COMENTARIU: Salutul lui Geoană: Adio şi rămân cu mine!

Mircea Geoană şi-a răspuns întrebării dacă PSD poate merge mai departe fără el. PSD poate fără el, decizie 50 la 5 (un scor grăitor). Preşedintele Senatului (încă) poate şi el fără social-democraţia de tip "trei trandafiri".

610 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Salutul lui Geoană: Adio şi rămân cu mine!

COMENTARIU: Salutul lui Geoană: Adio şi rămân cu mine! (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Revărsarea de reproşuri, decepţiile formulate neaoş, pe care le-a auzit la şedinţa de partid unde a fost excomunicat, l-au vaccinat probabil pe viaţă pentru imunizarea faţă de PSD.

În urma lui rămâne un PSD al lui Victor Ponta, proprietar de tupeu "made lângă Gara de Nord", anturat de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, care i-au fluturat lui Geoană pe la nas eterul înţelegerii, ca apoi sa-l lichideze fără să clipească. Pentru că şi Ion Iliescu, şi Adrian Năstase au memorie lungă cât o zi de post, nu uită şi nu iartă.

Când a lăsat în spate locul unde a rămas fără de partid, Mircea Geoană şi-a găsit (poate nu prea târziu) ce ar fi trebuit să aibă de la început: curajul. "Obrăznicia fără seamăn", cum a suflat, sufocat de furie, Ion Iliescu. În subsidiar, poate, în cele din urmă, maturitatea, limpezirea de felurite fumuri.

Şi are nevoie de minte limpede, însoţită de nervi tari, pentru că în perioada următoare va traveresa un deşert. Va rămâne fără funcţia de preşedinte al Senatului (un post de care s-a achitat bine şi căruia i-a restabilit oarecum valenţele). Va fi ocolit, căci nu există sprijin dezinteresat în politică, îşi va număra prietenii şi va vedea că nu sunt.

Mircea Geoană a mai trecut printr-un asemenea moment acum şapte ani. Când era doar un perdant la Primăria Generală şi un ministru de Externe la sfârşit de mandat. Atunci s-a găsit pentru el un "grup de la Cluj". Asta e marea sa hibă: tot timpul a trebuit să fie sprijinit şi propulsat. El nu a fost un lider în adevăratul sens al cuvântului, ci un element secund (de succes) într-un tandem sau un înalt executiv, cu o bună prestaţie şi reputaţie în roluri de reprezentare, care implică "decorativul".

Acum, viaţa şi evoluţia sa publică îl duc spre marea sa încercare: aceea de a fi lider. Probabil va vrea să pună în mişcare un mecanism care va conduce la formarea unui partid. Suficient de articulat şi de bine finanţat ca să-i asigure trecere pragului parlamentar în Legislativul viitor. Lui însuşi, oricum îşi poate asigura un mandat de senator din postura de independent. Demonstraţiile de loialitate ale susţinătorilor din colegiul său electoral sunt concludente.

La acest moment, pentru PSD, Mircea Geoană este doar o paranteză amară. Pentru Mircea Geoană, PSD este o adunare căreia i-a spus "adio!" (tovarăşi). Mircea Geoană pentru Mircea Geoană este doar o persoană rămasă cu sinele.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici