Antonescu: Prioritatea Senatului este restructurarea activităţii, pentru cristalizarea rolului

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, în deschiderea primei şedinţe din noua sesiune, că prioritatea acestei Camere în următoarea perioadă este restructurarea activităţii, în sensul reformării, pentru cristalizarea rolulului şi competenţelor constituţionale ale instituţiei.

67 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Prioritatea Senatului este restructurarea activităţii, pentru cristalizarea rolului

Antonescu: Prioritatea Senatului este restructurarea activităţii, pentru cristalizarea rolului (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Premisele pentru transformarea Senatului într-un asemenea for sunt perfect posibile, pe de o parte, pentru faptul că în prezent Senatul are exclusiv sub control parlamentar mai multe instituţii publice, pe care nu îl partajează cu Camera Deputaţilor şi pentru că la nivelul acestei Camere a Parlamentului au fost deja implementate o serie de proceduri care ar trebui mult mai mult valorificate, prin care senatorii relaţionează cu cetăţenii în ceea ce priveşte iniţiativele legislative", a spus el.

Antonescu şi-a declarat speranţa că acest for se va transforma într-una care să exercite un control parlamentar autentic şi eficient şi că modificările la Regulament Senatului să fie cât mai repede puse în practică.

El a propus, în intervenţia sa, constituirea unei comisii parlamentare speciale care să analizeze principalele reglementări aplicabile în materia controlului parlamentar asupra autorităţilor şi instituţiilor publice "în dreptul intern şi în dreptul comparat", care să propună o serie de măsuri de întărire a controlului parlamentar.

La propunerea sa, senatorii au ţinut un moment de reculegere în memoria tuturor personalităţilor care au marcat activitatea Senatului, în cei 150 de ani de la înfiinţare.

În timpul şedinţei, senatorul PPDD Ioan Iovescu a cerut ca senatorii să spună împreună, cu ocazia acestui moment festiv, rugăciunea "Tatăl nostru", apelând ca propunerea sa să fie supusă la vot pentru a ca el să nu fie nevoit să rostească rugăciunea "într-un mediu ostil, în care să fie huiduieli".

Solicitarea sa a fost respinsă, însă, de preşedintele Senatului, care a spus: "Acum eram într-un alt punct al ordinii de zi".

La prima şedinţă din această sesiune parlamentară participă 135 de senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici