Aurescu: E necesară menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul ostilităţilor din Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), că este necesară menţinerea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei, mai ales având în vedere reluarea ostilităţilor din estul Ucrainei din ultimele zile.

611 afișări
Imaginea articolului Aurescu: E necesară menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul ostilităţilor din Ucraina

Aurescu: E necesară menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, în contextul ostilităţilor din Ucraina (Imagine: Bogdan Aurescu/mediafax Foto)

Şeful diplomaţiei a declarat, luni, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, că miniştrii de Externe au trecut în revistă la CAE "opţiunile pe care le are UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Moscovei pe fundalul crizei din Ucraina".

"Am subliniat importanţa pe care o are menţinerea în continuare a regimului de sancţiuni în aşa fel încât să existe un instrument de presiune suficient de puternic în cadrul dialogului pe care, pe plan diplomatic, îl desfăşoară comunitatea internaţională pentru a obţine progrese durabile în ceea ce priveşte implementarea Acordurilor de la Minsk", a precizat Aurescu.

Ministrul de Externe a evocat "necesitatea unui mesaj unitar" din partea tuturor statelor membre, dar şi din partea UE în ansamblul său în dialogul cu Federaţia Rusă, precum şi importanţa unei coordonări cu SUA şi cu NATO în abordarea soluţionării crizei din Ucraina.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate de UE Rusiei, Bogdan Aurescu a subliniat că "mai ales având în vedere şi reluarea intensificată a ostilităţilor din estul Ucrainei din ultimele zile este necesară menţinerea în continuare a regimului de sancţiuni, nefiind îndeplinite condiţiile pentru o relaxare a acestui regim, aşa cum nu sunt îndeplinite nici condiţiile pentru o schimbare a cadrului de relaţionare al UE cu Federaţia Rusă în perioada care urmează".

Totodată, ministrul român a precizat că este important "să se respingă orice fel de tentative de impunere din partea Federaţiei Ruse a ideii de renegociere a cadrului (juridic) pe care îl are UE cu statele din Parteneriatul Estic".

Aurescu a mai spus că niciun stat membru "nu vede în acest moment vreo justificare pentru o modificare a regimului de sancţiuni".

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei a afirmat că la Consiliul Afaceri Externe nu s-au luat decizii, scopul reuniunii de luni fiind "de a avea o reflecţie comună" cu privire la relaţiile dintre UE şi Rusia.

Ministrul de Externe a mai spus că a avut, în marja CAE, o întrevedere cu comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

În cadrul discuţiei cu oficialul CE, Aurescu a subliniat faptul că este nevoie de formarea la Chişinău a unui guvern proeuropean în cel mai scurt timp, în aşa fel încât să fie posibilă continuarea procesului de reforme şi de apropiere de UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici