FOCUS: Ghidul de asomare şi precizia veterinarului garantează starea de insensibilitate a porcului

Asomarea cu glonţ captiv presupune multă precizie, întrucât pistolul trebuie poziţionat la doi centimetri deasupra nivelului ochilor, pe mijloc, cu vârful ţevii orientat spre coada animalului, operaţiunea fiind un succes dacă porcul intră imediat în "starea de insensibilitate".

54 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Ghidul de asomare şi precizia veterinarului garantează starea de insensibilitate a porcului

FOCUS: Ghidul de asomare şi precizia veterinarului garantează starea de insensibilitate a porcului

Regulile de bunăstare animală din UE impun ca animalele să fie anesteziate total înainte de sacrificare (asomate), astfel încăt să nu sufere atunci când sunt ucise. Metodele de asomare sunt variate, de la electrocutare, până la injecţii sau împuşcare cu pistolul cu glonţ captiv.

Deşi obligatorie încă de la începutul acest an, asomarea devine o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.

Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunţat că în perioada Crăciunului, metoda de asomare convenită este împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv.

Obiectivul principal al acestei metode este de a induce "insensibilitate imediată" prin administrarea unei lovituri puternice, penetrative, asupra craniului animalului. Animalul trebuie să rămână inconştient până în momentul morţii, se arată într-un ghid de asomare realizat de Colegiul Medicilor Veterinari şi remis agenţiei MEDIAFAX.

"Efectul principal al utilizării acestei metode îl constituie accelerarea masei cerebrale, care va suferi un impact cu peretele craniului, precum şi distrugerea unei porţiuni a acestuia, în zona de penetrare. Ca urmare a şocului activitatea electrică a creierului este perturbată, presiunea sângelui scade dramatic, pe acest fond instalându-se starea de insensibilitate", se explică în document.

Principiul de funcţionare al pistolului este explicat în ghid: "în camera cartuşului se introduce un cartuş ales în funcţie de specia care urmează să fie asomată; în urma acţionării trăgaciului şi percuţiei asupra cartuşului, se eliberează gaze sub presiune, care vor trece în camera de expansiune exercitând presiune asupra pistonului, care la rândul său va acţiona asupra tijei, aceasta având o mişcare de înaintare, depăşind gura pistolului cu aproximativ 8 cm"

Locul şi modul de poziţionare a pistolului cu glonte captiv diferă în funcţie de specia care urmează a fi ucisă. În cazul porcinelor, pistolul va fi poziţionat "într-un punct situat la aproximativ 2 cm deasupra nivelului ochilor, pe mijloc, cu vârful ţevii orientat spre coadă".

După asomare, medicul veterinar trebuie să se asigure că acţiunea a fost un succes.

"Este important ca operatorul, care efectuează uciderea, să cunoască semnele distinctive ale unei asomări eficiente; acestea sunt următoarele: animalul se prăbuşeşte, absenţa respiraţiei ritmice,- pupile dilatate, fixe, absenţa reflexului cornean (se poate atinge cornea animalului fără ca acesta să clipească), mandibula relaxată, limba atârnă", se spune în ghid.

Lipsa parţială a acestor semne înseamnă o asomare ineficientă, iar veterinarul trebuie să treacă imediat la o nouă încercare.

Regulile rămân la fel de stricte, pentru că asomarea trebuie realizată "într-un punct situat deasupra celui iniţial, în dreapta sau stânga faţă de linia care împarte craniul în două jumătăţi egale".

Deşi procurarea unui număr suficient de pistoale este dificilă, regulile spun că pentru o asomare "ca la carte" sunt necesare nu unul, ci două pistoale. Astfel, vetrinarul va avea o rezervă, în caz că "echipamentul de ucidere principal" se defectează.

"În mod obligatoriu va trebui să existe un pistol de rezervă, în cazul defectării echipamentului de ucidere principal", se explică în ghid.

Totodată, pistoalele trebuie curăţate de câte ori este necesar.

Persoana care face asomarea trebuie neapărat să fi fost instruită printr-un curs pentru sacrificarea animalelor, dar şi să deţină un permis de port-armă pentru pistolul cu glonţ captiv, eliberat de Poliţie.

Asomarea nu este gratuită pentru ţărani, aceştia plătind până la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentând prestarea de servicii din partea veterinarului.

În câteva judeţe au existat nemulţumiri pentru că numărul insuficient de pistoale şi a personalului calificat şi autorizat.

Oricare metodă ar fi aleasă, asomarea este o metodă greu de aplicat în România, din cauza numărului mare de porci din gospodării, unde sunt crescute câte două-trei animale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici