„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Tudorel Butoi: Instrumentarea unui omor nu cere neapărat existenţa cadavrului, trebuie demonstrată uciderea unei persoane

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a demontat luni, la emisiunea Marius Tucă Show, teoriile celor care susţin că Alexandra şi Luiza ar fi în viaţă, iar dosarul Caracal nu va rezista în instanţă din cauza lipsei cadavrelor celor două fete răpite şi ucise de Gheorghe Dincă.

1331 afișări

Prezentăm principalele declaraţii ale psihologului criminalist Tudorel Butoi la emisiunea Marius Tucă Show:

“Oasele şi fragmentele respective sunt purtătoare de urme, ce urme? Urmele identificate în materialul din care este construit cazan, la temperaturile respective zincul, fierul, toate celelalte componente ale materialului au impregnat oasele, deci osul acesta ce are, are următoarea formula fizico-chimică, unde o regăsesc, o regăsesc în pereţii dispozitivului de ardere, gata legătura s-a refăcut, că de aia vreau să insist şi să spun, domnule în argumentarea profesionistă pentru inculparea cuiva trebuie să legi probă de probă, de probă, nu probă de zvon, probă de presupunere, probă de nu ştiu ce altă chestiune”.

„Aceste două fete dacă ar fi fost duse în spaţiul liber, după modul la care le-am făcut eu profilingul acestor fete, făceau o panaramă pe străzile din Italia şi din Roma şi se băteau cu ăia şi se duceau direct la carabinieri, ăsta e profilul lor, fete extraordinare, dacă apucau... Luptătoare se luau de gât, ăsta era profilul lor”.

„Dincă, autor de dublă crimă, face parte din zona psihopatului sexual, are ca îndeletniciri transferul, transportul de femei şi aşa mai departe şi le ucide, exact cum spuneai, în aproprierea grotei. O chestiune instinctuală care nu se găseşte nici în literatura anglo-saxonă, au mărturisit acum americanii că e un alt tip, ce tip? Ăla despre care am vorbit noi, prădătorul sexual achizitiv.  Asta o face din instinctul de securizare”

„Proba esenţială este discuţia asta la telefon cu 112, asta l-a legat pe Dincă de speţă, de aici nu o poate mişca nici o treabă, fata descrie cu lux de amănunte ce i s-a întâmplat, dramatica întâmplare, discuţia este tensionată emoţional din punct de vedere al fetei prinsă în capcană şi este înregistrată la poliţie, nu mai poate Dincă să o ia nici în stânga, nici în dreapta. Ei şi rechizitoriul s-a făcut din declaraţiile lui Dincă, s-a refăcut din declaraţiile lui Dincă dacă au fost coroborate cu probe materiale”.

„Este foarte necesar să se realizeze un profiling geografic, cu toate fetele de pe categoria vulnerabilă de vârstă din zona respectivă, Caracal până la Craiova care au dispărut pentru că este greu, după experienţa mea să accept, că la 65 de ani îţi asumi riscul de a ucide...”

„Dosarul se duce pe drumul lui, acolo unde este, la judecătorul de drepturi şi libertăţi să constate dacă au făcut abuzuri în ceea ce priveşte temeinicia şi legalitatea, după care buf în instanţă pentru a fi judecat. Din punctul meu de vedere cred că va ţine rechizitoriu din cele ce ştim şi va trage închisoare pe viaţă pentru Dincă, fără să ne antepronunţăm pentru că Instanţa este supremă”.

„Pe mine mă interesau două lucruri să îmi răspundă profilingul: dacă a acţionat cu complici, nu a răspuns, doi: dacă mai are crime, nu a răspuns, dacă prin antrenamentul intuitiv probatoriu antrenăm specialişti în profiling ei vor putea să ne răspundă la asemenea întrebări”.

„Evoluţia raportului victimă – agresor ar fi trebuit să dea acel semnal din momentul în care fetele încă din maşină nu au cochetat cu ideea actului sexual, păi astea sunt fete care să răspundă: „uite hai îţi dau 30 de lei pentru... hai că îţi dau 50 de lei” din momentul în care Dincă s-a întâlnit cu aceste riposte, ca la tenis, foarte categorice, el trebuia să nu mai continue idiotul, dar în momentul în care a continuat le-a condamnat la moarte pe fete”

„Regretul meu este că un caz atât de terifiant şi de complex tinde, zi de zi, să se transforme într-o butaforie şi într-o bufonerie”.

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediţie specială Marius Tucă Show, invitatul de astăzi este profesorul Tudorel Butoi, bine aţi veni domnule profesor.

Tudorel Butoi: Bine v-am găsit.

Marius Tucă: Mă bucur că sunteţi în studio din foarte multe motive, dar primul motiv este acela că la începutul cazului Caracal, îmi aduc aminte cu subiect, cu predicat, aţi fost aici. Nu am mai făcut selecţia din emisiune că însemna că ocupăm spaţiu din emisiunea de astăzi, dar îmi aduc cu precizie aminte, Dincă un prădător sexual care îşi ia victimele şi le duce în vizuina lui şi de acolo ştim foarte bine ce se întâmplă când vine vorba de un astfel de criminal în serie până la urmă.

Tudorel Butoi: Fără discuţie.

Marius Tucă: Asta aţi spus şi după aceea intrăm în amănunte cu alte lucruri pe care le-am discutat atunci. Şi aş vrea să vă întreb, nu numai că aţi avut dreptate, dar descrierea dumneavoastră a personajului, a monstrului, pot să spun asta fără nici o problemă, monstrului Dincă, toată descrierea dumneavoastră s-a potrivit în amănunt, toată descrierea lui de la bun început. Atenţie descrie pe care aţi făcut-o în momentul în care se vorbea că fetele trăiesc, nu erau confirmate din câte îmi aduc aminte nici proba ADN în cazul Alexandrei, mă rog nici  celelalte elemente care au  fost făcute publice, că sunt foarte multe care nu au fost făcute publice la vremea respectivă. Vă rog să ne spuneţi pe ce v-aţi bazat?

Tudorel Butoi: E o întrebare de bază şi delicată. Marius, te obligă experienţa, te obligă experienţa, ca pe o brumă de date ale problemei că nu ai de unde mai multe să te pronunţi. Cauze ca aceasta au trecut pe la Poliţia Capitalei unde am lăsat şi eu o oarecare urmă existenţială profesională şi era obligatoriu ca în computer, ai o  anume informaţie care cere o singură ieşire, că te obligă.

Marius Tucă: Încercaţi să nu fiţi modest, eu ştiu foarte mulţi colegi de ai dumneavoastră care au lucrat în poliţie sau în miliţie şi înainte şi după, care au dat rasol mare de tot, adică că au fost pe lângă subiect de la bun început şi oameni cu experienţă, unii chiar fac televiziune pe subiectul acesta.

Dincă, autor de dublă crimă, face parte din zona psihopatului sexual, are ca îndeletniciri transferul, transportul de femei şi le ucide

Tudorel Butoi: Nu am cum a vă contrazice prea mult, dar trebuie să acceptăm realităţile în sensul că...

Marius Tucă: Nu, dar a venit rechizitoriu care este cum să zic, devastator. Sigur este îngrozitor ce putem citi acolo, dar este devastator la adresa lui Dincă şi probele şi toate lucrurile care sunt acolo le vom discuta  despre asta, spun cam ce aţi spus dumneavoastră la început văzând cazul la televizor, că nu aveaţi foarte multe date din dosar.

Tudorel Butoi: Aş vrea să observi că începând cu mine putem să greşim şi începând cu mine am făcut greşeli de-a lungul vieţii. Ele s-au  cumulat undeva pe temelia experienţei profesionale şi sigur că este dezastruos pentru cel care greşeşte a doua oară, a treia oară, dar şi aceste greşeli au  intrat cumva în creuzetul intuiţiei profesionale asupra căreia am dezbătut atunci. Sigur, Dincă, autor de dublă crimă, face parte din zona psihopatului sexual, are ca îndeletniciri transferul, transportul de femei şi aşa mai departe şi le ucide, exact cum spuneai, în aproprierea grotei. O chestiune instinctuală care nu se găseşte nici în literatura anglo-saxonă, au mărturisit acum americanii că e un alt tip, ce tip? Ăla despre care am vorbit noi, prădătorul sexual achizitiv.  Asta o face din instinctul de securizare, le am aici, ştiu ce am făcut cu ele, ştiu cum le-am distrus, nu e pus în situaţia faptului „a fost găsit un cadavru ia să vedem cine este, cu cine s-a întâlnit în ultima vreme, etc.” pe versiuni care ar fi ajuns până la urmă la el dar aveam cadavrul...

Marius Tucă: Se strângea laţul.

Tudorel Butoi:  Se strângea laţul dar aveam cadavrul. El a făcut de asemenea manieră ca...

Marius Tucă: E caz unic în istoria criminalisticii?

Tudorel Butoi:  Nu, îmi aduc aminte cu ocazia altor speţe similare a trebuit să fac o sinteză naţională. Discutând de naţională vorbesc despre speţele mele proprii în care am avut cadavre, nu ca fetiţele acestea mici fragile şi aşa mai departe, indivizi de 90 de kg şi ceva, care au fost arşi în cuptorul de pâine până dimineaţa de nu a mai rămas din ei decât urme de...

Marius Tucă: Cuptorul de pâine?

Tudorel Butoi:  Cuptorul de pâine, da avem speţă condusă de celebrul procuror Iuliu Andrei de la Cluj şi în care eu am discutat cu asasina, despre o femeie era vorba, aşa de bine l-a făcut pe bărbată-său de nimic nu a mai rămas din el, ars într-un cuptor de pâine până dimineaţa, inclusiv canapeaua pe care îl omorâse etc. Dar să vă dau o speţă interesantă că şi telespectatorii sunt curioşi: în Austria, un patron de săli de dans de relaxare şi aşa mai departe, este văzut într-o seară prin uşa întredeschisă discutând cu o tânără. De cine e văzut? De partenerele fetei, colegele de şcoală „a uite de cu patronul Greta”, cum se face la vârsta de  15-16 ani. Cert este că după ce se termină petrecerea şi dansul şi celelalte, Greta nu mai apare să meargă acasă. Familiile din zona vestului dau libertate mai mare  copiilor lor, sunt mai maturi, au mai mare încredere... după vreo trei zile se alarmează totuşi familia, unde este Greta? Apar 11 declaraţii ale fetelor, martore care spun acelaşi lucru: „păi toată noaptea au stat cu patronul într-o relaţie, fumau, o relaţie relaxantă şi aşa mai departe”, „unde e patronul?” întreabă poliţia, „e plecat la schi”. Au mers după el, i-au făcut percheziţia autoturismului şi au găsit un cercel mic, l-au găsit sub pragurile de la portbagaj. Chemată sora Gretei spune: „din mai multe perechi de cercei, alegându-l pe acesta găsit în maşină, este cercelul surorii mele pentru că uite şi eu am în urechi aceeaşi categorie de cercei, pentru că amândouă le-am făcut la acelaşi bijutier”. Întrebat fiind, simplu, nu eşti tu implicat în nici o chestie, nici un asasinat, dar ce e cu cercelul acesta aici? Cercelul a legat din punct de vedere al instanţei dispariţia de crimă şi i-a dat 17 ani de puşcărie fără nici un fel de cadavru, fără alte documentarii, să vină cadavrul  să vedem cadavrul, să nu ştiu ce. Deci contează mult meciurile în picioare pe care le are instanţa şi instanţele în general, pentru a putea să îşi formeze  o convingere intimă matură. Cercelul nu avea cum să apară în portbagaj...

În munca de poliţie mergi de la simplu zvon, de la simpla anonimă, dar proba e probă

Marius Tucă: La cazul acesta, la Dincă erau o mie de elemente, Dumnezeule şi totuşi de ce suntem bolnavi? De ce suntem bolnavi, pentru că aici vorbim de media în primul rând şi mai ales televiziunile care începând cu sfârşitul lui iulie de când s-a anunţat dispariţia Alexandrei, până în momentul ăsta, vorbesc despre faptul că fetele trăiesc, că au fost traficate, că nu sunt moarte, normal, că sunt în Italia şi aşa mai departe.

Tudorel Butoi:  Au fost rostogolite, zic eu, aceste ipoteze şi versiuni de nişte credinţe întemeiate pe... din experienţă proprie Marius apar în zone de genul acesta elemente de zvonistică, elemente care sunt emanaţiile unor indivizi întru-câtva aflaţi  într-o oarecare deranj afectiv, etc. Păi numai în speţa asta dacă ne amintim, apare unu care spune: „fetele sunt la mine, daţi o recompensă de nu ştiu cât” se poartă discuţii telefonice pe recompensa de nu ştiu cât „că vi le voi da”. Se constată pe această variantă că era vorba de un om care era într-o oarecare suferinţă. Tot aici aflăm de la un vecin că în spatele locuinţei lui Dincă a văzut el două Mercedesuri negre care au luat fetele şi au plecat şi le-au traficat şi aşa mai departe. Fără îndoială că în munca de poliţie mergi de la simplu zvon, de la simpla anonimă, dar...

Marius Tucă: Domn profesor, staţi o secundă...

Tudorel Butoi:  Proba e proba.

Marius Tucă: Noi vorbim de probe aici şi noi ştim din primul moment că am avut probe în cazul Alexandrei că a fost răpită pentru că a sunat, că a fost violată şi că a dispărut, de fapt a fost omorâtă, asta ştiam, aveam toate probele, am avut şi proba ADN şi degeaba. Vă aduceţi aminte ce spuneau cei mai mulţi „părerologi”, criminalişti pe la televiziune? Vă spun eu ce spuneau, că nu se poate face proba ADN pe baza dinţilor şi Alexandra poate să trăiască şi fără patru dinţi. De fapt erau toţi dinţii acolo, iar în momentul acela procurorii aveau oasele întregului schelet în mare parte. Şi degeaba am spus lucrurile astea, degeaba am spus că este ADN-ul Alexandrei, lucrurile au mers mai departe şi aşa mai departe în cazul Luizei vă dau cel mai simplu exemplu de deducţie logică, Dincă i-a trimis la lizieră unde erau rămăşiţe, nu avea de unde să ştie Dincă...

Tudorel Butoi:  Dumneavoastră sunteţi un recunoscut şi prestigios om de presă...

Marius Tucă: Mulţumesc, dar nu despre asta e vorba.

Tudorel Butoi:  Vă aduc imediat unde trebuie, e vorba de comunicare, ca să ai comunicare trebuie să ai interlocutori, domnul Tucă. Degeaba vii cu probe peste probe dacă interlocutorul este cramponat în tranşeea negaţiei, le răstoarnă prin pur şi simplu judecăţi absurde ca acestea la care v-aţi referit şi bulgărele de zăpadă...

Marius Tucă: Adevărat, dar apropo de asta, în toată perioada în care bulgărele de zăpadă acumula şi a venit o avalanşă pentru că vă povesteam înainte de începerea emisiunii că oameni foarte apropriaţi mie care au văzut emisiunile pe care le-am făcut, vă aduceţi aminte eu am fost primul care am spus că ADN-ul... cenuşa de acolo avea ADN-ul Alexandrei, m-au înjurat în mii şi mii de feluri spunând că sunt un criminal şi aşa mai departe, familia, tot m-au luat la rând. E ok, nu e nici o problemă sunt...

Tudorel Butoi:  Fiţi mândru de chestia asta pentru că recent, ieri şi alaltăieri într-un scandal care a devenit acum notoriu la una dintre televiziuni, se ceartă între ei, îşi aruncă invective, nu ai cum să ai o secundă, două de pus în discuţie logică, îl considerau pe preşedintele ţării principalul vinovat, după el în ordine ministrul de Justiţie şi Magistratura şi toată lumea, aruncându-se aprecieri grosolane, invective şi mahalagisme cu o uşurinţă extraordinară.

Marius Tucă: Domnule profesor, noi am făcut, cred că două emisiuni, dacă nu mai multe anul trecut, cred că am făcut măcar două nu?

Tudorel Butoi:  Am făcut.

Marius Tucă: Da, despre asta, în care aţi explicat, în care nu eraţi un ziarist venit de pe stradă sau un analist pentru că se poartă, care să vă dea, ci un profesionist care are în spate o carieră de câţi ani? Aveţi 30 de ani?

Tudorel Butoi:  Am 37 de ani, dar să vezi o chestie interesantă ca să ne şi amuzăm. Într-una din emisiunile în care căutam să demonstrez atât cât mă duce pe mine capul şi câtă experienţă am, placând de la ideea că pot greşi, mi se reproşează de către cineva „domnule, domnul Colonel Butoi a văzut multe filme poliţiste, domnule, din cauza asta”, păi acuma lasă-mă şi pe mine să mă adresez celor care au zis asta, că după fapte coordonate, anchetate, interogate de mine s-au făcut filme. Nu eu mă uit la filme ca să vă spun dumneavoastră, după fapte...

Marius Tucă: V-au zis că aţi văzut multe filme?

Tudorel Butoi:  Da, că am văzut multe filme...

Marius Tucă: Realitatea a fost atât şi tot ce s-a întâmplat, atât de deturnată şi de răsturnată încât, dar pentru mine a fost un lucru extraordinar şi e loc să se facă presa adevărată în România, presa adevărată, hârtie de turnesol ca să vedem cu cine avem de a face în presa din România.

Tudorel Butoi:  Şi în ce stadiu suntem.

Marius Tucă: Şi din păcate nu prea a mai rămas nimeni în picioare cu foarte puţine excepţii pe care le numeri la degetele de la o singură mână, din păcate. Dar le luăm pe rând domn profesor, pentru că am avut cazul Luiza, dispariţiei, care a fost tratat nu cu superficialitate, ci cu bătaie de joc, deci ei care ar fi trebuit să se ocupe de caz.

Tudorel Butoi:  Vedeţi dumneavoastră acum reduta asta a împotrivirii cu orice preţ pentru rating, pentru nu îmi dau seama ce e în mintea lor.

Marius Tucă: Pentru rating, pentru audienţă, pentru bani.

Tudorel Butoi:  Începe să se prăbuşească şi am avut surpriza plăcută a multora dintre cei din această tranşă la care vă refereaţi ca în faţa rechizitoriului să înceapă „s-a lucrat foarte mult în caz, în probe, în caz trebuie să ne îndoim, procurorii au lucrat mult, să vedem ce zice instanţa”, deja acum au trimis dosarul în instanţă după ce până acum făcuseră baraj să nu ajungă dosarul în instanţă, domnule e o chestiune...

Marius Tucă: Eventual să îl elibereze pe Dincă pentru că e nevinovat sărăcuţul de el.

Tudorel Butoi:  Şi să facă ceea ce li se pare unora că nu s-a făcut, adică: căutarea fetelor în spaţiul european. S-a făcut treaba aceasta.

Marius Tucă: Bineînţeles că s-a făcut lucrul acesta, rechizitoriul foarte clar, răspunsul a fost de la bun început de la autorităţile italiene că nici vorbă de aşa ceva, Dincă şi familia lui nu aveau nici un fel de antecedente în spaţiul italian. Eu cred că o dată ce a apărut acest rechizitoriu, absolut înfiorător, dar care demonstrează...

Tudorel Butoi:  Se repliază dar nici asta nu e o chestiune...

Marius Tucă: Altceva vreau să vă spun, daţi -mi o secundă, uităm că la începutul cazului Alexandra au acţionat nişte criminali în serie şi nu vorbesc despre Dincă, vorbesc despre cei care au răspuns la 112, felul în care s-au comportat cu Alexandra, care era într-un pericol iminent, s-a dovedit că era o situaţie gravă, de la procurorii care au acţionat, miliţienii, daţi-mi voie să îi numesc aşa şi tot ce s-a întâmplat până în momentul în care au pătruns în locuinţa lui Dincă, locuinţa, vizuina, chiar aşa ar trebui să îi spunem, s-au grota cum bine i-aţi spus dumneavoastră şi care după părerea mea şi îmi cunosc foarte bine proprietatea termenilor sunt criminalii în serie pentru ce s-a întâmplat cu Alexandra, ba mai mult decât atât pe cei de la Craiova îi învinuiesc la fel de tare, sunt aceeaşi criminali în serie în cazul Luizei, pentru că dacă se populariza acel caz, dacă se cerceta şi fie şi numai dacă se populariza, monstrul nostru, criminalul nostru văzând câtă atenţie se acordă acelui caz, nu mai ajungea să ucidă din nou, să o răpească pe Alexandra să o ucidă. Sau poate chiar era prins, dibuit, găsit.

Tudorel Butoi:  Este un punct de vedere asupra căruia din motive subiective, fără îndoială că şi eu sunt om,  nu mă aliniez în totalitate, oamenii aceştia au făcut ce au crezut că la vremea respectivă fac bine, eu tot timpul am fost tolerant faţă de cel care greşeşte profesional, am fost intolerant faţă de cel care greşeşte cu bună intenţie, ăla care este de rea credinţă, cel care falsifică diagrame, etc.

Marius Tucă: Lipsa de profesionalism nu  scuză faptul că s-a pierdut o viaţă.

Tudorel Butoi:  Sunt de acord cu toate, dar haideţi să analizăm o speţă, cea mai incriminată. De ce nu s-a pătruns dimineaţa la ora şase peste acest criminal în serie?

Marius Tucă: Nu dimineaţa, s-a pătruns la ora şase, se pătrunde de la ora şase seara de când identificaseră casa.

Tudorel Butoi:  Nu au identificat casa la şase seara, au bântuit... oricum problema s-a pus dimineaţa...

Marius Tucă: Alexandra oricum era moartă la ora aia.

Tudorel Butoi:  Fără discuţie că da. Ei bine, trebuie să treacă peste tine nişte experienţe şi ani ca să îţi închipui să ajungi, pentru că legea nu îl lasă după ora şase se face pătrunderea domiciliară, percheziţia şi aşa mai departe şi este un lucru bun pentru că fiecăruia trebuie să îi asiguri domiciliul, habitatul lui şi familiei lui, nu te duci tu ca la...

Marius Tucă: Da, dar nu într-un caz ca ăsta, într-un caz care...

Tudorel Butoi:  Ca să ajungi să operezi într-un caz ca ăsta şi să intri la cinci, la patru noaptea şi aşa mai departe, trebuie să ştii ce înseamnă împrejurări favorizante...

Marius Tucă: Domn profesor aveau înregistrarea cu telefoanele repetate ale Alexandrei la 112

Tudorel Butoi: Şi aşteptau să se facă şase si două minute să pătrundă.

Marius Tucă: Păi dumneavoastră aţi ajuns la şase dimineaţa, eu vă spun în ziua în care au sunat, că poliţiştii care au răspuns la telefon erau... în primul rând s-a dat legătura da Slatina, cum să dai legătura la Slatina, când sună la 112...

Tudorel Butoi:  Sunt greşeli realizate, prin lipsă de experienţă şi nesfârşit într-adevăr...

Marius Tucă: Un şir nesfârşit... poliţiştii care unul dintre ei stătea chiar aproape de locuinţa lui Dincă în cartier, descrierea în mod repetat a traseului pe care a mers Alexandra...

Tudorel Butoi:  Fiţi convins că în această speţă se fac analize de caz, se iau măsuri administrative, se iau măsuri corectoare, dar pentru a -ţi da seama, să pipăi speţa, îţi trebuie experienţă şi acum să mă asculte şi cei care formează poliţişti şi cei care sunt în şcolile de poliţie şi aşa mai departe, un criminalist nu se formează nene nici în cinci ani, trebuie să treacă peste el şapte, opt, 10 ani şi acuma la bătrâneţe, că împrejurările justificative, împrejurare justificativă, cât e ceasul? Patru, am împrejurări justificative, intru îţi rup uşa în cap, se învaţă pe parcurs care cum sunt şi la auzul de armă, poliţistul poate în anume situaţii să uzeze arma, care dintre poliţişti uzează?

Marius Tucă: Aveau tot ce le trebuia, aveau apelurile disperate ale Alexandrei că a fost bătută, că a fost violată, le-a dat indicaţii nenumărate şi hai să vă mai spun ceva, punem în oglindă alt caz. Ştiţi cazul Sorina care a fost smulsă de procurori din mijlocul familiei adoptive, acolo au putut să vină procurorii fără să aibă mandat, fără să aibă nimic să o ia pe Sorina pe sus împotriva voinţei familiei, împotriva Sorinei. Aici nu au putut să intre în locuinţa unui monstru pentru că Alexandra spusese de la început că a fost răpită, că a fost legată, că a fost violată, că îi e frică, vocea ei spunea totul despre starea asta.

Tudorel Butoi:  Casa a fost identificată târziu, după mai multe tatonări după cum ştiţi la mai multe adrese, în momentul în care a fost identificată după experienţa procurorului care a condus acolo afacerea, a aşteptat omul ora şase, apărat fiind de legea. De ce credeţi dumneavoastră că omul este în continuare pe funcţie şi exercită...

Marius Tucă: O să vedem dacă mai e, pentru că e anchetat şi omul, a fost suspendat o perioadă din magistratură, vom vedea.

Tudorel Butoi:  Deci vă atrag atenţia asupra împrejurărilor şi oportunităţilor justificative, când zici (ios) zici că dreptul este de partea ta, l-ai răsturnat şi atunci când ai stare de pericol, strigăt public, pierdere de viaţă publică, distrugeri de bunuri stimaţi poliţişti intraţi şi nu mai aşteptaţi ordinul de la judecător.

Marius Tucă: Haideţi să luăm pe rând cazul acesta, uite o să citesc dintr-un articol absolut excepţional al Adinei Anghelescu care vorbeşte de toate elementele esenţiale din dosar care au fost negate de la bun început pentru că vorbim de presă, de media şi nu numai, de tot ce s-a întâmplat. O să încep cu cel de al doilea: s-a urlat pe canalele de televiziune, tot de către avocaţi şi alte personaje care urmăreau intensificarea show-ului şi erau lăsaţi de dragul ratingului să manipuleze sau să abereze în neştire. Ce vreau să spun că avocaţii începând cu Tonel şi cine mai era nu apăreau la noi pe postul de televiziune niciodată, din prima secundă pentru că era clar ce fac. Că nu a existat domnule nici un vecin care să vadă fum când Dincă ardea cadavre în butoi. Ei bine în rechizitoriu, spune aici Adina Anghelescu, sunt vreo şapte vecini care declară că au simţit miros greu de fum în zilele de oroare în care au avut loc profanările. Deci avem o dovadă foarte clară, sunt mărturii la dosar că a existat asta, luni de zile s-a vorbit despre faptul că nu a ieşit fum şi nu a putut să ardă cadavrele în celebrul butoi, îmi cer scuze pentru...

Tudorel Butoi:  Nici o problemă că m-au caricaturizat ăştia, m-au băgat într-un butoi pe mine. Vreau să spun că m-a amuzat mult de tot caricatura şi în acelaşi timp m-a flatat pentru că m-au apus alături de victime, ceea ce am şi acum, sunt alături de victime, sunt alături de familiile...

Marius Tucă: Aici este o chestiune foarte delicată şi o să vorbim despre asta, despre familii pentru că familiile au fost batjocorite în primul rând de presă şi cei doi avocaţi din prima secundă şi această batjocorire continuă.

Aceste două fete dacă ar fi fost duse în spaţiul liber, după modul la care le-am făcut eu profilingul, făceau o panaramă pe străzile din Italia şi din Roma şi se băteau cu ăia şi se duceau direct la carabinieri

Tudorel Butoi:  Continuă şi este întreţinută, de exemplu acum eu ştiu psihologic că am experienţa şi ...

Marius Tucă: Vorbim după aceea şi o să vă las să o descrieţi pe larg pentru că mi-aţi spus înainte de emisiune cum se cheamă această fază în care familiile, ferească Dumnezeu să aibă cineva parte de aşa ceva şi au parte de toată compasiunea noastră, numai că această compasiune se dublează sau este cu atât mai mare în momentul în care vedem că sunt minţiţi în continuare, că au fost minţiţi de la bun început şi pur şi simplu din punctul meu de vedere batjocoriţi. Dar să trecem la celebrul butoi pentru că iertată să îmi fie... chestia cu butoiul, spune aici Adina Anghelescu, a fost disecată pe toate părţile în presă în tot felul de experimente puerile, „cum să ardă Dincă fetele în butoiul ăla?” a fost una dintre întrebările care a făcut furori şi nopţi întregi de lamentare au ţinut ochii telespectatorilor proptiţi în televizor, acum există un răspuns, care poate înlocui manipularea. Printre altele din elementele date de rechizitoriu şi din expertizarea butoiului la Institutul de Fizică Nucleară din Măgurele, a reieşit că substanţele găsite pe suprafeţele decupate pentru probe, analiza fizico-chimică, se regăsesc aproape identic şi pe oasele şi cenuşa ridicată în 26.07.2019, adică în iulie imediat,  şi pe cenuşa şi oasele de la lizieră. Dumneavoastră aţi spus asta din prima secundă, cu toate că mulţi specialişti, în sensul bun al cuvântului, dar în sensul prost al profesiei, spuneau de la INML şi aşa mai departe, că nu aveau cum să fie arse fetele în butoiul acela.

Tudorel Butoi:  Au plecat în mirişte Marius, au plecat pe mirişte într-adevăr bine spui, e vorba de profesie, de experienţă, de celelalte ce îl au în acel dispozitiv de ardere ca să nu îi mai zic butoi, 1800-2000 de grade că altfel nu. Ei bine au spus şi specialiştii cu care s-a colaborat de la FBI că peste 140-150 de grade arde de nu se mai alege nimic de el, iar ce subliniază pe bună dreptate această jurnalistă, a fost studenta noastră la facultate, a terminat dreptul, este o fată absolut deosebită şi în special serioasă şi decentă profesional. Oasele şi fragmentele respective sunt purtătoare de urme, ce urme? Urmele identificate în materialul din care este construit cazan, la temperaturile respective zincul, fierul, toate celelalte componente ale materialului au impregnat oasele, deci osul acesta ce are, are următoarea formula fizico-chimică, unde o regăsesc, o regăsesc în pereţii dispozitivului de ardere, gata legătura s-a refăcut, că de aia vreau să insist şi să spun, domnule în argumentarea profesionistă pentru inculparea cuiva trebuie să legi probă de probă, de probă, nu probă de zvon, probă de presupunere, probă de nu ştiu ce altă chestiune. Deoarece te prezinţi cu el în faţa instanţei, instanţa trebuie să îşi formeze o convingere intimă, convingerea asta intimă e o trăire psihologică, cognitiv sufletească a judecătorului care asistă la duelul judiciar şi trebuie să înţeleagă că sunt în fapt şi drept aşa cum proiectul de rezoluţie, adică rechizitoriul re- înfăţişează, că ce e şi rechizitoriul ăsta? Păi asta este o demonstraţie argumentată, pertinentă, realistă care nu poate fi răsturnat cu zvonistică, am auzit eu că nu ştiu cine s-a întâlnit cu Alexandra... Marius aceste două fete dacă ar fi fost duse în spaţiul liber, după modul la care le-am făcut eu profilingul acestor fete, făceau o panaramă pe străzile din Italia şi din Roma şi se băteau cu ăia şi se duceau direct la carabinieri, ăsta e profilul lor, fete extraordinare, dacă apucau...

Marius Tucă: Luptătoare...

Tudorel Butoi:  Luptătoare se luau de gât, ăsta era profilul lor.

Marius Tucă: Care nu erau nici o secundă, apropo de ce se vorbea, pentru prostituţie pentru chestii... educaţia lor, structura lor, tot ce am aflat între timp despre ele arătau un astfel de profil.

Tudorel Butoi:  Luptătoare, că zice unu că m-am întâlnit cu ea, era blondă săraca deci vopsită la păr. În ultimă instanţă nu poţi respinge din start, dar în realizarea ipotezelor are gradientul cel mai mic de... poate exista confuzia...

Marius Tucă: Domn profesor, spuneţi -mi care credeţi că a fost proba esenţială în acest dosar?

Tudorel Butoi:  Este discuţia asta la telefon cu 112, asta l-a legat pe Dincă de speţă, de aici nu o poate mişca nici o treabă, fata descrie cu lux de amănunte ce i s-a întâmplat, dramatica întâmplare, discuţia este tensionată emoţional din punct de vedere al fetei prinsă în capcană şi este înregistrată la poliţie, nu mai poate Dincă să o ia nici în stânga, nici în dreapta. Ei şi rechizitoriul s-a făcut din declaraţiile lui Dincă, s-a refăcut din declaraţiile lui Dincă dacă au fost coroborate cu probe materiale.

Marius Tucă: Care există din prima secundă.

Tudorel Butoi:  Sigur că da, acum se repliază colegii noştri şi le doresc...

Marius Tucă: Păi nu dar bijuteriile găsite în maşină, bijuterii pe care le-a aruncat şi era filmat momentul în care a aruncat bijuteriile, probele ADN din maşină şi proba esenţială, zic eu, din momentul în care a intervenit poliţia, bineînţeles acel apel la 112 care a salvat multe vieţi dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că prădătorul nostru sexual şi aici o descrieţi mai bine, continua în lipsa acelui telefon la 112, să vâneze, să violeze şi aşa mai departe.

Tudorel Butoi:  Este un psihopat sexual fără frână Marius, nu are frână, frâna asta cum se formează? Să înţeleagă toţi telespectatorii şi prietenii noştri, domnule, între instincte, instinctul sexual este cel mai puternic, vedeţi ce ravagii face? Nu alege, că eşti ministru, că eşti faţă regală,  vedeţi cauza  (F Stain?) cu pedofili popularizaţi în toate zonele şi structurile, procurori, judecători, nu contează, dacă nu ai frână interioară, cine îţi dă frâna asta interioară? Dumnezeu, interiorizându-ţi... educaţia, şcoala, etc. Manierea dea putea şi de a valorifica femeia, că de aia am discutat cândva şi poate şi aici, dar noi le punem din nou, domnule e cazul ca toţi europenii ăştia cu Bruxelles-ul lor să se întâlnească şi să îşi pună întrebarea, care este condiţia femeii în lume în mileniul trei? Şi dacă vor accepta că femeia în lume în mileniul trei trebuie să se umble din portieră, în portieră cu un şnur în fund ca să îşi negocieze orarul, o lăsăm dracu aşa, sau dacă sesizează ei că de aici este de supt bani şi aşa mai departe şi le convine politicienilor pentru că ei sunt la Bruxelles, o lăsăm aşa, dar dacă se va găsi printre ei vreunul care să zică „domnule este sub uman acest lucru, femeia, sora mea, fiica mea, cum să ajungă în mileniul trei să cerşească oferindu-şi raporturile sexuale atunci să îşi potrivească ceasurile toate poliţiile acestei Europe, Alo ascultaţi-mă şi la ora şi momentul şi aşa mai departe, faceţi ce a făcut Antonio di Pietro din Italia, confiscări de vile,  confiscări de bani, confiscări de ... şi 40 de ani de puşcărie la toţi aceşti nenorociţi. O faceţi, v-am aruncat provocarea, înseamnă că realizaţi ce trebuie făcut, nu o faceţi, înseamnă că sunteţi direct în pachetul de cârdaşi, scurt. 

Marius Tucă: Corect pentru că s-a vorbit despre Dincă din altă chestie care s-a rostogolit la nesfârşit că nu este un lup singuratic, ci este... nu a negat nimeni asta, dar nu a apărut de atunci şi până acum nici măcar o singură probă în afară de amărâtul ăla, boschetarul ăla care l-a văzut întâmplător şi l-a făcut parte la crimele lui până la urmă, în rest nu există nici o dovadă. Asta nu înseamnă că în România nu există trafic de carne vie şi aşa mai departe.

Tudorel Butoi:  Marius este jenant, e jenant când treci cu camera video prin baruri prin Milano, prin astea şi vezi fetele alea care... peste tot şi tolerăm asta? Asta este menirea omului pe pământ, a femeii pe pământ, asta este?

Marius Tucă: Este înfiorător. Ne întoarcem la Caracal, vă rog să continuaţi descrierea acestui prădător sexual, eu cred că dacă nu exista acel telefon şi de aia cred în continuare că Alexandra este un erou şi cred mai mult decât atât, instituţiile abilitate trebuie să declare acest copil, această fetiţă să o declare erou post-mortem pentru că a fost un erou şi cred că lucrurile se pot schimba în România plecând de la cazul Alexandra. Eu cred că el, acest prădător sexual, acest criminal sadic până la urmă continua ceea ce începuse, pentru că a văzut că îi merge în România dacă nu se întâmpla să sune Alexandra, îi mergea şi cu Alexandra şi aşa mai departe.

Tudorel Butoi:  Nu numai că continua, dar este foarte necesar să se realizeze un profiling geografic, cu toate fetele de pe categoria vulnerabilă de vârstă din zona respectivă, Caracal până la Craiova care au dispărut pentru că este greu, după experienţa mea să accept, că la 65 de ani îţi asumi riscul de a ucide...

Marius Tucă: A, vorbeaţi de el, că de dumneavoastră ştiu că sunteţi tânăr,  multă sănătate.

Tudorel Butoi:  Sunt junior da. Şi lui îi urăm sănătate, dar să îşi ducă crucea, crucea nenorocirii pe care a făcut-o.

Marius Tucă: Nu prea îmi vine să îi urez sănătate... mulţi înainte, sănătate da...

Tudorel Butoi:  Mulţi dintre prietenii noştri, dar mai ales din lumea ştiinţifică, Tucă Marius, procurorii, judecătorii şi aşa mai departe, îţi împărtăşesc opinia integrală, oamenii nu merg după fentă, după ce s-a rostogolit, ei şi ştiu astfel de lucruri şi e un sentiment de mare satisfacţie în lumea ştiinţifică, judecători, procurori, DIICOT că dosarul se duce pe drumul lui, acolo unde este, la judecătorul de drepturi şi libertăţi să constate dacă au făcut abuzuri în ceea ce priveşte temeinicia şi legalitatea, după care buf în instanţă pentru a fi judecat. Din punctul meu de vedere cred că va ţine rechizitoriu din cele ce ştim şi va trage închisoare pe viaţă pentru Dincă, fără să ne antepronunţăm pentru că Instanţa este supremă.

Marius Tucă: Şi eu sunt convins că aşa se va întâmpla.

Tudorel Butoi:  Aşa se va întâmpla, sigur. Acuma să zăbovim puţin asupra familiei.

Marius Tucă: Staţi până la familie că voiam să vă mai întreb ceva, era o întrebare foarte importantă legată de acest criminal...

Tudorel Butoi:  În serie, profil şi aşa mai departe...

Marius Tucă: Da, voiam să vă întreb de profilerul care a acţionat în acest caz pentru că mie mi s-a părut un om care ştie carte, care îşi ştie meseria şi care a făcut exact ce trebuia. Credeţi că a ajutat acest caz?

Tudorel Butoi: Profilerul trebuie încurajat, pentru că în jurul lui avem şi relaţia pe care a avut-o poliţia română cu poliţia americană de – a lungul timpului aceste schimburi de păreri, au făcut ca instituţiile noastre şi astea blamate IML-ul, Institutul de Criminalistică, Expertiză şi aşa mai departe de aceşti amatori au fost confirmate de americani, deci lucrurile au fost de asemenea manieră încât americanii au confirmat tot ce a dat IML-ul, expertizele noastre şi aşa mai departe, un lucru uriaş, deci iată-ne că suntem undeva apţi să ne rezolvăm problemele deci este de salutat faptul că profilerul începe să se manifeste şi aici şi este de încurajat acţiunea acestui tânăr specialist. Ceea ce însă trebuie făcut, americanii au profilerul din 1951, europenii au profilerul din 1993, în ambele zone e vorba de compartimente care se ocupă cu studiul infracţiunilor violente. Eu fac treaba asta de 20 şi ceva de ani în România, în structurile noastre de câte ori a trebuit să ne confruntăm, tot după şcoala şi modelul american şi aşa mai departe, dar nu am fost niciodată mulţumit de această aprofundare profiling post-factum, deci studiul comportamentelor violente. Îmi trebuie întrebări ofensive după ce am realizat studiul profiling şi treaba aceasta e auzită şi punctul meu de vedere e...

Evoluţia raportului victimă – agresor ar fi trebuit să dea acel semnal din momentul în care fetele încă din maşină nu au cochetat cu ideea actului sexual

Marius Tucă: Dar cred că a făcut asta în dialogul cu Dincă.

Tudorel Butoi:  A făcut dialogul cu Dincă, ni l-a dat aşa cum este post-factum, pe mine mă interesau două lucruri să îmi răspundă profilingul: dacă a acţionat cu complici, nu a răspuns, doi: dacă mai are crime, nu a răspuns, dacă prin antrenamentul intuitiv probatoriu antrenăm specialişti în profiling ei vor putea să ne răspundă la asemenea întrebări.

Marius Tucă: Păi poate ne vor răspunde.

Tudorel Butoi:  Şi pentru mine este o întrebare...

Marius Tucă: Pentru că mâine este invitat la Marius Tucă Show şi ne va răspunde.

Tudorel Butoi:  Foarte bine, mă bucur foarte mult trebuie încurajată şi legătura cu americanii şi totul, tenta asta ofensivă.

Marius Tucă: Domnule profesor, spuneţi-mi vă rog, pentru că aveţi o experienţă de aproape 40 de ani, fetele, cele două fete, Luiza şi Alexandra, au fost condamnate la moarte din momentul în care au fost răpite?

Tudorel Butoi:  Evoluţia raportului victimă – agresor ar fi trebuit să dea acel semnal din momentul în care fetele încă din maşină nu au cochetat cu ideea actului sexual, păi astea sunt fete care să răspundă: „uite hai îţi dau 30 de lei pentru... hai că îţi dau 50 de lei” din momentul în care Dincă s-a întâlnit cu aceste riposte, ca la tenis, foarte categorice, el trebuia să nu mai continue idiotul, dar în momentul în care a continuat le-a condamnat la moarte pe fete pentru că dacă le-ar fi scăpat în mediul social se duceau  direct la Parchet, la Poliţie acest tip de fete, cum încă o dată insist, fetele acestea libere în Bari, în Milano, în Italia cu toate microfoanele, legate cu lanţuri făceau o panaramă ce nu s-a pomenit...

Marius Tucă: Nu, asta e clar. Nu era, nu avea nicio legătură. Deci, dumneavoastră spuneţi că având structura celor două fete, Dincă, aici, în momentul…

Tudorel Butoi: A decriptat prost profilul.

Marius Tucă: În momentul în care s-a lovit de un refuz categoric din prima secundă, a continuat ceea ce nu trebuia să se întâmple. Dar eu vă spun aici, că, vedeţi, de aia mă pricep şi eu el avea maşina ca o adevărată capcană, era pregătit pentru refuz, iertaţi-mă.

Tudorel Butoi:  Da, Marius, şi pe mine te rog să mă ierţi, păi, ce, e primul care face aşa? Păi, Pascu, pe care l-am făcut noi la Capitală, triplu asasin…

Marius Tucă: Cum era? Ce făcea?

Tudorel Butoi:  Maşina preparată. Nu se putea deschide maşina dinăuntru.

Marius Tucă: Şi casa era preparată? Sau era pe câmp la el.

Tudorel Butoi:  Era pe câmpuri, deci nu o ducea acasă.

Marius Tucă: Era căsătorit?

Tudorel Butoi:  Căsătorit, tot. Domnule, au o mască extraordinară psihopaţii sexuali, au o inserţie socială fără cusur.

Marius Tucă: Vreţi să vă spun ceva? Eu sunt din Caracal, iertaţi-mă o secundă şi după aia să vă întoarceţi să povestiţi pentru că aveţi, nu nişte poveşti, ci nişte cazuri incredibile. Eu dacă aş fi trecut prin Caracal şi aş fi văzut casa lui Dincă, eu sunam imediat la poliţie. Iertaţi-mă. Pentru că arata ca o casă a morţii. Adică, aici nu era vorba de o faţă care să mascheze, oricât ar fi vrut. Numai dacă vedeam casa. Dacă vedeam şi personajul, ştiam că e în neregulă cu el. Pentru că, bineînţeles, actele lui criminale, asta nu înseamnă neapărat crimă, nu au apărut la 66 de ani, ele sunt dintotdeauna.

Tudorel Butoi:  Asta e şi părerea mea.

Marius Tucă: Spuneţi-mi de cazul lui Pascu şi de personajele astea care apăreau atât de naiv…

Tudorel Butoi:  Pascu este criminal în serie care se acoperă cu profesia lui de taximetrist. Profesia de taximetrist, cam prin 1990 a operat el, s-a scris în presă…

Marius Tucă: Imediat după revoluţie.

Tudorel Butoi:  Taximetristul morţii şi aşa mai departe. Imediat în perioada aia tulbure. Profesia de taximetrist este o profesie care te invită la chestii din astea dacă ai profilul lui Jean Pinatel, da? Insensibilitate morală, sadism, atracţie sexuală, afectivitate dezordonată etc. şi lipsa frânei. E, sub această acoperire, realiza curse taxi. Şi-a preparat maşina să nu poată fi deschisă din interior, tocmai pentru a le ţine pe fete în conservă ca şi Dincă.

Marius Tucă: Inclusiv geamurile pentru că aici…

Tudorel Butoi:  Tot, tot, tot…

Marius Tucă: Care nu se putea sparge.

Tudorel Butoi:  Le-a violat pe aceste fete şi le-a jefuit de bijuterii, în diverse zone ale Bucureştiului şi limitrofe în funcţie de bio-instinctualitatea sexuală pentru că după primul viol şi uciderea uneia dintre ele a mai dus zeci de fete, la interval de trei luni şi jumătate până când din nou riposta bio-instinctuală l-a îndemnat, realizează apoi catharsisul sau uşurarea şi din nou, trei, patru luni. Şi a fost pentru noi o mare problemă pentru că ne lăsa aceste colete macabre în diverse zone, deci a trebuit să facem legături…

Marius Tucă: Nu-i găseaţi…

Tudorel Butoi:  Nu găseam motivaţia, între fete nu era nicio legătură. Una din Iaşi, alta din Câmpul Lung, de ce se întâmplă, despre ce este vorba cu acest…? Cum îl prindem? Reuşeşte una dintre fete să scape. Una dintre fete reuşeşte să scape, în momentul când iese din maşină ăsta o înjunghie cu o şurubelniţă sănătoasă, vreo 40 de centimetri cade fata cu plămânii perforaţi, este salvată de nişte tineri care întâmplător au fost în zonă…

Marius Tucă: Treceau pe acolo.

Tudorel Butoi:  Da. Şi atunci am avut profilul psiho-morfologic, deci portretul robot al făptuitorului…

Marius Tucă: Că el a fugit atunci după…

Tudorel Butoi:  A fugit, bineînţeles, semnele caracteristice ale maşinii, ale taxiului şi l-am prins la filtru de circulaţie pe ăsta.

Marius Tucă: Incredibil.

Continuă în pagina a II-a...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici