Adunarea Generală a Ordinului "Steaua României", în 19 septembrie

Adunarea Generală a Ordinului Naţional "Steaua României" va avea loc în 19 septembrie, convocarea fiind pentru alegerea Consiliului de onoare al ordinului.

401 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a Ordinului "Steaua României", în 19 septembrie

Adunarea Generală a Ordinului "Steaua României", în 19 septembrie (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale invită membrii Ordinului Naţional «Steaua României» la Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare al ordinului", se arată într-un anunţ al Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei prezidenţiale.

Reuniunea va avea loc în 19 septembrie, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, europarlamentarul PSD Corina Creţu, membră a Ordinului Naţional "Steaua României", a solicitat public retragerea Ordinului "Steaua României" acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând "fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României".

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

Ulterior, premierul Ponta i-a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru retragerea Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes, însă şeful statului i-a răspuns că a da curs cererii şefului Guvernului ar însemna încălcarea legii şi menţiona că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decoraţiei acordate unui membru. Premierul Victor Ponta a declarat apoi că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua României" lui Laszlo Tokes şi a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un "subterfugiu".

Pe de altă parte, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

"Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor ţări, inclusiv al maghiarilor din România", a explicat Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Corina Creţu a fost decorată de către fostul preşedinte Ion Iliescu cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler în noiembrie 2002, pe vremea când actualul europarlamentar PSD era consilier prezidenţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici