ALEGERI ÎN PDL: Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă noul lider

Democrat-liberalii se reunesc, sâmbătă, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, la Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele dintre candidaţii Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, deznodământul competiţiei fiind imprevizibil.

260 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN PDL: Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă noul lider

Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă, la Convenţia Extraordinară, noul lider (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Actualul preşedinte Vasile Blaga candidează cu moţiunea "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci", moţiunea Elenei Udrea se intitulează "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie", iar cea a Monicăi Macovei se numeşte "Reformiştii".

La Convenţie este invitat special şi şeful statului, care şi-a făcut publice, în mai multe rânduri, opiniile despre situaţia din formaţiune precum şi criticile la adresa lui Vasile Blaga.

Traian Băsescu s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea şi a spus despre pe actualul preşedinte al partidului că nu mai are potenţial de creştere. "Eu ţin la Blaga foarte mult, dar îi spun stop, pentru că îngropi PDL, şi nu aş vrea să îl îngropi. Vasile nu mai are potenţial de creştere", a fost cea mai recentă declaraţie a sa referitoare la Vasile Blaga.

"Am văzut poziţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, mă bucură că a zis că ţine la mine şi eu ţin la domnia sa, pe de altă parte, soarta partidului va fi stabilită de cei 5.000 de delegaţi la Convenţie. Mă voi supune votului lor. Lumea va vedea şi va avea toate datele să judece în cunoştinţă de cauză. Nu sunt proprietarul partidului, ci sunt în conducerea lui în acest moment", a replicat Blaga.

Traian Băsescu va vorbi primul la Convenţie, după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Băsescu nu a confirmat participarea, dar democrat-liberalii se aşteaptă ca acesta să vină la Convenţie.

De altfel, acesta este singurul invitat din afara formaţiunii, organizatorii considerând că este o competiţie internă a partidului.

Noul preşedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegaţi ai partidului, mai mulţi decât au fost vreodată la un congres al formaţiunii, a apreciat Vasile Blaga.

Ceilalţi candidaţi, Elena Udrea şi Monica Macovei, au dorit, în schimb, o Convenţie cu 10.000 de delegaţi, spunând că astfel s-ar împiedica fraudarea, însă nu au avut câştig de cauză.

Comisia pentru pregătirea Convenţiei, condusă de Ioan Bălan, a organizat în cele mai mici detalii acest eveniment care are loc în pavilonul central al complexului Romexpo, gândindu-se chiar şi la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanţă, dar şi la deschiderea unor spaţii unde participanţii să poată să-şi cumpere apă şi mâncare.

Prin tragere la sorţi a fost stabilită ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta, în faţa delegaţilor, timp de 45 de minute fiecare, moţiunile, alături de câte 5 susţinători.

Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este şi ordinea pe buletinele de vot.

Nu vor fi materiale promoţionale ale celor trei candidaţi, nu vor fi banere, steguleţe sau fluturaşi în susţinerea acestora, a mai decis Comisia.

Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute, ca la Convenţia din 2011, că unele organizaţii au fost desemnate să stea în faţă, iar altele în spate sau chiar la etaj.

Convenţia va începe la ora 10:00 şi, conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Unii lideri ai partidului şi-au exprimat însă îngrijorarea că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă.

Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Organizatorii au pregătit 15 mii de buletine de vot în eventualitatea turului doi, luând în considerare toate variantele, acestea fiind ştampilate şi semnate de câte un reprezentant al fiecărui candidat.

Odată cu preşedintele partidului, delegaţii vor vota şi preşedinţii comisiilor interne de integritate şi statut şi, respectiv, de revizie şi control.

Delegaţii vor vota în 4 sectoare din sala Romexpo, în ordine alfabetică, fiind instalate 80 de cabine de vot şi 24 de urne.

Procesele verbale vor fi introduse şi în calculator, dar voturile vor fi numărate şi în scris, reprezentanţi ai celor trei candidaţi vor observa întreg procesul de vot şi de numărare a voturilor, membrii Comisiei de organizare dorind astfel să elimine suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Elena Udrea şi Monica Macovei au afirmat de mai multe ori, în campania din filialele partidului, că se tem de o fraudare a Convenţiei Naţionale, susţinând că membrii Comisiei de pregătire a alegerilor sunt oameni fideli lui Vasile Blaga.

Ele au adresat şi mai multe contestaţii la această comisie, unele dintre ele referitoare la delegaţi. Şi seful statului a atenţionat asupra corectitudinii Convenţiei, însă, la întâlnirile cu membrii filialelor judeţene, Vasile Blaga a respins aceste acuzaţii.

Actualul preşedinte al PDL a susţinut că la Convenţia Naţională nu vor fi instalate camere de luat vederi în cabinele de vot şi nimeni nu va obliga delegaţii să îşi pozeze buletinele de vot, astfel încât are încredere că rezultatul alegerilor va fi acceptat ca legitim.

"Pot să spun, fiindcă îi cunosc pe mulţi dintre membrii Comisiei de organizare, că nu se va mai întâmpla să fie televiziuni deasupra cabinelor de vot sau să fie obligaţi membrii organizaţiilor judeţene să-şi fotografieze, cu telefoanele mobile, votul. Oamenii ăştia, 5.000 de oameni, nu pot fi influenţaţi. De aceea cred că va fi o Convenţie legitimă", a afirmat Blaga.

El a amintit şi că, la Convenţia Naţională a partidului din 2011, când a fost ales preşedinte Emil Boc şi el a pierdut, au fost influenţaţi oamenii la vot. Atunci presa a relatat că au circulat printre delegaţi bileţele cu numele celor care trebuiau votaţi.

Cei trei candidaţi au folosit în campania internă tot aresenalul pentru a obţine susţinere din partea delegaţiilor la Convenţie, inclusiv critici dure.Un lider de filială, prim-vicepreşedinte al partidului, Dorin Florea, a vorbit de existenţa în partid a unor "tabere adverse", de "trupe aliniate în tranşee, care trag cu furie unii împotriva altora".

Udrea l-a atacat pe Vasile Blaga spunând că a făcut opoziţie în propriul partid în 2011 atunci când a pierdut alegerile în favoarea lui Emil Boc.

"Dacă se va întâmpla ca în 2011, când domnul Blaga a refuzat să facă parte din echipa câştigătoare a domnului Boc, a refuzat să primească postul de secretar general în echipa lui Emil Boc, dar a făcut opoziţie în propriul partid ceea ce a dus la situaţia ca susţinătorii dânsului să părăsească la un moment PDL şi Guvernul Ungureanu să cadă. Dacă s-ar întâmpla ca atunci, nu avem şanse, noi trebuie să rămânem uniţi după 23 martie şi toată lumea să tragă în aceeaşi direcţie", afirmat Udrea.

Ea a spus şi că, spre deosebire de Vasile Blaga, are o altă strategie, care înseamnă un alt mod de a face politică, şi anume să obţină susţinerea membrilor de partid pe viziunea sa, şi nu să ceară semnături pe baza relaţiilor personale.

Şi Monica Macovei l-a criticat dur pe Vasile Blaga, arătând că actualul lider al partidului doreşte să excludă capitolul de Etică şi Integritate din statutul formaţiunii, însă ea se opune.

Macovei a declarat şi că nici ea, nici cei care susţin moţiunea "Reformiştii" nu au spus că vor exclude pe cineva din partid, dar sunt ameninţaţi cu excluderea de către ceilalţi competitori.

Blaga a respins atacurile contracandidatelor, care spuseseră că el i-a susţinut pe Sorin Frunzăverde şi pe Mihai Stânişoară, care până la urmă au plecat la PNL.

"Nu vor înţelege niciodată acest partid cei care au venit cu pluta, direct miniştri", a afirmat Blaga la adresa celor două. El a spus despre Elena Udrea că înţelege cel mai bine ce se întâmplă în USL, pentru că a fost şi în PSD şi în PNL.

Cei trei competitori la şefia PDL au declarat, fiecare, că Traian este binevenit în partid după ce îşi va încheia mandatul la Cotroceni.

Udrea a recunoscut că a avut întâlniri, pe parcursul acestei campanii, cu şeful statului la Cotroceni, în timp ce Blaga a arătat că Băsescu nu are nevoie de o invitaţie oficială de a intra în PDL, dar că "orice funcţie se câştigă prin vot".

Băsescu a ţinut să pecizeze, la cea mai recentă apariţie publică, că nu este o chestiune sigură că se va întoarce în PDL, menţionând că intenţionează să construiască un pol al dreptei.

Atacuri au fost şi între Elena Udrea şi Monica Macovei, pe de o parte şi Cezar Preda şi Theodor Stolojan, susţinători ai lui Blaga, pe de altă parte.

Preda a spus că Blaga este trandafirul, iar contracandidatele sunt ghiocei, ceea ce a făcut-o pe Udrea să-i replice că Preda poate să-i vorbească când o câştiga alegerile. Stolojan a spus că la Convenţie nu sunt aleşi procurori şi miniştri, iar Macovei l-a acuzat că utilizează limbajul USL.

Printre susţinătorii Elenei Udrea se numără Elena Băsescu, Emil Boc şi Roberta Anastase, Vasile Blaga este susţinut de Cezar Preda, Gheorghe Flutur, de actualii vicepreşedinţi Raluca Turcan, Radu F Alexandru, Andrea Paul, dar şi de Theodor Stolojan, în timp ce Monica Macovei îi are ca susţinători pe Cristian Preda, Teodor Baconschi sau Adrian Papahagi.

Adrian Videanu, cunoscut drept un apropiat al lui Blaga, a preferat să-şi menţină neutralitatea.

Cu toate aceste atacuri, toţi competitorii au afirmat că partidul va rămâne unit, nu va fi scindat şi ei vor rămâne în continuare indiferent de rezultatul alegerilor, fiecare admiţând că vor exista unii care vor pleca.

"Indiferent de rezultat, partidul nu se va scinda, iar eu voi face politică doar în interiorul PDL", a precizat Blaga, adăugând că probabil vor exista unele plecări. El a mai spus că în viaţa sa nu şi-a permis să spună că exclude pe cineva din partid şi că, după ce va câştiga preşedinţia partidului, Elena Udrea şi Monica Macovei au şanse să intre în noul BPN dacă vor fi votate.

Udrea a spus, la rândul său, că va rămâne în partid, la fel ca VasileBlaga, indiferent ce se va întâmpla şi că va putea colabora cu Blaga dacă acesta va fi câştigătorul alegerilor interne pentru şefia PDL, dar că există şi riscul ca mulţi să plece într-o altă construcţie de dreapta.

Toţi trei au susţinut, la prezentarea moţiunilor, că vor reforma şi reconstrui partidul astfel încât în formaţiune promovările să se facă pe "meritocraţie".

Şi Blaga şi Udrea şi-au arătat disponibilitatea de a îndeplini funcţia de prim-ministru într-o viitoare guvernare PDL, dar fiecare a respins ideea de a candida din partea partidului la preşedinţia României în 2014.

Rezultatul alegerilor este incert, un pronostic fiind greu de făcut, cele mai mari şanse avându-le Vasile Blaga şi Elena Udrea. Monica Macovei nu a anunţat pe cine ar susţine în eventualitatea unui tur II.

Candidaţii şi reprezentanţii lor şi-au făcut totuşi unele calcule. Susţinătorii lui Vasile Blaga spun că actualul preşedinte are sprijinul a 29 dintre filiale, iar Elena Udrea ar avea doar 13 filiale, în timp ce Udrea a declarat că are cu 300 de voturi mai mult decât Blaga.

Ea a spus şi că sunt semnale că şefii de filiale sunt pro-Blaga, în timp ce restul membrilor o susţin pe ea.

Jocurile nu sunt încă făcute, fiind important şi impactul pe care îl va avea asupra delegaţilor discursul lui Traian Băsescu la Convenţie, în condiţiile în care victoria lui Emil Boc în 2011 a fost atribuită şi mesajului şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici