Antonescu avansează termenul de închidere a MCV la finalul lui 2013, după revizuirea Constituţiei

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că, din punctul său de vedere, închiderea MCV a CE ar putea avea loc la finele lui 2013, după revizuirea Constituţiei, precizând că acest lucru ar trebui să se întâmple doar dacă România îşi îndeplineşte angajamentele.

1132 afișări
Imaginea articolului Antonescu avansează termenul de închidere a MCV la finalul lui 2013, după revizuirea Constituţiei

Antonescu avansează termenul de închidere a MCV la finalul lui 2013, după revizuirea Constituţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat care ar putea fi termenul pentru închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare a Comisiei Europene, propusă vineri în cadrul unei conferinţe de presă, Antonescu a răspuns: "Având în vedere că modificarea Constituţiei va dura cel puţin 6 luni, undeva până în toamnă, cred că în acest timp se pot stabili foarte clar şi obiectivele care ar trebui atinse: intrarea în vigoare a unor legi, Codurile respective, modificarea unor legi dacă este cazul – dar să ştim precis despre ce e vorba – numirea unor procurori generali, toate celalte lucruri. Aşa încât, iată, cu intrarea în vigoare a noii Constituţii să putem avea un nou bilanţ asupra acestor tuturor obiective precis trasate, şi spre sfârşitul anului 2013 România dacă şi numai dacă îndeplineşte aceste obiective asupra cărora convine, România să iasă de sub acest Mecanism de monitorizare şi să îşi vadă în condiţiile unui membru pe deplin egal cu ceilalţi, şi în realitate, nu numai de formă, de marile probleme care sunt ale Europei, adică şi ale noastre, de natură economică şamd".

De asemenea, el a menţionat că termenii concreţi ai acestui calendar trebuie discutaţi cu oficialii europeni.

"Trebue să fie un calendar convenit cu Comisia, discuţia trebuie mai întâi dusă şi finalizată cumva ca poziţie de principiu în România, cu Guvernul României şi după aceea Guvern, dacă e nevoie şi Parlament, cu Comisia Europeană", a mai explicat preşedintele Senatului.

Antonescu a menţionat că ar susţine varianta în care MCV să fie închis în sensul "topirii" acestuia într-un mecanism european.

"Să fie închis în bună înţelegere, să fie închis poate în sensul – mi se pare o idee bună – despre care însuşi comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding vorbea despre o topire a acestui MCV în funcţiune încă doar pentru doi membri UE, România şi Bulgaria, într-un mecanism general de monitorizare a justiţiei în toată UE", a declarat preşedintele Senatului.

El a precizat autorităţile române sunt interesate de modul în care funcţionează justiţia în celelalte state UE, "pentru că cetăţenii români în calitatea lor de cetăţeni europeni pot fi în atâtea şi atâtea împrejurări direct afectaţi de calitatea de funcţionarea acestei justiţii".

Antonescu a declarat, vineri, că încheierea MCV trebuie să fie o prioritate pentru Parlament, Guvern, Preşedinţie şi alte instituţii, el precizând că nu se referă la o întrerupere a relaţiilor cu Comisia Europeană în domeniul justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici