FOCUS: Georgia, în stare de şoc după decesul lui Nodar Kumaritashvili

Georgia este în stare de şoc după accidentul care l-a costat viaţa pe sportivul Nodar Kumaritashvili, vineri seară, la un antrenament oficial de la Jocurile Olimpice, care a umbrit ceremonia de deschidere a evenimentului.

38 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Georgia, în stare de şoc după decesul lui Nodar Kumaritashvili

FOCUS: Georgia, în stare de şoc după decesul lui Nodar Kumaritashvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile cu tânărul sportiv de 21 de ani aruncat de pe pista olimpică la o viteză de aproximativ 140 de kilometri pe oră, înainte de a se izbi de un stâlp metalic au fost difuzate de nenumărate ori, sâmbătă, de posturile de televiziune din Georgia, provocând consternare şi tristeţe. Inconştient şi cu faţa însângerată, sportivul a fost transportat imediat cu ambulanţa la spital, dar nu a mai putut fi salvat.

Emoţiile au fost mai puternice la Bakuriani, staţiune de schi din centrul ţării şi oraşul natal al lui Kumaritashvili, unde localnicii s-au strâns la domiciliul sportivului, pentru a fi alături de familia acestuia.

"Tot oraşul Bakuriani este în stare de şoc. Toţi cei de aici îl cunoşteau pe băiat şi îşi puneau mari speranţe în el la Jocurile Olimpice. Familia este distrusă", a declarat Giorgi Gavva, un apropiat al tatălui lui Kumaritashvili.

Ministrul georgian al Culturii şi Sporturilor, Nikoloz Rurua, a anunţat că trupul neînsufleţit al sportivului va fi repatriat în câteva zile, pentru a fi înmormântat la Bakuriani, unde o pistă de sanie va primi numele Nodar Kumaritashvili.

"Echipa noastră olimpică şi comitetul olimpic au primit susţinerea extraordinară a delegaţiilor din toate ţările", a declarat Rurua.

Ancheta realizată la Whistler în urma accidentului sportivului georgian a ajuns la concluzia că incidentul nu a fost cauzat de vreo anomalie a pistei. Organizatorii JO şi Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) au anunţat într-un comunicat publicat, vineri seară, că "responsabilii tehnici ai FIL au fost în măsură să refacă traseul sportivului şi au ajuns la concluzia că accidentul nu a fost produs din cauza vreunei probleme a pistei".

Mica echipă olimpică georgiană - 3 schiori, 3 patinatori şi un alt concurent la sanie - a decis până la urmă să participe la competiţie, după ce s-a gândit la retragere, şi a purtat banderole negre la ceremonia de deschidere a JO.

Potrivit postului Rustavi-2, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, care este prezent la Jocurile Olimpice de la Vancouver, s-a întâlnit cu delegaţia Georgiei şi a ţinut împreună cu aceasta un minut de reculegere în memoria sportivului decedat.

Sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, concurent în proba de sanie la Jocurile Olimpice de la Vancouver, a murit, vineri, după ce a suferit un accident grav la un antrenament pe pista olimpică din Whistler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici