ALEGERI PARLAMENTARE: Vasile Gherasim nu a precizat dacă a colaborat cu Securitatea, dar a menţionat că nu a avut funcţii în PCR

Deputatul PDL Vasile Gherasim, care candidează pentru un nou mandat din partea ARD în Capitală, a evitat să precizeze, în declaraţia depusă la dosarul de candidatură, dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, menţionând doar că nu a ocupat funcţii politice de conducere retribuite la nivelul PCR.

170 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE: Vasile Gherasim nu a precizat dacă a colaborat cu Securitatea, dar a menţionat că nu a avut funcţii în PCR

Vasile Gherasim (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Declaraţia depusă de Gherasim la dosarul de candidatură şi obţinută de MEDIAFAX diferă de modelul tip prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă 24/2008.

Astfel, Gherasim a completat: "Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar prin prezenta, pe propria răspundere, că nu am ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român".

Declaraţia lui Gherasim este datată în 2 octombrie 2012.

Anexa Ordonanţei de Urgenţă 24/2008 prevede un formular tip privind declararea colaborării sau necolaborării cu Securitatea: "Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, după luarea la cunoştinţă a conţinutului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, declar prin prezenta, pe propria răspundere, că am fost/nu am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art 2, lit a)-c) din Ordonanţa de urgenţă".

Conform Legii electorale, candidaţii la alegerile parlamentare sunt obligaţi să depună la dosarul de candidatură o declaraţie pe propria răspundere prin care să precizeze dacă au colaborat sau nu cu Securitatea. Indiferent de opţiunea bifată, dreptul său de candidatură nu este îngrădit.

Contactat de MEDIAFAX, Vasile Gherasim a precizat că documentul din dosarul de candidatură reprezintă o "greşeală", pe care va încerca să o remedieze.

"E o greşeală, am completat două declaraţii, una cu fostul Partid Comunist şi una cu Securitatea. Iniţial, am completat cu toţii, ni s-au cerut două declaraţii. Probabil că au luat-o dintr-un dosar şi au pus-o, e o eroare", a afirmat Gherasim, însă nu a dorit să clarifice cine a solicitat un formular privind apartenenţa la PCR.

Deputatul PDL a susţinut că acest lucru nu ar fi un moriv să-i fie respinsă candidatura pentru un nou mandat.

"O să verific mâine, dacă se lucrează la BEM (...) E o prostie ce am făcut, dar am trei exemplare şi sigur că vorba numai de unul", a mai afirmat Gherasim.

VEZI AICI DECLARAŢIA LUI VASILE GHERASIM

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici