ANALIZĂ:Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai. Ar putea fi necesară modificarea legii

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc, timp de două zile, sâmbătă 24 mai şi duminică 25 mai, proiectul noii legi fundamentale ar trebui să treacă de Parlament cel mai devreme în 24 aprilie.

1269 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ:Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai. Ar putea fi necesară modificarea legii

ANALIZĂ:Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai. Ar putea fi necesară modificarea legii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

USL a anunţat, luni, că alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul de revizuire a Constituţiei vor avea loc simultan.

Potrivit deciziei Consiliul Uniunii Europene, alegerile europarlamentare trebuie să aibă loc în toate ţările Uniunii între 22 şi 25 mai 2014.

În România, Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European stabileşte că ziua în care se pot organiza alegerile pentru Parlamentul European este duminica, iar data alegerilor, stabilită în cadrul perioadei hotărâte în acest scop de Consiliul Uniunii Europene, trebuie să fie adusă la cunoştinţă publică înainte cu cel puţin 90 de zile, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Guvernului în acest sens.

Astfel, Guvernul trebuie să anunţe data alegerilor europarlamentare cel mai târziu în data de 23 februarie.

De asemenea, dacă se intenţionează ca şi scrutinul european să se desfăşoare pe parcursul a două zile, actul normativ care reglementează aceste alegeri va trebui modificat anterior, fie printr-un proiect de lege, fie prin ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern, astfel încât să fie menţionată posibilitatea organizării acestor alegeri şi în altă zi decât duminica.

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul organizării simultane a referendumului şi a alegerilor europarlamentare, legislaţia care reglementează aceste două domenii ar trebui, de asemenea, amendată pentru corelarea unor proceduri şi termene, reglementate diferit în legile de organizare.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite în şedinţă comună hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul să aibă loc în 24 şi 25 mai, Parlamentul va trebui să adopte proiectul de revizuire a Constituţiei nu mai devreme de 24 aprilie.

Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe, din oficiu, asupra iniţiativei de revizuire a Legii fundamentale.

Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui să stabilească, prin hotărâre, programul calendaristic al acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul ştampilei cu menţiunea VOTAT, modelul buletinului de vot şi măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului.

Legea privind referendumul prevede că în situaţia în care acesta are loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În acest caz, ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot, se înaintează, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici