Mi történik a lakosság többi részével? Fizetnek valami hozzájárulást? Olyan körülmények között, hogy a közoktatás, az állami egészségügy és más közintézményke szolgáltatásainak haszonélvezői. Tehát a célunk az adóalap kiszélesítése az adó csökkentésével párhuzamosan, és az az igazán liberális vízió. Bele kell foglalnunk az adóalapba azokat is, akik ma különböző okoknál fogva – garantálhatják azt törvények, vagy törvényi hiányosságok miatt – nem fizetnek semmit, semmiféle állami hozzájárulásuk sincs, de haszonélvezői az állam által biztosított szolgáltatásoknak. Ez az oka a globális jövedelemadó bevezetésének. (…) A családi adó nem egy új adó, hanem egy módozat, ami lehetővé teszi mindazoknak, akik egy háztartásnak nevezik magukat, hogy leírhassanak bizonyos adókat, s így csökkenjen a befizetendő jövedelemadó” – ecsetelte Tăriceanu.

Példaként az állami egészségügyi rendszert hozta fel.

„Nem tudunk fenntartani egy egészségügyi rendszert, amihez csak 4,7 millió ember járul hozzá. Elvárásaink vannak, azt szeretnénk, ah az egészségügyi rendszer jobban működne, jobb minőségű szolgáltatásokat akarunk, árkedvezményes gyógyszereket akarunk” – összegzett a felsőház elnöke.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici