Anastase: Nu pot convoca singură Birourile reunite, moţiunea va fi dezbătută marţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a declarat surpinsă de declaraţia preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care refuză convocarea Birourilor Permanente, menţionând că, prin decizia lui Geoană, nu se vor convoca Birouri reunite vineri, iar moţiunea va fi votată marţi.

17 afișări
Imaginea articolului Anastase: Nu pot convoca singură Birourile reunite, moţiunea va fi dezbătută marţi

Anastase: Nu pot convoca singură Birourile reunite, moţiunea va fi dezbătută marţi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întrebată ce plan are având în vedere că Mircea Geoană refuză convocarea Birorilor Permanente reunite, Anastase a menţionat că nu şi-a propus niciun plan, precizând că, prin decizia lui Geoană, nu se vor convoca Birouri Permanente, iar moţiunea va fi votată marţi.

"Eu nu mi-am propus niciun plan, nici «A», nici «B». Am încercat şi mi-am manifestat deschiderea pentru convocarea unui Birou Permanent reunit. De una singură nu pot să fac lucrul acesta, deci nu a existat niciun plan «A» sau plan «B». Practic, prin decizia preşedintelui Senatului nu se pot convoca Birourile Permamanete reunite şi votarea moţiunii se va întâmpla marţi, fiind în responsabilitatea preşedintelui Senatului acest lucru", a susţinut Roberta Anastase.

Întrebată de posibilitatea ca procedura de vot de marţi să fie lovită de nulitate, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că cel mai bun răspuns poate fi dat de Curtea Constituţională şi de constituţionalişti.

"L-am ascultat pe domnul Geoană şi trebuie să recunosc că nu mi-a venit să cred ce am auzit în declaraţia unui preşedinte al Senatului. În primul rând, domnul Geoană a spus că eu pot să convoc Birourile Permanente reunite şi că am toată libertatea să convoc. Domnul Geoană ori minte, ori nu ştie. Nu ştie faptul că preşedinţii celor două Camere împreună şi nu separat, numai împreună, pot convoca Birourile Permanente reunite. Domnul Geoană dezinformează când spune că dânsul a dorit să fie luni şedinţa de plen, dar că eu am propus să fie marţi", a mai spus Anastase.

Anastase a ţinut să citească din stenograma ultimei şedinţe a Birourilor Permanente reunite, menţionând că ea a semnalat că există o exigenţă consitiuţională, iar "votul pe moţiune poate fi dat doar luni", iar Geoană a menţionat că ar prefera ca ziua de luni să fie "dedicată dezbaterilor din Senat", adăugând că "o zi convenabilă ar fi marţi".

"Domnul Geoană nu poate să continue cu aceste dezinformări la nesfârşit. Nu pot să convoc Birourile Permanente reunite de una singură, iar dânsul a propus dintr-un bun început ziua de marţi. Am avut o discuţie în această zi cu domnul Geoană în momentul în care am primit această scrisoare şi cred că dincolo de a invoca diverse lucruri vizavi de atribuţiile preşedintelui, cred că este important să discutăm pe fond despre probelemele constituţionale relevate în această scrisoare, care din păcate nu au existat la mapa tehnică a şedinţei Birourilor Permanente reunite", a spus Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei a precizat că informaţia în plus din scrisoarea şefului statului se referă la "două hotărâri ale CC care precizează termenele", adăugând că Birourile Permanente ar fi putut să se pronunţe pe această temă.

Întrebată de ce a votat pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură marţi, Anastase a răspuns: "Din raţiunea de a nu ne opune pentru ca moţiunea să se discute".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că cererea preşedintelui Băsescu pentru devansarea dezbaterii moţiunii este inutilă, data discutării în plen a demersului PSD fiind deja stabilită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici