Antal Arpad afirmă că România are nevoie de un "pact etnic", care ar garanta drepturile maghiarilor

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că UDMR şi partidele româneşti, cu excepţia PRM, ar trebui să elaboreze un "pact etnic", care ar garanta, pe termen lung, drepturile comunităţii maghiare, menţionând că România are nevoie de un astfel de pact.

74 afișări
Imaginea articolului Antal Arpad afirmă că România are nevoie de un "pact etnic", care ar garanta drepturile maghiarilor

Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Lenente/Mediafax Foto)

Antal Arpad a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că UDMR consideră că România are nevoie de un "pact etnic".

"În mod normal, cel mai frumos şi cel mai democratic lucru ar fi ca UDMR, ca reprezentant al comunităţii maghiare, să stea la o masă cu reprezentanţii democratici ai comunităţilor româneşti, deci cu partidele, cu excepţia PRM, şi să facă un pact etnic pe care fiecare să îl respecte, indiferent cine ajunge la guvernare. Am spus însă foarte clar, niciodată şi sub nicio formă, nu vom colabora cu Partidul România Mare", a spus Antal.

Potrivit sursei citate, ar fi "normal" ca UDMR să stea cu PSD, PDL şi PNL la o masă şi să elaboreze un "pact etnic".

"Normal ar fi să stăm cu PSD, PDL şi PNL la o masă şi să facem un pact etnic şi indiferent cine vine la guvernare să respecte acest pact faţă de comunitatea maghiară pentru că reprezentăm, aşa cum a spus domnul Marko Bela, şapte la sută din populaţia acestei ţări. Este ţara noastră, nu vrem să plecăm din această ţară, ne simţim bine şi ne-am dori să ne simţim şi mai bine în această ţară", a afirmat el.

Antal consideră că, în acest pact etnic, ar trebui, cel puţin pentru următorii 20 de ani, să se pună la punct, concret, ce drepturi trebuie garantate pentru comunitatea maghiară şi ce alte drepturi ar trebui să mai primească, în următorii ani.

"Asta ar trebui să facă şi, chiar dacă nu va fi stipulată acolo expresis verbis acordarea autonomiei teritoriale pentru Ţinutul Secuiesc, ar fi foarte multe alte aspecte care ar trebui reglate într-un asemenea pact, pentru o bună convieţuire pe termen lung a românilor şi maghiarilor din Transilvania. Pactul etnic ar trebui să fie mult mai puternic decât un program de guvernare", a conchis primarul Antal Arpad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici