Adjunctul şefului misiunii SUA: Noi criticăm imunitatea parlamentară din România

Adjunctul şefului de misiune al SUA la Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat, vineri, că Statele Unite critică sistemul de imunitate parlamentară din România, ea oferind exemplu ţării sale unde imunitatea nu apără aleşii în faţa infracţiunilor de corupţie

319 afișări
Imaginea articolului Adjunctul şefului misiunii SUA: Noi criticăm imunitatea parlamentară din România

Adjunctul şefului misiunii SUA: Noi criticăm imunitatea parlamentară din România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Democraţia depinde de o bună guvernanţă şi de respectarea regulilor statului de drept, iar noi considerăm acestea ca fiind elemente indispensabile ale drepturilor omului. Această credinţă ne face să criticăm imunitatea parlamentară din România. La ultimele alegeri parlamentare, comentatori de la Bucureşti au sugerat că unii candidaţi nu aveau ca scop să-şi reprezinte comunitatea, ci să evite investigaţiile şi punerile sub acuzare", a spus Jer Guthrie-Corn într-un discurs la o conferinţă organizată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Ea a adăugat că în Statele Unite imunitatea nu acoperă infracţiunile de corupţie. "În SUA, imunitatea legislativă nu acoperă nicio infracţiune sau act de corupţie. Ea este limitată la libertatea de exprimare în faţa Congresului. Iar cei care ne reprezintă în oraşe, în state, în Guvernul federal pot fi investigaţi, puşi sub acuzare şi condamnaţi pentru activităţi infracţionale, în pofida statutului lor de aleşi", a spus ea.

Guthrie-Corn a amintit cuvintele lui Abraham Lincoln - "Democraţia este guvernarea poporului, de către popor, pentru popor" şi a pledat în acest sens. "Un guvern care cel mai probabil respectă drepturile omului este un Guvern al poporului - pentru că poporul susţine Guvernul şi plăteşte taxe pentru el - şi un Guvern condus de popor - pentru că guvernarea este aleasă de cetăţeni. De aceea, în Statele Unite au loc alegeri pentru Camera Reprezentanţilor o dată la doi ani, pentru că ideea e că aleşii ar trebui să rămână foarte aproape de alegători, iar cineva care stă prea mult în funcţie pierde acest contact. Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să fie pentru popor deoarece fiecare ales este ţinut responsabil în faţa celor care l-au ales", a spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici