Baconschi: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor din Les Guignols. Satira îşi are rostul său

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că nu va replica la ironiile din emisiunea TV "Les Guignoles de l'Info" la adresa românilor, pentru că ar fi "ridicol", ca şi cum "cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor".

433 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Ar fi ridicol să replicăm ironiilor din Les Guignols. Satira îşi are rostul său

Ministrul Teodor Baconschi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate", a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, întrebat ce reacţie are diplomaţia română faţă de umilirea românilor în emisiunea "Les Guignols de l'Info".

Baconschi a mai spus că aceia care au urmărit atent emisiunea au putut observa că "nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă se făcuseră vinovaţi de remarce antisemite".

"Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia. Nu avem aşadar de ce să replicăm Guignolilor, dar rămânem vigilenţi şi vom protesta energic de fiecare dată când imaginea României va fi afectată prin eventuale declaraţii oficiale. În rest, nu le putem cere altor state democratice să limiteze libertatea presei", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, şeful diplomaţiei.

O emisiune umoristică din Franţa i-a prezentat pe români ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori, marţi, înainte de meciul dintre reprezentativa franceză şi cea a României, disputat pe Arena Naţională, scor 0-0, în preliminariile Campionatului European din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici