Video Romancierul şi scenaristul Petru Popescu despre America de astăzi, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: Vreau să văd cum poliţiştii americani vor face cursuri despre cum să aresteze fără omor. E prea multă tradiţie “fericit pe trăgaci”

  • P. Popescu: Nu putem să trăim în pace într-o ţară în care, în fiecare an,1.000 de tineri negri sunt omorâţi, împuşcaţi în stradă de poliţie
  • P. Popescu: Trump este un tip care are o mentalitate de buncăr
  • P. Popescu: Am doi copii care şi-au desfăcut aripile şi zboară în direcţia lor. Mi-e frică pentru ei şi pentru nevasta mea
1134 afișări
Petru Popescu, romancier şi scenarist român – stabilit de peste 46 de ani în America – povesteşte în emisiunea ,,Marius Tucă Show” despre ceea ce înseamnă America de astăzi.
 
Invitatul lui Marius Tucă vorbeşte şi despre atitudinea inconstantă a preşedintelui Trump în tot ceea ce înseamnă America zilelor noastre, dar şi despre tradiţia de ,,fericit pe trăgaci” care răzbate în multe dintre acţiunile poliţiştilor americani şi care, susţine el, ar trebui categoric schimbată.

Cunoscutul scenarist Petru Popescu vorbeşte cu mândrie şi despre fiul său, Adam Popescu, journalist la The New York Times – acesta fiind mai mereu plecat în zonele fierbinţi ale planetei – dar şi despre provocările pe care un jurnalist aflat în linia întâi trebuie să le facă faţă.

De ce fierbe America? Ce a schimbat pentru întotdeauna moartea lui George Floyd? Cum a ajuns celebrul,,american dream”, râvnit de mulţi oameni, de la extaz la agonie? Neagă preşedintele Trump epidemia de Covid-19 la fel cum neagă şi dorinţa Americii de a se înnoi pe dinăuntru?

Cine este marele câştigător şi cine este marele perdant al acestei perioade de foc pentru americani, în marea miză a alegerilor din noiembrie 2020: să fie preşedintele Trump sau Joe Biden (n.r. – candidatul Partidului democrat )?  De ce sunt dărâmate statuile care întregesc istoria şi cum a ajuns America pe aripile vântului?

Despre aceste lucruri, Petru Popescu vorbeşte, uneori cu doza de optimism a scenaristului, alteori cu pesimismul cetăţeanului care mărturiseşte franc că i-a fost şi încă îi mai este teamă de tot ceea ce înseamnă America astăzi.
 

P. Popescu: Suntem în tranşeele unui război politic

 
,,Suntem în tranşeele unui război politic la fel de mult cum suntem în tranşeele unei pandemii. (…) Avem un adevărat război civil fără morţi prea mulţi, război între două curente politice. Atitudinea lui Trump, aşa cum neagă epidemia, neagă şi dorinţa Americii de a se înnoi pe dinăuntru. (…) Marile inegalităţi economice au fost recunoscute greu şi târziu. (…) 1% din toată populaţia are acces sau posedă peste 5% din bunurile naţiei. (…) Oamenii au acces la un punct de vedere care este cu totul nou. Nu putem să trăim în pace într-o ţară în care în fiecare an 1.000 de tineri negri sunt omorâţi, împuşcaţi în stradă de poliţie.”
 

De ce este Trump un preşedinte inconstant?

,,Din păcate o mare provocare vine de la preşedinte. Trump este un tip care are o mentalitate de buncăr. (…) Stă în bârlog şi dă edicte care nu au legătură cu ce se întâmplă. (…) De ce sunt date jos statui de conducători care până acum câţiva ani erau admiraţi ca fondatori ai Amercii? (…) Este prea multă presiune emotivă în tineret, nu numai în cel negru. (…) Din păcate nu sunt super încântat cu Biden, dar îi este superior lui Trump. Nu votez cu republicanii, doar cu democraţii.”

Cazul George Floyd ar putea schimba tradiţia “fericit pe trăgaci” a poliţiştilor americani

,,Vreau să văd, nu că se desfiinţează poliţia, ci că la Academia Poliţienească  vor face  nişte cursuri despre cum să aresteze, aşa încât să scadă mortalitatea. Aşa e civilizat. Nu înţeleg de ce Suedia sau Anglia pot aresta fără omor, iar noi nu. (…)  E prea multă tradiţie “fericit pe trăgaci”. Ea trebuie aplanată, iar astfel şi crimele vor scădea .”

Petru Popescu despre fiul său, reporter la NY Times


,,Îmi pare bine că aduci aminte de Adam Popescu (n.r.- fiul lui Petru Popescu). E adesea reporter de prima pagină la NY Times. El se duce în toate zonele de fierbere ale planetei. Este singurul meu fiu. (…) Am doi copii care şi-au desfăcut aripile şi zboară în direcţia lor. Mi-e frică pentru ei şi pentru nevasta mea, ea are o mică condiţie astmatică şi poate să facă COVID într-o formă mai periculoasă. Pericolul există peste tot. Populaţia umblă acum fără mască la îndemnul lui Trump.

Despre provocările meseriei de jurnalist…

M.Tucă: Vorbeai despre Adam şi spuneai că este în prima linie la New York Times. Am citit despre tot ceea ce s-a întâmplat la New York Times, despre incidentele de acolo. 

P. Popescu: Motivul nu a fost că era republican, sensul articolului era că în media există o atitudine nefavorabilă împotriva republicanilor. (…) La Hollywood, în filme, se fac glume împotriva republicanilor, niciodată împotriva democraţilor.”

Interviul lui Petru Popescu la „Marius Tucă Show”

 
M. Tucă: Mă aşteptăm la orice nu mai la faptul că o să te văd cu o masca pe figura nu. Spune-mi că scrii la un nou român şi că porneşţi de la ideea de masca

P. Popescu: Un buchet de trandafiri de la mine din grădina, ce vedeţi este biroul meu. Dacă îmi trimiteţi înregistrările, într-un viitor apropiat, le traduc eu pentru interviuri. Am lucrat la un român nou ce a fost citit în industrie şi cred că va avea un succes izbitor. Am scris acest român în 2 felii, primele 125 de pagini acum 25 de ani şi restul de 125 anul acesta. E o continuare firească, am refăcut linia epică, e un fel de thriler. Evit între 2 titluri.

M. Tucă: Nu poţi să ne spui cele 2 titluri?

P. Popescu: Titlul de lucru este Paraşutistul şi celelalt Bucuria la necazul altuia. Nu vreau să vorbesc mult despre român pentru că nu vreau să îl deochi.

M. Tucă: În libraririile din România cred că se mai găsesc cărţile tale

P. Popescu: Eu am început să scriu în 1976. Supleantul a fost scris acum 7 ani./

M.Tucă: Eşti în America, în Los Angeles, ti-a fost teamă de casă ta, de intimitatea ta şi a familiei

P. Popescu: Mi-a fost şi îmi este frică. Au murit până acum 121 de mii de american, este o cifra îngrozitoare. Avem 2,3 milioane de americani infectaţi. Chiar şi medici sunt bolnavi, am un prieten medic care a fost 1 luna de zile bolnav de coronavirus. Eu am avut un frate geamăn care a murit de polio-verebral şi s-a prăpădit în 2 săptămâni în 1959. S-a zis că este o banală gripă. În România a fost în 1957 o epidemie de poliomielita.

M. Tucă: De unde a luat fratele tău?

P. Popescu: Nu se purtau măşti, nu s-a numit boală pe numele ei decât până aproape când s-a stins. Cei care aveau poliomielita bulbară, a creierului mic, mureau în câteva săptămâni. În clasa noastră fratele meu a fost singuirul caz. În liceul Spiru Haret au fost 5 cazuri. Nu s-a făcut anchetă. Eu am fost pus în carantină dar asta a fost judecată umanistică a familiei nostre, nu se ştia nimic altfel. Am aveam vârstă de 13 ani şi eram suficient de conştient că sunt în faţă bolii.

Conversaţia între mine şi părinţi legat de moarte fratelui meu erau dureroasă. Lumea în România se informa prin Europa Liberă şi Vocea Americii. După ce epidemia a planat Europa Liberă a vorbit desprea ea fără a da cifre.

M. Tucă: Vreau să îmi faci o descriere generală a ceea ce se întâmplă în America

P. Popescu: Suntem în tranşeele unui război politic la fel de mult cum suntem în tranşeele unei pandemii. Avem un adevărat război civil fără morţi [prea mulţi. Atitudinea lui Trump, aşa cum neagă epidemia, neagă şi dorinţa Americii de a se înnoi pe dinăuntru. Marile inegalităţi economice au fost recunoscute greu şi târziu. 1% din toată populaţia are acces sau posedă 5% din bunurile populaţiei. Oamenii au acces la un punct de vedere care este cu totul nou. Nu putem să trăim în pace într-o ţară în care în fiecare an 1.000 de tineri negri sunt omorâţi în stradă de poliţie.

Nu vrem să mai moară tineri nevinovaţi. George Floyd nu merită să moară fără judecată. 11% din populaţia Americii sunt africani-americani. Este foarte adesea bănuită de intenţii criminale. Pe stradă mea nu avem nicio familie de culoare.

M. Tucă: Am văzut şi vedete care cer desfiinţarea poliţiei

P. Popescu: Eu că scriitor am fost intdeauna prezent în geografia Americii, eu scriu despre viaţă reală. Îmi pare bine că aduci aminte de Adam Popescu. El se duce în toate zonele de fierbere ale planetei. Este singurul meu fiu. Am doi copii care şi-au desfăcut aripile şi zboară în direcţia lor. Mi-e frică pentru ei şi pentru nevasta mea, ea are o mică condiţie astmatică şi poate să facă COVID într-o formă mai periculoasă. Pericolul exisita peste tot. Populaţia umblă acum fără masca la îndemnul lui Trump.

P. Popescu: Contradicţiile vin de la vârf. Preşedintele i-a multe decizii care nu ne sunt favorabile şi le schimbă de la zi la zi.

Legat de statui

P. Popescu: Din păcate o mare provocare vine de la preşedinte. Trump este un tip care are o mentalitate de buncăr. De ce sunt date jos statui de conducători care până acum câţiva ani erau admiraţi? Este prea multă presiune emotivă în tineret, nu numai în cel negru. Din păcate nu sunt super încântat cu Biden dar îi este superior lui Trump. Nu votez cu republicanii. Vreau să văd că se desfiinţează poliţia şi să li se facă la academai de poliţie un curs despre cum să aresteze.

M. Tucă: Ce legătură are reînnoirea cu lupta de clasa?

P. Popescu: In Romania, comuniştii au venit la putere şi lupta de clasă a fost după ce au luat puterea. Comunismul a venit in Romania in furgoanele armatei sovietice. Aici lupta de clasa este intre cele 2 gândiri. Gândirea bogaţilor este cea care impune corporatismul. Gândirea democrată este cea care spune că planeta trebuie salvată acum, egalitatea socială trebuie salvată acum, onestitate trebuie introdusă acum. 
 
M. Tucă:  Pot să pun pariu că Trump o să câştige şi al doilea mandat, ceea ce s-a întâmplat a fost ceea ce i-a trebuit lui Trump

P. Popescu: Nu te contrazic. Are şanse pentru că este un preşedinte care se realege. Poll-urile politice sunt destul de favorabile lui Trump. Pe ce facem pariu? Că să ştiu ce risc

M. Tucă: Pe editarea unei cărţi. Vorbeai despre Adam şi spuneai că este în prima linie la New York Times. Am citit despre tot ceea ce s-a întâmplat la New York Times, cum vezi tu asta?

P. Popescu: Motivul nu a fost că era republicat, sensul articolului era că în media există o atitudine nefavorabilă împotriva republicanilor. La Hollywood, în filme, se fac glume împotriva republicanilor.

M. Tucă:  Tu ţi-ai fi dat acordul pentru acel articol?

P. Popescu: Da.

P. Popescu: Există un fenomen numit rasism invers.

M. Tucă:  Nu se poate rescrie istoria.

M. Tucă: Cum vezi lumea în următorii 5-10 ani?

P. Popescu: Timp de 5 ani se va practică o corectitudine apăsătoare. Această stare de spirit va avea viaţă ei normală, în 5 ani se va face o reîntoarcere la repreluarea trecutului. În clipă de faţă corectitudinea este la ordinea zilei.

P. Popescu: Înainte de a ne despărţi vreau să va arăt romanul lui Adam Popescu, numit Nimă.
 
"Marius Tucă Show", miercuri, 24 iunie, de la ora 20.00. Invitat scriitorul şi scenaristul de origine română Petru Popescu.
Un talk show exclusiv, cu Petru Popescu, începând cu ora 20:00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici