Prof. Dr. Alexandru Rafila: Coronavirusul are o rată de deces de 30 de ori mai mare ca gripa

  • Rata de deces pentru coronavirus este între 2,5 şi 3%.
  • Aceasta este de aproape treizeci de ori mai mare decât cea pentru gripa sezonieră.
  • Rata mortalităţii gripei sezoniere este de 0,1%, a confirmat luni prof .dr. Alex Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR) la emisiunea Marius Tucă Show.
1347 afișări
Imaginea articolului Prof. Dr. Alexandru Rafila: Coronavirusul are o rată de deces de 30 de ori mai mare ca gripa

Sursa foto: Profimedia

Alexandru Rafila a afirmat că tinerii în vâstă de până la 18 ani se infectează mai rar cu noul virus.„De la copii până la 15 ani, mortalitatea e zero. (Fumătorii sunt mai predispuşi la îmbolnăvire - n.red.) pentru că apărare locală e afectată de consumul de tutun”, a spus Rafila.

Preşedintele SMR spune însă că nu trebuie să intrăm în panică deoarece nu este sfârşitul lumii, să ne continuăm activitatea, iar angajatorii să fie instruiţi pentru dezvoltarea activităţii de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate.

„Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii. Discutăm de o boală care poate să aibă o mortalitate de maxim 4%. Cum e pregătită populaţia? Hai să discutăm despre adulţi. Ei ar trebui să îşi continue activitatea profesională, angajatorii trebuie instruiţi pentru dezvoltarea activităţii de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate e de recomandat. Sau chiar să facă jumătate personal lucrează la domiciliu, jumătate la lucru şi apoi fac o schimbare prin rotaţie. Ar trebui întreruptă activitatea doar dacă există număr mare de cazuri într-o unitate de producţie, pentru că altfel de vom confrunta cu o criză economică fără precedent, a avertizat Alexandru Rafila.

În opinia sa, autorităţile locale ar trebui să se implice şi să întocmească o listă cu persoanele vârstnice singure şi nevoile acestora deoarece fac parte din categoria de risc. “Persoanele vârstnice, nu prea are nimeni grijă de ei, pentru că sunt plecaţi la muncă copiii lor. Ei ies într-o situaţie de risc, sunt predispuşi la îmbolnăvire. În Canada se face un exerciţiu cu persoanele vârstnice, văd ce nevoi au”, a mai spus preşedintele SMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici