Ambasadorul României la Paris: Relaţia cu Franţa e prea profundă ca să fie zguduită de declaraţiile privind Schengen

Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, susţine că relaţia României cu Franţa este prea profundă ca să fie zguduită de declaraţiile din partea unor oficiali francezi privind Schengen, el apreciind totodată că explicaţiile schimbării de discurs ţin de "contextul intern francez".

439 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul României la Paris: Relaţia cu Franţa e prea profundă ca să fie zguduită de declaraţiile privind Schengen

Bogdan Mazuru (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a explicat, la Digi24, contextul în care mai mulţi oficiali francezi s-au pronunţat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Mai mulţi oficiali francezi au făcut, în ultima săptămână, declaraţii larg mediatizate, anunţând că resping aderarea României la Schengen şi leagă acest proces de problema romilor. Tonul contrastează cu afirmaţiile făcute, în această vară, de premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault. În timpul unei vizite la Bucureşti, acesta s-a pronunţat pentru o aderare etapizată a României la spaţiul Schengen şi spunea că Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene.

Bogdan Mazuru a declarat că explicaţiile acestei schimbări de discurs ţin de "contextul intern francez".

"Explicaţiile sunt clare, (...) ţin de criza economică prin care trece Franţa - creştere insignifiantă, şomaj mare, probleme de securitate în marile oraşe, de contextul politic. Un guvern şi un preşedinte care au cotă de popularitate redusă, care se aşteaptă la un an electoral dificil anul viitor, cu trei rânduri de alegeri. Primele, cele din martie, alegerile municipale, sunt cele mai importante pentru Partidul Socialist, partid de primari şi aleşi locali care pun presiune pe guvernul francez", a spus Bogdan Mazuru.

"Până la urmă, noi suntem victimele din această situaţie", a adăugat el.

Ambasadorul a spus că partea română încearcă să explice situaţia, atât prin canalele media, cât şi în Adunarea Naţională.

"Încercăm să demontăm clişee - faptul că aderarea la Schengen ar aduce un val de români, romi sau neromi, în Franţa, faptul că de la 1 ianuarie 2014, atunci când se liberalizează piaţa muncii, Franţa ar fi invadată de români care ar lua slujbele francezilor, faptul că romii vin în Franţa pentru că sunt discriminaţi, toate aceste lucruri încercăm să le demontăm", a menţionat ambasadorul.

Totuşi, Bogdan Mazuru speră că relaţiile dintre Bucureşti şi Paris nu vor avea o perioadă de răcire, în urma recentelor declaraţii ale unor miniştri francezi privind aderarea României la Schengen.

"Relaţia cu Franţa e prea profundă ca să fie zguduită de o asemenea chestiune, dar, evident, trebuie să avem o clarificare cu partea franceză", a mai spus ambasadorul, la Digi24.

Parisul şi-a reafirmat luni ostilitatea faţă de intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen în actualele condiţii de control la frontierele externe ale celor două ţări, a declarat luni ministrul francez de Externe Laurent Fabius, relatează postul France Inter în pagina electronică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici