Ambasadorul Viorel Moşanu, desemnat Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui OSCE

Ambasadorul Viorel Moşanu a fost desemnat în calitate de Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), anunţă, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.

233 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Viorel Moşanu, desemnat Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui OSCE

Ministerul Afacerilor Externe salută desemnarea ambasadorului Viorel Moşanu în calitate de Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al preşedintelui în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Preşedinţia în Exerciţiu a OSCE (PiE OSCE) este exercitată în perioada ianuarie-decembrie 2022 de către Polonia.

Desemnarea ambasadorului Viorel Moşanu în această importantă poziţie a avut loc în urma cooperării şi coordonării aprofundate dintre România şi Polonia, în special în urma demersurilor ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu în dialogul cu omologul său polonez Zbigniew Rau, şi în virtutea relaţiilor excelente dintre cele două ţări, bazate pe un solid Parteneriat Strategic bilateral.

„Preluarea mandatului de Reprezentant Special al PiE OSCE pentru Caucazul de Sud are loc într-un moment în care regiunea trece printr-un moment important, marcat de eforturi diplomatice reînnoite ale UE, susţinute de România, în direcţia dezvoltării cooperării regionale şi susţinerii reglementării conflictelor prelungite. Nominalizarea unui diplomat român în această poziţie este un rezultat concret al interesului şi eforturilor constante ale diplomaţiei române acordate problematicii soluţionării conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică a UE. Pornind de la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, susţinută de alţi zece omologi europeni, tema conflictelor prelungite a fost în 2021 introdusă de România pe agenda Consiliului Afaceri Externe. În plus, o discuţie structurată pe subiect a fost organizată la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre UE (format Gymnich) din mai 2021, de la Lisabona. Ulterior, ministrul Bogdan Aurescu a efectuat, alături de omologii din Austria şi Lituania, în perioada 24-26 iunie 2021, un turneu diplomatic în cele trei state din Caucazul de Sud (Georgia, Azerbaidjan şi Armenia), în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant/Vicepreşedintelui Comisiei Europene Josep Borrell, urmat de prezentarea de concluzii şi propuneri de către ministrul român al afacerilor externe la o reuniune CAE subsecventă”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici