Anastase: Legea ANI va pleca la promulgare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat joi că Legea ANI va pleca la promulgare.

45 afișări
Imaginea articolului Anastase: Legea ANI va pleca la promulgare

Anastase: Legea ANI va pleca la promulgare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Roberta Anastase a făcut acest anunţ, după ce a menţionat că Biroul Permanent al Camerei convocat pentru joi, la ora 12.00, nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, de la şedinţă lipsind reprezentanţii PSD şi PNL.

Preşedintele Comisiei Juridice de la Cameră, Daniel Buda, i-a cerut Robertei Anastase, marţi, să nu trimită Legea ANI reexaminată la promulgare, pentru că în cazul articolului privind reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor, eliminat de Senat, Camera are rol decizional. Daniel Buda a invocat în acest sens articolul 75 alineatul 4 din Constituţie. Conform acestuia, în cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că le-a solicitat membrilor Biroului Permanent să se pronunţe dacă trebuie sesizată Comisia juridică pe legea ANI, urmare a solicitării lui Daniel Buda.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, săptămâna trecută, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, reexaminată la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale. Prin votul dat miercuri de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, precum şi reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor.

În timpul dezbaterilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut că, dacă senatorii adoptă proiectul în varianta propusă de Comisia juridică, România dă un semnal că nu este interesată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Comisiile de specialitate din Senat au respins mai multe solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici