Autoritatea Electorală Permanentă: La consultarea oficială pe finanţarea partidelor vom insista pe clarificarea măsurilor propuse

Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că la momentul consultărilor oficiale asupra propunerilor de modificare a legii privind finanţarea partidelor politice va insista pentru clarificarea prevederilor propuse în iniţiativa liderilor parlamentarilor USL.

228 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Electorală Permanentă: La consultarea oficială pe finanţarea partidelor vom insista pe clarificarea măsurilor propuse

Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Pătru a transmis un punct de vedere, la solicitarea MEDIAFAX, asupra propunerii de modificare a legii finanţării partidelor politice, semnată de liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL, prin care li se permite partidelor politice finanţarea activităţii şi campaniilor electorale din împrumuturi.

"AEP apreciază că proiectul de lege urmăreşte implementarea recomandărilor formulate de GRECO alături de alte propuneri ale semnatarilor proiectului. La momentul consultării oficiale a AEP pentru formularea unui punct de vedere asupra acestui proiect, vom insista asupra preluarii tuturor recomandarilor formulate de GRECO, precum şi pentru clarificarea unor aspecte care pot părea la momentul actual insuficient explicitate. Apreciem totodată că proiectul vine în întâmpinarea recomandărilor GRECO de creştere a transparenţei în domeniul sensibil al finanţării partidelor politice", precizează Pătru.

În 2012, AEP a redactat un proiect de lege care vizează finanţarea partidelor politice, pentru transpunerea recomandărilor GRECO în această materie, care a fost înaintat Guvernului. Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, propune ca finanţarea partidelor din împrumuturi să fie interzisă. Totodată, iniţiativa introduce o serie de prevederi pentru controlul finanţării activităţilor electorale, între care este menţionat şi controlul terţilor care efectuează cheltuieli în campanile electorale pentru un candidat sau un partid, dar care nu se află pe lista donatorilor.

Iniţiativa legislativă propusă de liderii parlamentarilor USL preia părţi din proiectul pus în dezbatere publică de AEP şi introduce posibilitatea finanţării activităţilor electorale din împrumuturi, precum şi derogări de la pragul maxim al donaţiilor admise în cazul celor destinate achiziţionării sediilor partidelor politice sau a donaţiilor în natură cu acest scop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici