Anastase, despre demersurile PSD: Nu accept o asemenea presiune

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a susţinut, luni, că PSD încearcă să politizeze Curtea Constituţională şi a declarat că a sesizat Comisia juridică în privinţa disputei pe tema alegerii unui judecător la Curtea Constituţională.

10 afișări
Imaginea articolului Anastase, despre demersurile PSD: Nu accept o asemenea presiune

Anastase, despre demersurile PSD: Nu accept o asemenea presiune (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Am sesizat, în calitatea mea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Comisia juridică şi am solicitat acestei comisii un punct de vedere pe care îl voi prezenta plenul Camerei Deputaţilor", a spus Anastase.

Ea a arătat că PSD încearcă să politizeze Curtea Constituţională şi să facă "o presiune inacceptabilă asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor".

"Nu accept o asemenea presiune şi mă voi bate în ciuda acestei presiuni ca legea să fie respectată", a spus Anastase.

Roberta Anastase a menţionat că, la începutul şedinţei în care au fost exprimate voturile candidaţilor din partea PSD şi PDL, Valer Dorneanu şi Ştefan Minea, "potrivit articolului 5 din Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, numirea judecătorilor se face cu majoritatea deputaţilor şi nimeni nu a contestat acest lucru".

Potrivit preşedintelui Camerei, de la constituirea Curţii Constituţionale şi până în prezent, numirile judecătorilor s-au făcut cu votul majorităţii membrilor din fiecare Cameră. Ea a mai spus că un argument în plus că judecătorii sunt numiţi cu votul majorităţii deputaţilor este articolul 42 din Constituţie, potrivit căruia Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecători din trei în trei ani, în condiţiile legii de organizare şi funcţionare a Curţii, lege care nu a fost contestată.

Ea a adăugat că hotărârile Curţii Constituţionale prevăd că legile prevalează în faţa hotărârilor Parlamentului.

Conducerea PSD a decis să înceapă, prin grupul parlamentar, procedura de sancţionare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care implică excluderea temporară de la lucrări pentru 15 zile, astfel încât votul privind numirea lui Valer Dorneanu ca judecător la CC să poată produce efecte. Ponta a făcut acest anunţ după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici