Aurescu: Asistăm la începutul unei noi etape în relaţia Iranului cu comunitatea internaţională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută "acordul istoric" privind programul nuclear convenit de puterile occidentale şi Teheran, şeful diplomaţiei române exprimându-şi speranţa că această decizie va avea un impact pozitiv asupra altor aspecte care ţin de securitatea internaţională.

460 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Asistăm la începutul unei noi etape în relaţia Iranului cu comunitatea internaţională

Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul final la care s-a ajuns, marţi, la Viena, în cadrul negocierilor dintre statele E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iranul, asupra Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune în domeniul dosarului nuclear iranian, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, MAE salută acordul încheiat între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran asupra ”Foii de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut şi din prezent în privinţa programului nuclear iranian".

"Salut acordul istoric în privinţa dosarului nuclear iranian şi transmit sincere felicitări tuturor părţilor implicate în procesul de negociere. Asistăm astăzi la începutul unei noi etape în relaţia Iranului cu comunitatea internaţională. Am convingerea că soluţionarea finală, cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian va contribui semnificativ la îmbunătăţirea securităţii la nivel regional şi internaţional. Îmi exprim speranţa că implementarea pe deplin a măsurilor prevăzute de acord va marca un pas decisiv şi ireversibil în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian.Totodată, sperăm că progresul obţinut în dosarul nuclear va avea în viitor un impact pozitiv şi asupra altor aspecte de interes din perspectiva securităţii internaţionale, inclusiv programul balistic iranian", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, potrivit sursei citate.

În acelaşi timp, MAE îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile diplomatice ale statelor E3+3, precum şi faţă de implicarea Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini.

Potrivit sursei citate, MAE consideră că este esenţială "implementarea pe deplin a măsurilor asumate, conform Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, astfel încât comunitatea internaţională să poată conta, în permanenţă, pe garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, în acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA".

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale. Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear. "Toată munca grea a dat rezultate şi am încheiat un acord. Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru", a adăugat acesta. Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agenţia Associated Press.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici