Baconschi, opoziţiei, despre votul din 2009: Aţi lansat o calomnie. Ar fi trebuit lămurită în instanţă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, luni, în Senat, că moţiunea simplă a PSD şi PNL este o colecţie de calomnii, începând cu acuzaţia privind votul de la Paris din 2009, despre care a spus că ar fi trebuit să o lămurească în instanţă şi că probabil va face acest demers.

279 afișări
Imaginea articolului Baconschi, opoziţiei, despre votul din 2009: Aţi lansat o calomnie. Ar fi trebuit lămurită în instanţă

Baconschi, opoziţiei, despre votul din 2009: Aţi lansat o calomnie. Ar fi trebuit lămurită în instanţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul a catalogat moţiunea simplă depusă de PSD şi PNL drept "un document care abundă în neadevăruri şi chiar calomnii, amestec de declaraţii politicianiste şi teme de politică externă".

Baconschi a afirmat că pretextul iniţierii moţiunii ar fi fost declaraţia sa de la Convenţia Naţională a PDL, urmat de o serie de atacuri la "teleopoziţie".

El a acuzat PSD şi PNL că au lansat o "calomnie" la adresa lui, referindu-se la suspiciunile formulate de opoziţie cu privire la votul de la ambasada română din Paris în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009.

"Aţi lansat o calomnie încă de la începutul mandatului meu, pe care ar fi trebuit să o lămuresc în instanţă şi probabil că voi face cu titlu individual acest demers", a afirmat Baconschi.

El a explicat că, potrivit numărului de votanţi din secţia respectivă, a timpului aflat la dispoziţie şi a numărului de ştampile şi urne, rezultă o medie de un vot la un minut şi nu unul la 15 secunde, cum a acuzat opoziţia.

Baconschi a susţinut că la votul din 2007, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, la aceeaşi secţie, însă pe când ambasador era fostul consilier al lui Adrian Năstase Sabin Pop, au votat mai multe persoane decât în 2009, într-un interval orar mai scurt.

Ministrul a respins şi acuzele de politizare, formulate de opoziţie în textul moţiunii.

El s-a referit la cazul Cynthia Curt, numită consul la Barcelona şi a afirmat că acesta este singurul caz invocat de PSD şi PNL, însă el nu se susţine, întrucât Curt are "o carte de vizită impecabilă".

"În moţiunea dumneavoastră aveţi o singură frază adevărată, şi asta pentru că este axiomatică, anume aceea că politica externă este a României şi nu a PDL", a încheiat ministrul.

Senatorii dezbat moţiunea simplă cu tema "Politica externă este a României, nu a PDL", semnată de un număr de 53 de senatori PSD, PNL şi PC.

Semnatarii moţiunii îl acuză pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, de subordonare a diplomaţiei politicii de partid.

Potrivit Regulamentului acestei Camere, moţiunea se consideră adoptată dacă întruneşte votul majorităţii senatorilor, respectiv 69 de voturi "pentru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici