Eventuala majorare a salariilor şi pensiilor în 2012 - temă lansată din toamnă de coaliţie

Eventuala majorare a salariilor şi pensiilor în acest an, cu câteva procente, nu este o temă nouă, aceasta fiind lansată pe piaţă încă din toamna anului trecut, tot de coaliţia de guvernare şi tot legată de condiţionalităţile economice interne şi de la nivelul Europei.

452 afișări
Imaginea articolului Eventuala majorare a salariilor şi pensiilor în 2012 - temă lansată din toamnă de coaliţie

Eventuala majorare a salariilor şi pensiilor în 2012 - temă lansată din toamnă de coaliţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Coaliţia de guvernare a făcut un anunţ similar celui de luni, în 7 noiembrie 2011, condiţionând măsura de existenţa unei creşteri economice sustenabile şi de absenţa unor "derapaje" în România sau în Europa.

Astfel, în şedinţa din 7 noiembrie 2011, membrii coaliţiei de guvernare au decis că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

La acel moment, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, declara că există posibilitatea majorării salariilor şi a indexării pensiilor pentru a doua jumătate a lui 2012, în funcţie de evoluţiile economice din primul semestru al anului. Ministrul a revenit cu o declaraţie similară într-o postare pe blogul său de la sfârşitul lui 2011 spunând că, asemenea tuturor politicienilor, şi celor din actualul Guvern le-ar plăcea să mărească pensii şi salarii, însă preferă să fie "responsabili" şi să nu cadă "în plasa populismului". "Mesajul nostru nu se va schimba: salariile vor creşte puţin, pensiile vor fi indexate, cu condiţia ca evoluţiile economiei să fie bune. Având în vedere ce se întâmplă însă în Europa de Vest, e nevoie de această condiţionalitate. Trebuie înţeles că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România ca membră cu drepturi depline trebuie să-şi asume şi beneficiile rezultate de aici, dar şi minusurile. Iar criza datoriilor suverane, chiar dacă noi nu suntem parte a ei, reprezintă un element care va afecta negativ şi economia naţională. Acesta este motivul pentru care spun că 2012 nu va aduce şi sfârşitul crizei economice internaţionale, cu efecte importante asupra economiei româneşti", nota Udrea.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, tot la 7 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.

Posibilitatea unei majorări era recunoscută la acel moment chiar de către şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks, care spunea că Guvernul a convenit cu Fondul şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului 2012, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru. "Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", a spus Franks, tot la 7 noiembrie.

El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă, nu cum se întâmpla în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei, de 3-4%.

Franks a precizat că o delegaţie a FMI va veni în luna aprilie la Bucureşti, pentru a discuta despre acest lucru cu autorităţile române.

Această variantă a fost inclusă deja în raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se că "salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite".

Acelaşi paragraf a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI după redactarea proiectului de buget.

Şi secretarul general al PDL, Ioan Oltean, declara, la începutul lunii ianuarie 2012, că, în condiţiile în care va exista creştere economică, majorarea pensiilor şi salariilor bugetarilor în 2012 este posibilă. "Dacă economia, în prima parte a anului, va avea creşterea economică care să permită acest lucru, vom face o asemenea mişcare financiară. Numai dacă vom avea creştere economică. Altfel nu ne putem permite. Cu riscul de a ne menţine la un anumit procent nu foarte ridicat", a declarat Oltean.

Pe de altă parte, la 8 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa de urgenţă 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora în 2012 pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Unele dintre amendamentele depuse aparţin ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Astfel, un amendament al lui Ialomiţianu adoptat de plen prevede că în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariile funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011.

Potrivit unui alt amendament al ministrului Finanţelor, în anul 2012 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Referitor la acest subiect, Emil Boc declara, la 11 noiembrie, că bugetul pe 2012 nu include majorări de salarii şi pensii deoarece Guvernul nu s-a "repezit" pe un scenariu optimist, iar dacă datele economice care vor fi analizate în aprilie-mai sunt pozitive va fi decisă indexarea acestora "cu un anumit procent" prin ordonanţă de urgenţă, a afirmat premierul Boc.

"Nu vom aborda bugetul din 2012 în termeni electorali. Nu ne repezim la majorări de salarii şi pensii", a spus Boc. El a susţinut că pensiile şi salariile pot fi majorate în a doua parte a lui 2012, dar "în limite raţionale şi decente", precizând că evoluţia economică a României va fi influenţată şi de contextul european.

Două zile mai târziu, după o întâlnire a coaliţiei la Vila Lac, premierul Emil Boc declara că dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa în 2012 atunci şi România va putea să spere la indexări de salarii şi pensii, menţionând că, dacă lucrurile se înrăutăţesc pe continent, autorităţile nu mai trebuie să opereze tăieri de salarii şi pensii. "Dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa în 2012, atunci şi România va putea merge mai departe şi să spere la indexări de salarii şi pensii. Vom porni bugetul de stat pentru 2012 într-o manieră responsabilă, cu un deficit de 1,9%, dar cu posibilitatea de a ajunge la 3%, cu o creşterea economică în jur de 2,1% pe care o avem în prognoză la elaborarea bugetului", a spus Boc.

Ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională. Înainte ca acest for să se pronunţe, preşedintele Traian Băsescu avertiza că, indiferent care va fi rezultatul sesizării la CC a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, "bani nu există", arătând că, "dacă ar exista, s-ar plăti". La 7 decembrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012, apreciind că dispoziţiile acesteia sunt constituţionale.

La rândul său, Consiliul Fiscal a apreciat, la sfârşitul lunii noiembrie, că o creştere a pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea lui 2012 ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale, inclusiv interdicţia de a opera astfel de majorări cu şase luni înainte de alegeri parlamentare.

Luni, coaliţia de guvernare a revenit cu propunerea de majorare a salariilor şi pensiilor în acest an, la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste.

"În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminică, preşedintele Băsescu.

De altfel, şeful statului a declarat că, potrivit unor prognoze, există riscul ca statele din zona euro să intre în recesiune în a doua parte a acestui an, iar, în acest caz, România s-ar putea afla în dificultate.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.

"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.

El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.

"Da, din buget", a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Faţă de noua decizie a coaliţiei, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a repetat ceea ce spuneau autorităţile şi în urmă cu aproape trei luni, respectiv că este posibilă o indexare a pensiilor şi a salariilor în a doua parte a anului cu maximum cinci procente, dacă va exista creştere economică.

Sulfina Barbu a explicat că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3 la sută pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.

"Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Sulfina Barbu.

Ministrul Muncii a subliniat faptul că nici premierul, nici ministrul Finanţelor nu vor putea creşte salariile dacă nu există resurse financiare.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici