Băsescu: Prezidenţialele simultan cu revizuirea Constituţiei, ca lovitura de stat din vara lui 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că PSD doreşte referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu prezidenţialele pentru a pune "o maimuţă" la Cotroceni, şi a apreciat că un astfel de demers ar duce la decredibilizarea României în UE.

253 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Prezidenţialele simultan cu revizuirea Constituţiei, ca lovitura de stat din vara lui 2012

Băsescu: Prezidenţialele simultan cu revizuirea Constituţiei, ca lovitura de stat din vara lui 2012 (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui, USL nu se va rupe.

"Vor merge împreună, pentru că este o miză, şi anume PSD ar fi foarte mulţumit dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu prezidenţialele, pentru a diminua puterile preşedintelui în aşa fel încât să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie preaputernicul premier", a comentat Traian Băsescu la B1TV.

În opinia preşedintelui, acesta este motivul pentru care PSD pune problema refrendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei.

"De asta PSD pune problema refrendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei. Poţi să faci un referendum la care să spui «Da» şi «Nu» dar să dai electoratului să voteze o carte, cu sensuri extrem de profunde simultan cu alegerile prezidenţiale, nu cred că va exista lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept pe care o vor avea toate ţările din UE", a spus Băsescu.

El a menţionat că, procedural, poate să mai ţină actul normativ, înainte să îl promulge, zece zile, aşa cum prevede legea, după ce i se trimite motivaţia Curţii Constituţionale.

"Nu am alte mijloace. Nu a venit încă dar ştiu că sunt instrucţiuni extrem de ferme să fie redactată destul de repede. Mă rog, presiuni, să spun. Am folosit greşit expresia instrucţiuni", a mai spus şeful statului.

El a menţionat că va promulga legea în a zecea zi, la ora 23 şi 59 de minute, atât cât îi permite Constituţia, adăugând că încearcă să preîntimpine un astfel de "dezastru".

"Cred că, cu un scrutin în care se votează preşedintele şi se votează şi Constituţia reprezintă, lovitura de credibilitate va fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acţiunilor de lovitură de stat din vară", a mai declarat Traian Băsescu.

El a mai adăugat că o astfel de abordare ne-ar decredibiliza complet şi a apreciat situaţia de a vota revizuirea Constituţiei simultan cu preşedintele de un "ridicol complet". "Lumea ne-ar considera neevoluaţi şi ca stat şi ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni ci şi pentru electotratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic”, a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici