Antonescu: Cota progresivă anunţată de Vlădescu confirmă că Guvernul a pierdut orice busolă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, înaintea şedinţei BPC, că intenţia de a introduce impozitarea progresivă, anunţată de ministrul Finanţelor, confirmă ceea ce au spus liberalii de mult timp, şi anume că Guvernul a "piedut orice busolă, orice cârmă, orice direcţie".

23 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Cota progresivă anunţată de Vlădescu confirmă că Guvernul a pierdut orice busolă

Antonescu: Cota progresivă anunţată de Vlădescu confirmă că Guvernul a pierdut orice busolă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează declaraţia ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia de la 1 ianuarie 2011 România ar trebui să treacă la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, Crin Antonescu a susţinut că acest anunţ nu este decât confirmarea unui lucru spus mai demult de liberali.

"Nu e decât confirmarea unui lucru pe care noi l-am spus mai demult, că actualul Guvern a pierdut orice busolă, orice cârmă, orice direcţie. La 6 mai, Traian Băsescu vorbea despre sacrificiul sever pe care trebuie să-l facă bugetarii şi pensionarii pentru ca mediul de afaceri, economia reală, cota unică, TVA să fie menţinute relativ scăzute. După ce am asistat la mărirea de pe o zi pe alta şi cu aproape 25% din valoarea sa a TVA, acum vedem la domnul Vlădescu revenirea cu ideea că nu se mai poate susţine nici cota unică. Ştiţi care e poziţia noastră", a spus Antonescu.

El a menţionat că declaraţiile pe care Sebastian Vlădescu, Emil Boc, "alţi domni şi doamne din Guvern sau de pe lângă Guvern le vor mai face" nu subliniază decât "gradul de iresponsabilitate la care aceşti oameni care conduc România în vremuri grele au ajuns".

Preşedintele PNL a mai declarat că el a vorbit încă din campania prezidenţială despre nevoia, deşi nu era în prerogativele preşedintelui, ca "Guvernul să examineze foarte serios menţinerea principiului cotei unice şi scăderea ei la 10%".

"Cred şi azi, cu atât mai mult în raport cu situaţia în care ne aflăm, că economia trebuie stimulată în primul rând cu acest mijloc, iar faptul că ţări din jurul nostru - Bulgaria, Ungaria - fac acest lucru arată că nu e o fantezie. Fantezie sunt poveştile domnului Vlădescu", a spus Antonescu.

Întrebat cum comentează faptul că Dan Mihalache a avansat recent ipoteza că liberalii nu ar fi deranjaţi de o cotă diferenţiată de la 10 la 16%, preşedintele PNL a afirmat că aceasta este doar opinia lui Mihalache.

"Nu se ia în discuţie chestiunea asta, este o opinie a lui Dan Mihalache şi care formulată aşa cum aţi citat-o dorea să arate că e important pentru liberali în general - consideră domnia sa şi cred că are dreptate - ca noi să nu avem de-a face cu o creştere a cotei unice sau cu o renunţare la cota unică în sensul măririi de impozit pe profit, pentru că noi avem nevoie de măsuri care să stimuleze economia, ori poveştile de stânga pe care le ştiu din copilăria mea (...) sunt acelea că trebuie să facem impozite din ce în ce mai mari ca să fie sărăcia egal împărţită. Sărăcie, slavă Domnului, PSD a reuşit să procure întotdeauna şi însă nu să o împartă în mod egal", a mai spus liberalul.

România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA, susţine ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

După ce a administrat regimul de cotă unică şi în precedentul mandat de ministru, în guvernul liberal Tăriceanu, Vlădescu afirmă acum că trebuie considerată încheiată epoca sistemului de cotă unică, având în vedere noua conjunctură economică şi nevoile de dezvoltare ale României, scrie "Ziarul Financiar" în ediţia de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici