Antonescu propune un PNL fără "baroni" şi fără "şefi"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le propune delegaţilor la Congresul de săptămâna viitoare, prin moţiunea sa lansată marţi, ca formaţiunea liberală să fie un partid "altfel" fără "baroni" şi fără "şefi", care să facă o opoziţie fermă, să reafirme liberalismul şi să asume valori creştin-democrate.

37 afișări
Imaginea articolului Antonescu propune un PNL fără "baroni" şi fără "şefi"

Antonescu propune un PNL fără "baroni" şi fără "şefi" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Crin Antonescu le propune liberalilor, sâmbătă la Congres, prin moţiunea sa, ca PNL să devină un partid "altfel".

"Partidul altfel înseamnă un alt mod de a face politică, un alt mod de a înţelege menirea, funcţionarea şi destinaţia unui partid politic, înseamnă a face în realitate din PNL pe deplin o instituţie cu utilitate publică. Un partid care să lucreze în scopul slujirii interesului public, în scopul bunei guvernări, în scopul reprezentării autentice au unor zone din societatea românească şi nu în scopul rezolvării unor interese ale unor oameni sau ale unor grupuri de oameni prin mijloacele clientelei, nepotismului, corupţiei inevitabile într-un sistem birocratic generat şi regenerat de instituţii politice în aparenţă democratice, dar complice la acest sistem", a susţinut Antonescu.

El spune în moţiunea sa că PNL trebuie să se individualizeze decisiv pe scena politică românească "drept un partid "altfel" decât celelalte, distinct, prin practicile sale atât de partidul-stat aflat azi la pueter, cât şi de partidul-federaţie de "baroni" cu blazon de stânga".

"PNL nu a fost şi nu trebuie să fie un partid de "şefi" şi "baroni", un partid al îmbogăţiţilor tranziţiei sau al carieriştilor de profesie", a spus Antonescu.

El le mai propune liberalilor, în afară de un partid de cel puţin 30%, ca PNL să aibă rolul de vector principal al opoziţiei.

"Ştiu că-n opoziţia parlamentară există şi un alt partid, PSD, cu semnificativ mai mulţi parlamentari decât noi. Nu neg calitatea de partid în opoziţie al PSD, dar temeiul pe care considerăm obligatoriu pentru noi şi de asemenea posibil să asumăm credibil rolul de vector principal al opoziţiei ţine de două lucruri. Opoziţia nu înseamnă doar o opziţie la PD sau la Traian Băsescu. PNL este legimit să fie vector principal, lider al acestei opoziţii pentru că PNL, niciodată când a fost la putere, nu a avut nici cea mai vagă tentativă de a se transforma într-un partid-stat", a apreciat Crin Antonescu.

El a mai spus că opoziţia liberalilor la PDL şi la Traian Băsescu este necesară pentru că democrat-liberalii "sunt doar faza ultimă de degenerare a sistemului prost construit pe care-l avem de 20 de ani, născut de Ion Iliescu în 1990 şi de cei care i-au stat alături din punct de vedere politic", anunţând însă că PNL nu trebuie să uite nici faptul că PSD a fost complicele PDL-ului şi lui Băsescu, guvernând catastrofal şi neglijent alături de Emil Boc.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a menţionat că o altă măsură pe care ar trebui să o ia PNL este organizeze opoziţia şi să anunţe public "foarte repede, cu nume, cu prenume, cu minister, componenţa unui cabinet din umbră pentru ca societatea românească să ştie cine şi în ce fel va conduce destinele României când PNL va fi la guvernare".

"Practica PNL de a sugera un nume sau altulpentru vreun minister sau altul, fără a spune limpede cine, unde şi cum va guverna, pentru noi va înceta. Guvernul nu se va mai alcătui după ce eventual vom ajunge la putere şi combinaţiile, negocierile, jocurile de forţe din PNL vor da o formulă guvernamentală sau alta", a spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici