ACL susţine că titlul de călătorie poate fi instrument de fraudare a alegerilor în Diaspora

ACL susţine că, prin OUG care scuteşte de taxe emiterea titlului de călătorie, corelată cu decizia BEC ce permite votul în străinătate pe baza acestui document, se creează riscuri de fraudare a alegerilor prezidenţiale.

176 afișări
Imaginea articolului ACL susţine că titlul de călătorie poate fi instrument de fraudare a alegerilor în Diaspora

ACL susţine că titlul de călătorie poate fi instrument de fraudare a alegerilor în Diaspora (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat al ACL remis vineri agenţiei MEDIAFAX, ”conştient de faptul că Victor Ponta scade vertiginos în sondaje, iar câştigarea alegerilor devine pe zi ce trece un obiectiv din ce în ce mai greu de atins, PSD face eforturi disperate să îşi asigure prin orice mijloace, modificând inclusiv legislaţia, voturi în plus la scrutinul din noiembrie”.

”Legalizarea migraţiei aleşilor locali a fost primul pas din această strategie, dar primarii nu au venit în valuri către PSD, aşa cum sperau Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Au urmat o serie de pomeni electorale complet nesustenabile către diferite categorii sociale, dar şi o adevărată rectificare bugetară electorală, prin care fonduri destinate dezvoltării infrastructurii au fost direcţionate către administraţiile locale chiar cu riscul subminării economiei naţionale”, se arată în comunicatul ACL.

ACL acuză PSD şi pe Victor Ponta că ”au trecut graniţa, identificând soluţii care să le aducă voturi şi de la românii din diaspora”, ”pentru că în ţară nu le-au mai rămas prea multe de făcut pentru atragerea de voturi".

ACL menţionează că Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2014, publicată în Monitorul Oficial pe 13 octombrie, în timpul campaniei electorale, prevede ca unele servicii consulare să fie scutite de taxe.

”Actul normativ reprezintă un mod prin are PSD încearcă să atragă voturi din partea românilor aflaţi în străinătate. Corelat cu decizia BEC de a permite votul şi pe baza titlului de călătorie, articolul 8 din această ordonanţă stipulează că pentru a intra în posesia acestui document, românii din afara graniţelor ţării nu trebuie să mai achite niciun fel de taxe consulare”, se arată în comunicat.

”Dacă eliberarea titlului de călătorie va fi permisă şi în ziua votului, atunci este evident că ne aflăm în faţa unui nou pericol de fraudare a alegerilor prezidenţiale. În aceste condiţii, considerăm că se impune o atenţie sporită din partea autorităţilor şi a observatorilor independenţi în vederea desfăşurării corecte a procesului electoral în toate secţiile de vot din diasporă, dar mai ales în cele aflate în proximitatea graniţelor ţării unde PSD ar putea cu uşurinţă să practice turismul electoral”, mai arată ACL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici