Antonescu: Oameni de genul lui Ghiţă, care se legitimează influenţi în servicii, pot face presiuni

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat joi seară că, atunci când a vorbit despre oameni cu influenţă în servicii care ar face presiuni pentru candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale, s-a referit la persoane precum Sebastian Ghiţă, care lasă să se înţeleagă că e un reprezentant al serviciilor.

467 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Oameni de genul lui Ghiţă, care se legitimează influenţi în servicii, pot face presiuni

Pre;edintele PNL Crin Antonescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Domnul Sebastian Ghiță lasă de foarte multă vreme să se înţeleagă că e aşa, un fel de... aproape un reprezentant aşa în viaţa politică şi economică al serviciilor, lasă să se înţeleagă, repet. Probabil că e şi profitabil, nu ştiu. Nu înseamnă că serviciile l-au învestit vreodată cu asta, pur şi simplu, sunt foarte multe categorii de oameni foarte întreprinzători, care au aşa idei, şi din care pot câştiga şi bani", a declarat preşedintele PNL, la Digi 24.

El a amintit un scandal în care era implicat fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu, când deputatul PSD Sebastian Ghiţă ar fi dat un comunicat care transmitea că oamenii vechii Securităţi s-ar fi "aciuat" în jurul lui Roşca Stănescu, în vreme ce "oamenii noii securităţi, serviciilor luminate, pro-americane, pro-occidentale sunt exemplificaţi" din zona de vârstă şi de acţiune a lui Sebastian Ghiţă.

"În momentul în care vezi şi nu-ţi explici de ce un asemenea om exercită clar prin postul de televiziune pe care îl conduce, prin alte afirmaţii, presiuni evidente asupra unui om cu atâta putere ca Victor Ponta, putere în partid, putere în Guvern, putere în acest stat, ai în vedere şi spui <<dom'le, s-ar putea ca asupra lui să fie şi astfel de presiuni>>. Nu am făcut afirmaţia că serviciile s-au apucat să susţină candidaţi, n-am avut în vedere toate serviciile, nu l-am avut în vedere pe domnul Maior, ca să se liniştească şi domnul Băsescu", a afirmat Antonescu.

"Oameni de genul Sebastian Ghiţă, care se legitimează pe drept sau pe nedrept ca a fi fiind influenţi pe acolo sau, în fine, sprijiniţi de acolo, pot face presiuni politice chiar asupra cuiva ca Victor Ponta. Asta am spus, eu nu am vorbit aici nici de şefii serviciilor, nici de restul oamenilor care lucrează în servicii, pe care nu-i cunosc şi nici nu trebuie să-i cunosc", a adăugat liderul PNL.

El a ţinut să precizeze că în serviciile de informaţii, inclusiv la vârful acestora, există persoane care nu doresc implicarea acestor instituţii în viaţa politică.

"A spune că ar trebui să vină toţi din întreaga lume în România să ia exemplu de la separarea - care nici nu e posibilă, să fim serioşi - între aceste instituţii şi jocul politic, nu aş spune eu chestia asta, las pe alţii", a continuat Antonescu.

Liderul PNL a mai precizat că declaraţia legată de presiunea unor oameni influenţi în servicii pentru candidatura la prezidenţiale a lui Victor Ponta nu a reprezentat o acuzaţie la adresa premierului, remarcând faptul că preşedintele PSD şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, „"au fost cuprinşi de nervozitate şi chiar un fel de ţâfnă".

Totuşi, Antonescu a menţionat că ia foarte în serios declaraţiile lui Victor Ponta privind faptul că premierul nu intenţionează să candideze la prezidenţiale.

În ceea ce priveşte influenţa serviciilor de informaţii în viaţa politică, preşedintele PNL a susţinut că Traian Băsescu a fost cel care "a contribuit mult la infiltrarea şi răspândirea în societate a acestei idei".

"Asta a contribuit mult şi în mediul politic şi în restul societăţii la dezvoltarea ideii că oamenii care procură această informaţie, această putere, sunt acolo, sunt ai lui şi că fac politică pentru el. Sunt convins că e mult mai puţin adevărat decât credem toţi, dar că e cel puţin ceva mai mult decât ar trebui să fie", a mai spus Antonescu.

Totodată, el a afirmat că, în situaţia în care şefi ai serviciilor secrete ar candidat la alegerile prezidenţiale, "e corect să existe măcar şase luni" între momentul părăsirii instituţiei respective şi intrarea în scena politică.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că în opinia sa sunt persoane "influente în servicii" care fac presiuni ca premierul Victor Ponta să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor, el menţionând totodată că nu "bagă mâna în foc" că PSD nu va face acest pas.

Premierul Ponta a fost întrebat, marţi, dacă există "servicii" care ar face presiuni să candideze la prezidenţiale, aşa cum a afirmat liderul PNL Crin Antonescu, el arătând că aceste lucruri reprezintă "poveşti" de-ale lui Roşca Stănescu şi exprimându-şi speranţa că Antonescu nu mai crede în ele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici